11 spirituális törvény a teljesebb élethez

Bob Proctor egy egész kurzust szentelt a témának, melyben bevezet minket a 11 nagy spirituális törvény tanításába. A következőkben az általa elmondottak összefoglalása következik.

1.) A vonzás törvénye

A vonzás törvénye kimondja, hogy világod minden egyes körülményét te magad teremted (vonzod be) hited, gondolataid és érzéseid által. Ez a vonzás minden esetben a hasonló hasonlót vonz elvén működik, vagyis az eredmény megfelel uralkodó érzéseid rezgésszintjének (mennyire jól vagy épp rosszul érzed magad), illetve annak, hogy éppen milyen esemény köré összpontosítottad őket.

2.) Az alázatosság törvénye

Az alázatosság, vagy együttműködés törvénye szerint ahhoz, hogy a lehető legnagyszerűbb eredményeket érhesd el, értened kell a világ törvényeit és együtt kell működnöd velük. Képzeld el, hogy van egy hatalmas szántófölded, amit bevetsz búzával. Ha az a búza télen kezdene el növekedni a hideg és a fagy elpusztítaná. Tudnod kell hát, hogy az évnek mely szakában kell elvetni a búzát ahhoz, hogy az kihajtson és learathasd. Ez is a természet egyik törvénye, mellyel, ha nem működsz együtt, sosem lesz aratás. Vagy gondolj csak a gravitációra. A gravitáció segít minket, hogy járni tudjunk, egyben tartja házainkat és számtalan szórakoztató tevékenységet köszönhetünk neki: ejtőernyőzés, szánkózás, síelés, stb. Ha azonban leugrasz egy magas épület tetejéről, a gravitáció megöl téged. Megfelelően kell tehát használnod a törvényeket, hogy csodás dolgokban legyen részed. Ez egyaránt vonatkozik a fizika valamennyi törvényére és természetesen azon törvényekre, melyekről itt olvashatsz.

3.) Az ellen nem állás törvénye

Ez a törvény az ellenállás törvényén alapul, ami kimondja: aminek ellenállsz, azt fenntartod. Ha valaminek ugyanis ellenállsz, intenzív negatív érzéseket fűzöl hozzá. A vonzás törvénye alapján pedig a intenzív és összpontosított érzések újra és újra megteremtik neked azt a valamit, aminek ellenállsz. Ha valamit tehát el szeretnél engedni az életedből, először is ne állj ellen neki. Bob Proctor ezt így fogalmazta meg: mikor az ember fázik, nem kezd el harcolni a hideggel, nem próbálja meg eltaszítani magától, hisz annak semmi értelme nem lenne. Ehelyett, gondolatait és tetteit mind arra összpontosítja, hogy tüzet rakjon, ezáltal pedig felmelegedjen. Hisz a hideg nem más, mint a meleg hiánya. Ha úgy érzed, valaminek ellenállsz, engedd el és koncentrálj az ellenkezőjére.

Sok dolognak szoktunk ellenállni, leginkább érzéseknek. A másik gyakori jelenség pedig, hogy ellenállunk bizonyos eseményeknek és letagadjuk őket. Ilyeneket mondunk magunknak: „képtelenség, hogy szakítani akar velem”, és mélyen elnyomjuk magunkban a gondolatot. Ha elfordulsz tőle és nem nézel szembe vele, az egyre csak növekszik, az igazság pedig egyszer úgyis felszínre tör.


A vonzás törvénye és a teremtő folyamat ugyanis nem arról szól, hogy letagadjuk a jelenlegi valóságot és átcsöppenünk egy álomvilágba.


Az aktuális körülményeidet mindenféleképpen el kell fogadnod, felelősséget kell vállalnod értük és onnantól láthatsz neki, hogy jobbakat teremts helyettük. Ha ezt nem teszed, a folyamatos tagadás és ellenállás belülről kopogtat majd, egyre erősebben és erősebben. Képtelen leszel tiszta fejjel gondolkodni és mindenféle kellemetlen körülményt teremtesz ezáltal. Nézz szembe azzal, amit teremtettél magadnak! Elfogadni és megbékélni minden esetben kifizetődő, sőt, hosszútávon ez az egyetlen járható út.

4.) A megbocsátás törvénye

Még csak nem is kell, hogy spirituális beállítottságú légy, hogy átlásd és megértsd ezt a nagyszerű törvényt. A megbocsátás az egyik leghasznosabb gyakorlat, amit tehetsz, és voltaképp az egyik alappillére a tiszta, szeretetteljes, pozitív gondolkodásnak.

Ha ugyanis valaki vagy valami iránt haragot táplálsz, vagy magadban őrzöl még egy-két régi sebet, tudatosan vagy tudat alatt az folyamatosan dolgozik benned. Rossz érzéseket szül, vagy csak egyszerűen megosztja a figyelmed és az energiáid. Az ilyen, el nem engedett sérelmek olyanok, mint a láncok, melyek visszatartanak, mikor te már előrelépnél. Megbocsátani pedig annyit tesz, hogy elengeded mindazt, ami történt. Nem foglalkozol vele többé.

5.) A gondolkodás törvénye

A gondolkodás törvénye kimondja, gondolkodásodban korlátlanul szabad vagy. Arra gondolsz, amire csak szeretnél és ebben senki nem tud téged meggátolni. A gondolatnak elképesztő hatalma van. Ahogy azt te magad is láttad, minden a gondolataiból származik. Gondolataid szülik a hitedet, az érzéseidet, képesek átírni a programodat, ezen kívül bármikor felvidíthatnak. Az egész életed tehát gondolataidban gyökerezik. Ott kezdődik minden.

Az ember, természetéből adódóan, folyamatosan növekszik. Egyre jobb és egyre több lesz. Ez a haladás, ez a növekedés pedig az uralkodó érzelmi- és gondolatvilágán alapul. Hogy meddig jut el, hogy mire viszi az életben, hogy hol akad el, és hogyan jut onnan tovább. Fontos továbbá megemlíteni, hogy


az egyetlen dolog a világban, amit valóban meg tudunk változtatni, az mi magunk vagyunk.


Bármin is próbálunk változtatni a külvilágban, elbukunk. Csak magadat tudod megváltoztatni. A külvilág ugyanis csak arra válaszol, ami benned van. Önmagad megváltoztatásával tehát egész világod változni fog.

6.) Az áldozat törvénye

Áldozatot hozni nem más, mint feladni valami kevésbé jót, hogy megkaphassunk valami jobbat. Sokan nem szeretnek áldozatot hozni, pedig időnként muszáj. Nem arról van szó, természetesen, hogy dobj el magadtól mindent, ami számodra kedves, hátha kapsz cserébe valami jobbat. Akkor hozz áldozatot, ha az valóban szükségszerű.

Ha a párkapcsolatod évek óta nem működik, és úgy érzed, egy másik ember mellett teljesebb lennél, kénytelen vagy feláldozni az aktuális kapcsolatod, máskülönben sosem lesz részed abban, amire vágysz. Egy mély és minden szempontból kielégítő párkapcsolat ugyanis nem tűr meg egy másikat maga mellett. Vagy képzeld el, hogy kapsz egy állásajánlatot és elfogadod azt. Minden szempontból előnyösebb számodra, így nem sokat hezitálsz. Ott hagyod a régi munkahelyed, vagy egyszerre fogsz két helyen dolgozni? Valószínű, hogy inkább az elsőt választanád, és ezzel ismét áldozatot hoztál. Feladtál valamit valami másért. Néha bele sem gondolunk, de ilyenkor is áldozatot hozunk.

Egy másik megközelítés, az áldozat kérdését illetően, hogy az életedben helyet kell csinálnod. Az életed már jelenleg is teljes, noha lehet, hogy épp olyasmivel van tele, amire te a legkevésbé sem vágysz: múltbeli sérelmek, félelmek, túlórák, félnapos utazás a munkahelyedre és vissza, stb. Áldozatot hozni azt is jelenti, hogy eltávolítasz bizonyos dolgokat az életedből, hogy másvalamivel megtölthesd az űrt. Be kell látnunk, van az az információmennyiség, amit már képtelenek vagyunk befogadni és hatékonyan kezelni. Nem tudunk egyszerre mindenre odafigyelni és nem is kell. Önmagad megismerése magába foglalja azt is, hogy ismered és átlátod az életedet is. Mire szánsz időt, mikor milyen programod van, mit csinálsz esténként, és miért, stb.

Ha értelmetlenségekre pazarlod az időd és az energiát, olyasmire, ami nem ad örömet (vagy nem eleget) és nem tölt fel, jóval kevésbé leszel hatékony, és ez életed minden egyéb területén megmutatkozik majd. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy ezután csak és kizárólag célelvűen kell cselekedned, és csak olyasmivel foglalkoznod, ami hosszú távon megtérül. Vannak olyan tevékenységek, amelyeknek abszolút semmi hasznuk sincs, ellenben kifejezetten jól esnek (voltaképpen ez a hasznuk). Épp az ilyeneket kell előnyben részesítened! A lényeg csupán az, hogy minél több szórakozásban legyen részed és minél inkább bele tudj feledkezni.

Áldozatot hozni tehát korántsem mindig olyan szörnyű, mint, ahogy azt az ember elsőre gondolná. Néha kifejezetten jólesik megválni a régi holmitól, tudva, hogy ezzel helyt adtunk az újnak. És ha ezt az áldozatod a kellő belátással hozod meg, fantasztikus dolgokat von maga után.

7.) A fogadás törvénye

Ezt a törvényt talán pontosabb az adás törvényének nevezni, hisz nem mást mond ki, mint a következőt: először adnod kell ahhoz, hogy kaphass. Sokan ezt is fordítva gondolják. Az egész világ körforgáson alapul. Ha részt szeretnél venni benne, csatlakoznod kell hozzá. Ha azt szeretnéd, hogy jó dolgok áramoljanak az életedbe, először el kell indítanod az áramlást, ezt pedig csak úgy tudod megtenni, ha te magad adsz valami jót. Az ember azt adja, amije van: figyelmet, türelmet, kedvességet, szeretetet, stb. Ha nem adsz semmit, megállítod a körforgást, kivonod magad belőle. Adj szívből és szeretettel.

Megint csak nem arról van szó, hogy ajándékozz el mindent, amire még szükséged van, vagy, hogy meggondolatlanul szórd a pénzt, egyszerűen csak arról, hogy ne fukarkodj semmivel. Ha sajnálod a pénzt olyasmire, ami számodra fontos lenne, tudatalattidban a hiány és a nélkülözés az úr. Ezt erősíted meg folyamatosan. Aki igazán bőségben gondolkodik, megenged magának olyan dolgokat, amik örömmel töltik el.

Gondolkodj el, mit adsz másoknak magadból? És mit kapsz másoktól? A kettő minden esetben megegyezik. Ha valakinek kedvességet és figyelmet adsz, vissza is kapod ugyanazt. Könnyen lehet, hogy nem ugyanattól az embertől, de visszakapod. Ez fordítva is igaz: ha gyűlölködsz, téged is gyűlölni fognak. Jegyezd ezt meg, és mikor nem érted, mit miért tesznek veled, töprengj el ezen: mit adtál te, amivel ezt kiérdemelted? Nem számít, kinek adsz és kitől kapsz, amit egyszer beletettél a körforgásba, valamilyen úton visszatalál hozzád. Bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Ha több szeretetre vágysz, adj több szeretetet. Minél több jót adsz másoknak, annál több jót kapsz te magad is.

Érdekes belegondolni, hogy vajon végső soron önzőek vagyunk-e vagy önzetlenek? Hisz, ha csak azért adunk, hogy az a jó visszataláljon hozzánk, ez talán kissé önzőnek tűnhet. Be kell látnunk, adni és kapni mindig kéz a kézben járnak, egyik nincs a másik nélkül. Aki ad, az egyúttal kap is. Hogyan lehet hát eldönteni, hogy önző agy önzetlen módon teszi ezt? Talán úgy, hogy megvizsgáljuk, melyiket tartja fontosabbnak, ám én úgy vélem, az ideális az, ha mindekttő egyformán fontos. Ha cselekedeteinkben épp annyi önzőség van, mint önzetlenség. Elvégre magunkról sem szabad lemondanunk, nem szabad azt gondolnunk, hogy a mi vágyaink vagy a mi boldogságunk kevésbé fontos másokénál. Minket is megillet ugyanaz a jó, ami másokat is, ezért pedig jogunkban áll tenni. Tiszteld és szeresd hát magad, ahogyan másokat is szeretsz. Akarj magadnak is jót, épp úgy, ahogy másoknak.

8.) A fizetség törvénye

Ez a törvény kimondja, hogy a fizetséget, amit kapsz az erőfeszítéseidért, három összetevő határozza meg: a kereslet arra, amit csinálsz, a képességed arra, hogy megcsináld, illetve, hogy mennyire vagy pótolhatatlan.

Biztos, hogy képes vagy olyasmit adni az embereknek, amire hatalmas a kereslet. Talán még te magad sem tudod, mit, de ez szinte garantált. Mindannyian jók vagyunk valamiben ez alól te sem vagy kivétel. Valaki életeket ment, valaki szórakoztat, valaki épít, valaki kutat, valaki alkot, de mindannyian szolgáltatunk valamit a világnak. Bármihez is van tehetséged, találsz hozzá közönséget. Talán nem gondoltad eddig, de igenis vannak olyanok a világon, akik épp arra vágynak, amit te tudsz. Olyan produkcióra, olyan találmányra, arra az információra, arra a könyvre, olyan alkotásokra. Ha valaki jó valamiben, arra mindig volt, van és lesz is kereslet.

Hogyan tudod megtalálni, hogy miben lehetsz a legjobb? Egyszerű: mi az, amit a legjobban szeretsz csinálni? Ha valamit igazán szeretünk és szívvel-lélekkel csináljuk, folyamatosan fejlődünk benne. Az emberben pedig végtelen képesség lakozik. Benned és mindenki másban. Senki sem tudja, hogy mire vagy képes, hiszen addig tudsz fejlődni, ameddig csak akarsz. Nézd csak meg azokat, akik 5-6 éves korukban kezdtek zenélni. Némelyek valósággal emberfeletti ügyességgel játszanak saját hangszerükön, és egyre jobbak és jobbak lesznek benne. Ha valamit igazán szeretsz, megállíthatatlan leszel. Mesterévé válhatsz a saját tudományodnak, függetlenül attól, hogy kezdetben tehetségesnek bizonyultál-e, vagy sem.

Ha az első két pontot teljesíted, a harmadik jön magától. Kereslet mindenképpen van arra, amit csinálsz, ha pedig jó vagy benne, a kereslet egyre csak nő. Minél jobb vagy valamiben, annál nehezebb téged pótolni. Azt tanácsolom hát, mindig törekedj arra, hogy fejleszd a szolgáltatásod, légy egyre jobb és jobb. Jack Canfield szokta feltenni a következő kérdést, valahányszor üzleti vagy személyes kapcsolatba kerül egy másik személlyel:

„Hányasra értékelnéd, egytől tízig, a szolgáltatásom / a barátságunk / a kapcsolatunk / stb.?”

Ha pedig tíztől eltérő választ kap, máris jön a következő kérdés:

„Mi kéne ahhoz, hogy ez egy határozott tízes legyen?”

Végy te is példát Jackről. Ezzel a módszerrel remek visszajelzéseket kaphatsz és az emberek mindig elmondják majd neked, miben tudsz még fejlődni. Ne félj kérdezni és legfőképpen ne félj a választól, hisz ezáltal csak fejlődhetsz. Ha pedig így teszel, a fizetséged sem marad el.

9.) Az ellátás törvénye

Az ellátás törvénye szerint minden egyetlen, végtelen forrásból érkezik hozzánk. Minden egyszerre jelen van benne, minden egyszerre megy végbe, és ebből a végtelen lehetőségből mi, emberek, bármit kiragadhatunk és megvalósíthatunk. Bármit is szeretnél tehát, az már most ott van számodra és készen áll, hogy fizikai valóságként megvalósulhasson. A világ minden esetben ellát minket és gondoskodik rólunk, ha engedjük és nem állunk ellen neki, negatív érzéseinkkel és meggyőződéseinkkel. Ezen kívül, Bob Proctor és Gregg Braden szerint, minden információ is jelen van egyszerre mindenütt. Minden találmány, amit valaha feltaláltak, ősidőktől kezdve jelen volt a Mező lehetőségei közt, csupán arra az emberre várt, akinek a tudata képes onnan kiragadni.

Nincs olyan, hogy hiány. Ez alapvetően téves elképzelés. Mindenből több, mint elegendő áll rendelkezésünkre. Valaki talán azt gondolja, hogy, ha minden ember megszerezné magának azon javakat, amikre vágyik, egyszer csak elfogyna minden. Ez nem így van, hiszen, ha belegondolsz, a Mező a végtelen lehetőségek tárháza. Bob Proctor azt mondta, amikor a végtelennel dolgozol, sosem vehetsz el többet, mint amennyi jár. Bármennyit is akarj magadnak, biztos lehetsz benne, hogy mindenki másnak is több, mint elegendő marad. Ez az, ami igazán csodálatos ebben a világban. Sosem fogyhatunk ki a jóból, hisz a forrás végtelen. Ezen kívül nem mind ugyanarra vágyunk. A „nincs mindenkinek elegendő” gondolata rengeteg fejfájást okozott már az emberiségnek a világtörténelem során. Most azonban elérkezett a pillanat, mikor mindannyian beláthatjuk, hogy tévedtünk. Elkezdhetünk bőségben gondolkodni és nem kell többé másokra irigykednünk.

10.) A növekedés törvénye

A növekedés természetes, az ember pedig a végletekig képes növekedni, ahogy azt már kifejtettem. Az ember, életének minden területén növekedésre vágyik és ez természetes. Több vidámságra, több élményre, több szeretetre. Az emberi lélek természete a folytonos növekedés és kiterjedés. Felfedezni azt, amit eddig még nem fedezett fel és látni mindazt, amit eddig még nem látott. Újabb és újabb tapasztalatokra vágyik.

Ha valamit növelni szeretnél az életedben, a kulcs a dicséret. Ha dicsérsz valamit, erőteljes pozitív érzéseket társítasz hozzá, a teremtő folyamat pedig beindul és még többet vonzol magadhoz abból, amit dicsérsz. Hogy érzed magad, amikor dicsérnek? Amikor elismerik a munkát, amit végeztél? A dicséret jó érzéssel tölt el és arra késztet, hogy még többet hozz ki magadból, hogy még jobban csináld. A dicséret működik emberekkel, állatokkal és az egész univerzummal. Hányszor dicséred az embereket napjában? Bárkivel is találkozol, keress benne valami jót és dicsérd meg érte. Hívd fel a figyelmét arra, amit jól csinál, ami értékes vagy ami tetszik neked benne. Annyi szeretetet kapsz majd cserébe, amennyit talán el sem tudsz képzelni.

Dicsérd a gyermekeid, ha valamit jó csinálnak. Ha egy szolgáltatással elégedett vagy, dicsérd. Dicsérd mindazon forrásokat, amelyeken keresztül pénz áramlik az életedbe. Dicsérd a barátaid, a párod, lépten-nyomon. Minden, amit dicsérsz, automatikusan növekedni, fejlődni fog.

11.) A siker törvénye

Minden egyes személy a világon – beleértve téged is – arra született, hogy sikeres legyen. A világ működésének alapja a siker, vagyis, hogy minden egyes építőelem beteljesítse a feladatát és hasznára legyen a nagy egésznek. Minden ember célba ér, hacsak ki nem gáncsolja magát félúton. Ezalatt azt kell érteni, hogy a legtöbben megtanulták a sikertelenséget. Negatív képzetekkel a fejükben pedig újra és újra elbuknak.


„„A siker nem a boldogság kulcsa. A boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, sikeres leszel.”

— Albert Schweitzer

Sikeresnek lenni nem nehéz, hisz a siker alapvető és természetes. Szinte nem is kell akarnod, nem is kell törekedni rá. Találd meg a saját utad, engedj el mindent, ami visszatart és sikeres leszel. Az ember egyik legfontosabb feladata (és az emberi élet első számú célja), hogy használjon és kiélvezzen minden jót a világban. Hogy azt tegye, amit igazán szeret és ami feltölti őt. Ez természetesen rengeteg mindent magába foglal. Ahhoz pedig, hogy ezt az életet megteremtsük magunkak, minden képességünk születésünk pillanatától kezdve adott.

Sokan talán úgy gondolják, hogy az ember a természet felett áll és képes legyőzni őt, ez azonban tévedés. Az ember része a természetnek, ahogyan valamennyi állat és növény. Részt veszünk a világ alakításában, érzéseinkkel és cselekedeteinkkel, de nem uraljuk azt. Amíg azt gondoljuk, hogy bármit megtehetünk, újra és újra veszíteni fogunk. Ahogy már korábban is írtam, együtt kell működnünk a természettel és az ő törvényeivel, nem pedig szembe szállnunk vele. A siker pedig a természet törvényeinek egyike, így ha együttműködünk, biztosak lehetünk a sikerben.

A 11 spirituális törvény összefoglalása

Megismerted hát mind a 11 törvényt, elmélkedj rajtuk és azon, hogy eddig hogyan hatottak az életedre. Kezdd el alkalmazni őket tudatosan és figyeld az eredményt. Összefoglalásként pedig íme egy lista a 11 törvénnyel és legfontosabb tanításukkal.

A vonzás törvénye: Életedben mindent saját érzelmi- és gondolatvilágod által teremtesz, mégpedig a hasonló hasonlót vonz elve alapján.

Az alázatosság törvénye: Hogy a lehető legjobb eredményeket érhesd el, értened kell a világ működését és alkalmazkodnod kell hozzá.

Az ellen nem állás törvénye: Ne állj ellen semminek, mert aminek ellenállsz azt fenntartod.

A megbocsátás törvénye: Mikor megbocsátasz, olyan negatív érzelmeket engedsz el, melyek addig fogvatartottak téged.

A gondolkodás törvénye: Gondolkodásodban teljes mértékben szabad vagy és független mindentől és mindenkitől. Egész életed gondolataidban gyökerezik, tehát egész életed is szabad és független.

Az áldozat törvénye: Az áldozat azt jelenti, hogy elengedsz valamit egy jobb dologért cserébe. „Helyet” csinálsz az életedben annak a valaminek, amit meg szeretnél teremteni.

A fogadás (adás) törvénye: Előbb adnod kell ahhoz, hogy kaphass.

A fizetség törvénye: A fizetséged azon múlik, hogy mekkora kereslet van arra, amit nyújtasz másoknak, mennyire vagy tehetséges benne és, hogy mennyire nehéz pótolni téged.

Az ellátás törvénye: Minden egyetlen, végtelen forrásból érkezik hozzánk.

A növekedés törvénye: Ha valamit növelni vagy fejleszteni szeretnél az életedben, dicsérd.

A siker törvénye: Mindannyian sikerre születtünk, a siker a természet alapvető célja.

spiritualitás törvény

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend