Esetek, melyek azt bizonyítják, a kutyák megérzik, ha gazdájuk rákos

2.4KShares

Több állattulajdonos is megjegyzi, hogy kutyájuk segített diagnosztizálni a rákot és egyéb betegségeket, némelyik esetről pedig még az orvosi szakirodalom is beszámol.

Hywel Williams és Andrew Pembroke (King’s College Kórház, London) egy olyan asszonyról ír, akit a bal combján lévő sebbel küldtek be hozzájuk, amelyről később kiderült, hogy rosszindulatú melanoma.

„A betegnek akkor tűnt fel a seb, amikor a kutyája (egy skót juhászkutya és egy dobermann keveréke) folyton azt szimatolta. A [szuka] kutya egyáltalán nem érdeklődött a beteg testén lévő többi anyajegy iránt, de naponta gyakran több percet is töltött a seb célirányos szaglászásával, még akkor is, ha a beteg nadrágot viselt. Ez egyre gyanúsabb lett a beteg számára.

Ez a szertartás hónapokon át ismétlődött, amikor is a kutya megpróbálta leharapni a sebet, amikor rövidnadrág volt a betegen. Ezt a beteg jelként értelmezte, hogy orvosi segítséget kérjen. Lehet, hogy a kutya a gazdája életét mentette meg azzal, hogy már akkor felhívta a figyelmét a kezelés fontosságára, amikor a lézió még kicsi és gyógyítható stádiumban volt.” – mesélték az orvosok.

Egy másik esetben Joan Hartnak (Preston, Lancashire megye) például az tűnt fel, hogy amikor papucsban ült le, a shetlandi – szuka – juhászkutyája leveszi róla az egyik papucsot, és nyalogatni kezdi a talpboltozatát.

Volt ott egy ciszta, és a végén elment vele az orvoshoz, aki azt gondolta róla, hogy szemölcs, de a biztonság kedvéért beküldte a kórházba szövettani vizsgálatra. Kiderült, hogy Joannak ritka, rosszindulatú rákja van. „Bárcsak jobban odafigyeltem volna Ladyre, aki megpróbálta felhívni rá a figyelmemet!” – mondta később.

Hazel Woodget meg van győződve róla, hogy Pepe nevű chihuahuája megmentette az életét. 2001 májusában, amikor a díványon heverészett, „Pepe bedugta a pofiját a hónom alá, és úgy kaparászta a bal mellemet, mintha lyukat akarna ásni bele. Ellöktem, de állandóan visszajött. Határozottan bámult rám, aztán a mellső lábait a mellemre nyomta. Hirtelen belém hasított a fájdalom, és úgy ugrottam fel, mintha darázs csípett volna meg.”

Az asszony elment az orvoshoz, aki csontáttétes mellrákot diagnosztizált nála – pontosan ott, ahol Pepe jelezte. Leoperálták a mellét, de egy hónappal később Pepe megint elkezdte bámulni a mellkasát: a rák visszatért. Pepe még két alkalommal diagnosztizálta a rák visszatértét. Levették az asszony másik mellét is, és mára már teljesen felgyógyult. „Neki köszönhetem az életemet!” – mondogatja.

Szerencsére van már néhány kutatóorvos, aki jobban odafigyel a kutyák diagnosztikus képességeire. A British Medical Journal 2004-ben közölt egy tanulmányt John Church és munkatársai tollából, akik megállapították, hogy sikerült kutyákat beidomítani hólyagrák diagnosztizálására vizeletminták szimatolása alapján. 2006-ban pedig egy kaliforniai vizsgálat mutatta ki, hogy a kutyák képesek azonosítani a tüdő- és mellrákot, ha beleszimatolnak a beteg leheletéből vett mintába.

Kettős vakkísérletekben betanított kutyákat tettek próbára azzal, hogy a rákos betegek által kilélegzett levegőből mutattak nekik mintákat. A kutyák korábban nem találkoztak ezekkel az emberekkel, és egészséges emberek leheletmintáit is megmutatták nekik. 98 százalékos pontossággal állapították meg, hogy melyik minta volt rákos betegé.

Dashrath Manjhi – az ember, aki átfúrt egy hegyet

Dashrath Manjhi – az ember, aki átfúrt egy hegyet

Hegyi ember néven is emlegetik azt az indiai férfit, aki egymaga átfúrt egy egész hegyet. A munka 22 évig tartott,…

Különös dübörgő hangok kísértik Észak-Karolina partvidékét

Különös dübörgő hangok kísértik Észak-Karolina partvidékét

Több mint 150 éve visszhangoznak rejtélyes, dübörgő hangok Észak-Karolina partvidékének egyes részein, amelyek elég erősek ahhoz, hogy megrezegtessék az ablakokat…

Vannak-e véletlenek?

Vannak-e véletlenek?

A kérdés nem is olyan költői, mint sokan hinnék. Egész filozófiai rendszer épült az ‘igenre’ is, meg a ‘nem’ jellegű…

A földöntúliak

A földöntúliak

Néhány fizikus megfogalmazta az úgynevezett földöntúliak (ultraterrestrials) elméletét, amely szerint látogatóink nem más bolygókról, hanem másik dimenzióból jönnek. Egy Assisiban…

A 100. majom elmélete és a mindent összekötő energiamezők

A 100. majom elmélete és a mindent összekötő energiamezők

Az ausztrál bennszülöttek már hosszú ideje ismerik ezt az “ismeretlen” részünket. Tisztában vannak vele, hogy létezik egy mindannyiunkat összefűző energiamező.…

Rupert Sheldrake kutatásai is alátámasztják az előzetes megérzés létét

Rupert Sheldrake kutatásai is alátámasztják az előzetes megérzés létét

Van alapja annak a sokak által tapasztalt jelenségnek, hogy amikor az ember hirtelen gondol valakire, az illető hamarosan felhívja őt…

error:
Share via
Copy link