Matrjoska babához hasonlít a mexikói Kukulkán-piramis

A kelet-mexikói romvárosban, Chichén Itzában található Kukulkán-piramis egyre inkább kezd egy matrjoska babához hasonlítani. Miután néhány évtizeddel ezelőtt megtaláltak alatta egy kisebb piramist, most egy harmadikra is rábukkantak.

A ma ismert piramis alatt található, évtizedekkel korábban megtalált 20 méter magas építményen belül egy másik, 10 méter magas piramist is felfedeztek a kutatók.

Ráadásul mindkét piramis a 30 méter magas, Yucatán-félszigeten található Chichén Itzá-i Kukulkan-piramison belül található. A helyszínen dolgozó mérnökök és antropológusok szerint a legkisebb piramist 550 és 800 között építhették.

A középső, a 800 és 1000 közötti időszakra datálható piramist már az 1930-as években felfedezték, míg a legnagyobb, ma is látható építmény építési ideje 1050 és 1300 közöttre tehető. A felfedezés arra enged következtetni, hogy az El Castillo néven is ismert piramist három szakaszban építették meg.

kukulkan-piramis02

„Olyan ez, mint egy matrjoska baba. A nagy alatt van egy másik, majd még egy”  – mondta Rene Chavez Seguro geofizikus, a projekt vezetője.

Számos oka lehetett annak, hogy több épületet is felhúztak egymásra: ilyen lehetett többek között az építmények állagromlása, valamint egy új vezető felbukkanása is – mondta Denisse Argote, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet kutatója. A legkisebb piramist non-invazív technológia segítségével észlelték, vagyis anélkül, hogy utat törtek volna a piramis belsejébe.

Argote szerint a felfedezés betekintést enged az „eredeti” maja kultúra világába, még abból az időszakból, mielőtt a civilizáció a mai Mexikó középső részéről érkező népesség befolyása alá került volna.

kukulkan-piramis03

2015-ben a kutatók kiderítették, hogy a Kukulkán-piramis egy cenotéra, vagyis egy természetes úton kialakult kútszerű karsztképződményre épült. A természeti jelenség, amelyet a maják szentként tiszteltek, nagyon gyakori ebben a régióban.

forrás: Múlt-kor

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend