„Erőállat- és lélekvesztés” – A megbetegedések oka sámán szemszögből

Ahogy Michael Harner The way of the shamanA sámán útja című könyvében rámutat, az egyik ok, amiért valaki megbetegszik, az lehet, hogy „erőállata” elhagyta, és nem jött másik helyette.

Azt, hogy valaki elvesztette a „személyes hatalmát”, krónikus egészségügyi problémák jelzik, az illető mindig meg van fázva, influenzás, vagy valami más betegségre panaszkodik.

A krónikus depresszió vagy az öngyilkossági hajlam egy újabb jele lehet annak,hogy valaki hatalmának elvesztésében szenved.

Ugyancsak ezt jelzik a sorozatos szerencsétlenségek is – például, hogy valaki lezuhan a lépcsőn, aztán egy autóbalesetet szenved, majd tűz üt ki a lakásában.

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan embereket, akiket olyan pech-széria üldöz, hogy elgondolkodunk rajta, vajon miért is történik velük mindez.

A szerencsétlen események ilyen láncolatában ez egy újabb jelzés arra, hogy az illető elvesztette személyes hatalmát.

Az erőállatnak az a szerepe, hogy megvédje az embert a sérülésektől. Az erőállat egészségesen és egyensúlyban tartja az embert.

A legtöbbünk nem dolgozik rendszeresen az állataival, ezért elunhatják magukat, és sok év után elhagyhatnak bennünket.

Általában egy új állat jön a helyébe; és a legtöbbünk körül sok állat van egyidejűleg, hogy a mi érdekünkben dolgozzon.

De problémát jelent, ha valakit elhagy az erőállata, és nem jelenik meg a helyettesítője. A sámánnak be kell lépnie a nem-hétkoznapi valóságba, és meg kell keresnie a régi erőállatot, hogy jöjjön vissza és segítsen. Ennek módszerét Michael Harner részletesen kifejti A sámán útjában.

Ha lokalizált betegséggel van dolgunk, mint például a ráknak valamilyen fajtája, vagy fájdalom a vállban, vagy a szív érzelmi fájdalma, nagy a valószínűsége, hogy az illető szellemi behatolás áldozata.

Minden betegségnek van egy spirituális identitása. Ez azt jelenti,hogy amikor a sámán a kliens testébe utazik, akkor megnézi a betegségét, melynek ténylegesen van egy identitása. Úgy néz ki, mint egy nagyfogú hüllő,vagy egy rovar, vagy valami sötét, ragacsos anyag. A betegség egy olyan formában mutatja meg magát a sámánnak, ami visszataszító lehet sokak számára.

A képzelőerőt és a gyógyítást összekapcsoló modern módszerek némelyikével ugyanolyan megállapításokra jutnak egyes betegségekről, mint amit a sámánok mindig is láttak bennük. Amikor például a rákbetegek lerajzolják, hogy milyennek néz ki a betegségük, gyakran nagyfogú hüllőket és rovarokat rajzolnak le.

Az emberek maguktól ugyanazt látják, amit a sámánok mindig is láttak.

A sámánnak a dolga meghatározni a betegség spirituális természetét és elhelyezkedését a testben. Ha ez már ismert, a sámán eltávolítja a betegséget, kihúzza vagy kiszívja a testből.

Ezt sámáni kiszívásnak nevezik.

Ezek a behatolók olyan szellemek, melyek tévesen kerültek a testbe, de semmiképp sem nevezhetők gonosz szándékúaknak.

Egy egyszerű példa erre: ha egy pók bemászik a házadba, attól még nem gonosz. Csak rossz helyre tévedt, és remélhetőleg ilyenkor eltávolítod a pókot és kirakod a házból, vissza földre, ahová tartozik.

Egy betegség esetében ezek a betolakodók azt „hiszik”, hogy a páciens teste az otthonuk. Ilyenkor a sámán eltávolítja a betolakodókat,és visszahelyezi őket megint a természetbe, ahol semlegesítődnek.

A dolog nehezebbik része a sámán számára az, amikor megpróbálja kitenni a testből a betolakodót. A betolakodó ugyanis egy kedves, kényelmes és meleg otthonra talált a testben, és nem áll szándékéban távozni belőle.

Mielőtt a betolakodókkal foglalkozna a sámán, minden erejét össze kell gyűjtenie énekléssel, csörgőzéssel, hogy olyan pillanatban lásson munkához, amikor nagyobb erővel rendelkezik, mint a betolakodó. És elég erősnek kell lennie ahhoz is, hogy védje magát, nehogy bejusson a testébe.

A szellemi betolakodók általában a negatív gondolatformák miatt lépnek be valakibe.

Például, ha mérges vagy valakire, és nem tudod közvetlenül kimutatni a haragodat, lehet, hogy egy betolakodót küldesz az illetőnek, bár nem áll szándékodban ártani neki.

Ha az illetőnek az adott pillanatban nincs ereje, tudat alatt betegséget küldhetsz az útjába.

A nagyobb városokban állandóan repkednek a negatív gondolatformák.Ezért sámán szempontból lényeges, hogy kapcsolatban legyünk erőállatunkkal, és így elkerülhessük a betegséget. Alapvető fontosságú az is, hogy megtanuljunk konstruktív módon bánni az érzelmeinkkel

Egy másik ok, ami miatt valaki megbetegedhet, az a lélekvesztés. A lélek elijesztődhet, elveszhet, vagy ellophatják.

Azok, akik lelkük egyes részeit elvesztették, önmaguktól eltávolodottnak írják le magukat, és életük bizonyos szeletéről nincsenek emlékeik.

A krónikus depresszió, az öngyilkossági hajlam és a krónikus megbetegedések szintén a lélekvesztésre utaló szimptómák.

Érzelmileg fájdalmas dolog azt érezni, hogy töredékesek és elidegendettek vagyunk, és nem vagyunk részesei az életnek.

Amikor valaki arról panaszkodik, hogy egy trauma után – például egy orvosi műtét, egy baleset, válás, vagy egy szerettük elhalálozása után – soha nem volt „önmaga”, a sámán lélekvesztésre gyanakodhat.

betegség sámán spiritualitás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend