UFO a Kreml felett – Az első orosz UFO-dokumentum 1808-ból

Az első dokumentum, amely Oroszországban egy UFO-ról számol be, a moszkvai Történeti Múzeum irattárában található.

Az irat teljes szövege a következő:

„A jelenséget a moszkvai egyetemről észlelték. 1808. szeptember 1-jén 20.07-kor óriási repülő tárgy jelent meg a derült, csillagos égen az orosz főváros fölött. Ilyen alakú szép, fényes tárgyat azelőtt sohasem láttak. A repülő szerkezet, amely erős robajt követően tűnt fel az égen, sajátos pályán haladt, amelynek íve 90 fokot írt le.

Hirtelen megállt a felhők között, és a Kreml fölött egyenes korong alakban látszott, a színe olyan volt, mint egy foszforos villámfény. Az elülső végén hirtelen egy ovális gombolyag gyulladt ki, igen erős fénnyel, amit csak egy foszforvillanáshoz lehet hasonlítani oxigénben.

A kör alakú tárgyból szokatlan fényesség áradt szét, ami öt másodperc alatt elárasztotta az egész környéket; aztán a ragyogás kialudt, de a fényben úszó korong függőleges irányban megindult felfelé, egészen a csillagokig. Ott a két arsin hosszú repülő tárgy még körülbelül két percig volt látható, aztán a távolság miatt nem lehetett többé észlelni.”

A dokumentum hitelessége nem vonható kétségbe. A félbehajtott, vízjeles postai levélpapírra írt beszámolóból kiderül, hogy ez a papír 1805-ben készült Afanaszij Goncsarov kalugai gyárában (akinek unokája, Natália később a híres költő, Alekszander Puskin felesége lett).

A kétoldalas szöveg egy rajzot is tartalmaz. Paleográfiai jellemzői alapján a dokumentum a 19. század első évtizedében készült; valószínűleg egy írnok vagy egy iskolázott ember írta le: erre utal a fogalmazás pontos és tömör stílusa és a fizikai és kémiai szakszavak használata.

ufo
Részlet az eredeti dokumentumból

Az egyetem egyik tanára vagy diákja írhatta, aki az észlelés időpontjában a Kreml közelében lehetett. Az első mondat alapján feltételezhető, hogy a szemtanú az egyetemről figyelte meg, a jelenséget. Az írást talán a Moszkovszkije Vedomosztyi című újságnak szánták, amelyet akkoriban az egyetem adott ki, de sem ebben, sem az 1808- as évek más kiadványaiban nem találjuk nyomát a történteknek.

Másfelől a dokumentumot mindenképpen cenzúrázták volna, ugyanis mivel a benne foglaltakat igen nehéz lett volna megmagyarázni, nem kívánatos feltűnést kelthetett volna.

Később a kézirat Pjotr Szemjonovics Polugyenszkij szenátor (1774-1852) magánlevéltárában kötött ki, onnan került a Történeti Múzeum archívumába.

Ezt a dokumentumot Az idők folyama — Történelem és kultúra címmel megjelent könyvben is közzétették. Ez a történelmi jelentőségű esemény újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a közelmúltban földönkívüli civilizáció képviselői látogattak el bolygónkra. Ki tudja, hány hasonló esemény történt, amelynek híre nem jutott el hozzánk.

(A borítókép illusztráció)

európai UFO-esetek

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend