Mindenki a föld alatt él a teljesen kihaltnak tűnő városban

Ausztrália vad hely. Otthont ad a legveszélyesebb és leggyönyörűbb ismert állatoknak, a szörfösök paradicsoma és egyben itt találhatók a legcsodásabb kulturális helyszínek a Földön.

Coober Pedy városáról valószínűleg hazánkban csak nagyon kevesen hallottak, pedig igazán különleges település abból a szempontból, hogy 1600 lakosa a föld alatt éli mindennapjait, mert a felszínen kibírhatatlan hőség uralkodik.

Sokak szerint Coober Pedy a Csillagok háborúja Tatuin bolygójára hasonlít leginkább. Félsivatagos környéken, egy lapályos, helyenként sziklás-dombos területen található.

Coober Pedy

A környéket a bányaüregekből kihányt meddő kis dombjainak ezrei borítják. Coober Pedy inkább egy poros bányatelepre, mint európai értelemben vett városra hasonlít.

Turisztikai vonzerejét is éppen világvégi jellegének, sehol máshol nem megtalálható hangulatának köszönheti.

Coober Pedy

Mindössze két, mesterségesen fenntartott zöldterület van, egy kis park a város közepén, valamint a sportpálya. Mindenütt máshol csak kő és homok található.

A város gazdaságát az opálbányászat és a turizmus jelenti

Az opálbányászat egy igen nehéz és veszélyes munka, robbantásokkal, majd egész napi föld alatti csákányozással, lapátolással jár. Nagy cégek nagy bányái mellett a hagyományos aranyásáshoz hasonlóan, függetlenül is végzik. Úgy tartják, Coober Pedy a lakók életmódja miatt egy kemény város, ám amióta a turizmus felfedezte magának, ez sokat változott.

Coober Pedy

A nyáron elviselhetetlen meleg miatt általánossá vált a föld alatti élet

Ennek ötlete az első világháború földalatti bunkerjeiből hazatért katonáktól származott, akik hamar felismerték, hogy az ilyen ház megvéd az elviselhetetlen nyári melegtől, valamint az igen hideg éjszakáktól is

Coober Pedy

Mára a város lakosságának a fele ilyen, dugouts nevű föld alatti házakban él, melyeket főleg a kisebb dombocskák oldalába vájtak.

Az olykor igen tágas lakások állandó hőmérsékletet és meglepő komfortot biztosítanak a lakóknak. A városnak a föld alatti lakóházakon kívül föld alatti szállodája és több temploma is van.

Coober Pedy

Coober Pedy

A város nincs összeköttetésben az országos elektromos hálózattal. Áramellátását Ausztrália legnagyobb dieselgenerátora, valamint egy szélerőmű biztosítja. A vizet 24 kilométer távolságból, egy földalatti forrásból, földalatti vezetéken pumpálják. Minősége kiváló, de igen drága.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend