Mehndi – testi terápia és lelki élmény

Mehndi

Nyugaton csupán könnyen eltüntethető tetoválást jelent a hennafestés. A keletiek szemében azonban ez a testdíszítés összeforrt a nőiesség, az ünnepi pillanatok és a szerencse fogalmával.

Természetes színező és gyógyító tulajdonsága miatt keleten évezredek óta használják a hennát. Az élénkzöld növény Egyiptomból származik. A henna minden idők legelterjedtebb kozmetikuma. A legrégebbi bizonyítékok időszámításunk előtt 1200 körülről származnak.

Felhasználási területe nem korlátozódott a szépségiparra. Indiában és Észak-Afrikában a növényt előszeretettel alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére. Fertőtlenítő és szövet összehúzó hatása miatt kisebb karcolások ellátására, égési sérülések és ekcéma gyógyítására használták.

Indiában a 12. században a mogulok terjesztették el a testfestészetet. A mehndi – ez a hennázás indiai neve – egyszerre jelentett testi terápiát és lelki élményt. A festést nem siették el. Egy nagyobb méretű minta elkészítése több napig tartott.

Jellemző volt, hogy az esküvői szertartás előtt a fiatalok bőrére a másik fél családjának tagjai készítették a díszítést. Ez jó alkalom volt arra, hogy közelebbről megismerjék egymást a rokonok.

Mindig valamilyen vallási hiedelemhez vagy szokáshoz kötődtek a hagyományos díszítések. Az esküvői szertartás volt a legfontosabb alkalom, amikor a nők mehndi mintákat viseltek. Később más ünnepekre is készítettek testdíszeket, idővel pedig a henna a hétköznapi ékszerviselet kiegészítőjévé vált.

– Magyarországon az 1990-es évek végén tűntek fel az első hennafestők – meséli Skuta Vilmos, a Box-R Tattoo tetoválószalon művésze. – Korábban csak tetováltunk, hiszen a hennapor mint alapanyag ismeretlen volt. Megjelenése után aztán gyorsan elterjedt: olcsóbb a tetoválásnál, viszont nem hagy véglegesen nyomot a bőrön.

Az élénkzöld növényt akkor kell learatni, amikor 2,5-3 méteresre nő. Betakarítás után két napig szárítják a napon. A legjobb minőségű festékanyagot a felső ágakról szedett levelekből nyerik. Ezeket különválogatják, belőlük készül az első osztályú henna.

A többiből hajfestéket, a levelekből, préselt olajból illatszereket gyártanak. – A tetoválás örök életre szóló döntés – folytatja Vilmos.

– Ezért jó a henna. Azok is kipingáltathatják magukat, akik visszariadnak a tetoválástól, és remekül modellezhető vele a végleges testfestés. Ha valaki úgy dönt, hogy felvarrat egy mintát, előfordul, hogy a tű alatt elbizonytalanodik.

Ilyenkor hennával elkészítjük a tetoválás másolatát, a vendég pedig tesztelheti a mintát. Van, aki végleg lemond a tetoválásról, akad, aki csak a helyen változtat. A többségnek ez a pár nap arra jó, hogy megerősödjön benne az elhatározás.

Többféle színnel dolgoznak a hennafestők. A por alapszíne vörösesbarna, a belőle kevert festék nem tartalmaz mesterséges anyagokat. A minta 2-3 hét alatt lekopik. A színezett festékekkel azonban óvatosan kell bánni.

Sajnos néhány gyanús forrásból származó fekete hennától kiütések, égési sérüléshez hasonló sebek keletkezhetnek a bőrön. Aki ismeretlen helyen készíttet magának fekete hennát, egy apró pöttyel tesztelje le, hogy bírja-e szervezete az anyagot.

Esküvői minták

Esküvőkre is készítenek testfestést, fehér – kumkum – festékből. Ez akkor sem folyik el, ha az izgatott ara kicsit megizzad, a szertartás után pedig lemosható. Szép, amikor a menyasszonyi ruha mintái a testen, a nyakon vagy a kézen folytatódnak.

Nem kell tízezreket költeni kiegészítőkre, ékszerekre. Egy gyufáskatulya méretű minta 600, a kézfej festése 1500-3000, egy háton végigfutó rajz 4000 forintba kerül. Egy biztos: az egyedi és különleges díszek nem fognak visszaköszönni a vendégsereg hölgytagjain.

Alaposan elő kell készíteni a bőrfelületet

Tovább tart a megfestett minta, ha gondosan előkészítjük a felületet. Elsőként habkővel vagy tisztító kozmetikummal távolítsuk el az elhalt hámréteget. A szőrszálakat gyantával tüntessük el a minta készítése előtti napon. Közvetlenül a festés előtt arclemosóval, finom pamuttörlővel tisztítsuk meg a bőrt. Végül alkoholmentes tonizáló folyadékkal távolítsuk el a pórusokból a szennyeződést és zsírt, ami megakadályozná a henna felszívódását.

forrás: astronet.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: