75 örök érvényű bölcsesség napjaink spirituális tanítóitól

Eckhart Tolle

A boldogtalanság elsődleges oka sosem az adott élethelyzetben keresendő, hanem a róla alkotott gondolataidban.

Minél nagyobb mértékben azonosulnak az emberek az éppen játszott szerepükkel, kapcsolataik annál kevésbé lesznek valódiak.

A mögöttes érzelem, ami az ego minden tevékenységét irányítja: a félelem. A „senkinek levéstől” való félelem, a nem létezéstől, a haláltól való félelem.

Nem attól válsz jobbá, ha megpróbálsz jó lenni, hanem ha megtalálod azt a jóságot, ami már eleve benned van, és hagyod azt előbukkanni.

Minél gyorsabban ragasztasz verbális (szóban megfogalmazott) vagy mentális (gondolati) címkéket dolgokra, emberekre vagy helyzetekre, valóságod annál sekélyesebbé és élettelenebbé válik, és annál halottabb leszel a valóság, a benned és a körötted folyamatosan kibontakozó élet számára.

Az emberiség legnagyobb vívmánya nem a számos művészeti, tudományos és műszaki alkotás, hanem saját működészavarának, saját őrültségének felismerése.

Ha hajszolod a boldogságot, sosem fogod megtalálni, hiszen a hajsza boldogság szöges ellentéte.

Az élet meg fog ajándékozni azzal a tapasztalattal, ami a leghasznosabb számodra tudatod fejlődése érdekében.

A mások fölötti hatalom valójában erőnek álcázott gyengeség.

A szenvedés addig szükséges, amíg rá nem jössz, hogy szükségtelen.

Mooji

Amíg nem tudsz elég hosszú ideig nyugton ülni, hogy eltöprengj a kérdésen, van-e az életnek értelme, addig nem igazán találod meg a választ sem.

Mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy megleljük a valódi szabadságot, ez alól senki sem kivétel, ebből senki sincs kizárva, mert a tudatosság fénye ott ragyog mindannyiunkban.

Minden valóban maradandó dolog, amit ebben a világban keresünk – az igazi boldogság, az öröm, a béke, a fény, a tér –, bennünk lakozik.

Te nem az elméd, és nem is annak tevékenysége vagy.

A csendet nem lehet megérteni. Az igazságot nem lehet megérteni, csak megtapasztalni lehet.

Az Időtlen vagyunk, mely időként és változásként jeleníti meg önmagát. A világ nem egy sötét, hanem egy gyönyörű festmény, és a kép a jelenlegi fényednek megfelelően változik. Amint egyre tudatosabbá válsz az Igazságra, az univerzum tündöklését fogod látni mindenben, amire tekintesz.

Az alapvetően hálás szemléletmód – ha még a látszólag rossz dolgokért is hálásak tudunk lenni – egészséges életmódhoz vezet. 

Ha elengeded a mániákus kontrollt, akkor eltűnik a káprázat, s vele együtt eloszlik a depresszió köde, az az érzés, hogy nem vagy a helyeden, s eltűnik a jövővel kapcsolatos aggodalom, a halálfélelem és az élettől való félelem is. Amikor magunkhoz öleljük lényünk teljes potenciálját, mindez történelemmé válik.

Abban a pillanatban, hogy szembesülsz a Tudatossággal, lényed egy része nyomban felismeri.

Hagyd a folyókat folyni a maguk módján… mind az óceánhoz jönnek.

Neale Donald Walsch

A szeretet a végső valóság. Az egyetlen. A minden. A szeretet érzése Isten megtapasztalása.

Az élet – természetéből fakadóan – semmit nem szavatol, különben a célja hiúsulna meg.

A kapcsolatok célja az, hogy megteremtsd az örömöt, a boldogságot és a teljességet azáltal, hogy megosztod az életedet egy másik személlyel.

A megbocsátás segítségével képessé válunk végrehajtani azokat a legalapvetőbb váltásokat a magunk és mások életében, amelyekre mindig is vágytunk, vagy amelyeket valaha is elképzeltünk. A megbocsátás mindent meg tud változtatni – egyetlen pillanat alatt.

A félelem ruhákba csavarja a testünket, a szeretet mezítelenül hagy. A félelem görcsösen kapaszkodik mindenbe, és mindenhez ragaszkodik, amink csak van, míg a szeretet odaad mindent. A félelem bezár, a szeretet megnyit. A félelem megragad, a szeretet elenged. A félelem sajog, a szeretet enyhít. A félelem támad, a szeretet módosít.

Az értékítéletekből, melyeket beépítettél az igazságodba, nagyon kevés alapul a saját tapasztalatodon. Ám éppen a tapasztalat az, amiért erre a világra jöttél, és a tapasztalataidból kell megteremtened önmagadat.

Tedd, amit akarsz! Tedd azt, ami úgy tükröz, úgy ábrázol téged, mint éned egyre nagyszerűbb változatát! Ha rossznak akarod tartani, tartsd rossznak. De ne ítélkezz, és ne kifogásolj, mert semmiről nem tudod, miért történik meg, sem azt, hogy hová vezet. És ne feledd: amit megbélyegzel, az téged fog megbélyegezni, és amit elítélsz, egy napon azzá válhatsz.

Ragadj meg minden körülményt, mondj magadénak minden vétket, oszd meg örömödet, elmélkedj minden titkon, képzeld magad mindenki helyzetébe, bocsáss meg minden sértést (beleértve a sajátodat is), gyógyíts meg minden szívet, tiszteld minden egyes embert igazát.

Semmi nem marad ugyanaz, semmi nem marad változatlan. És hogy milyen módon változik meg valami, az csakis tőled függ.

Halkan szólj, különben azt fogják hinni, hogy csak figyelmet követelsz. Gyengéden szólj, hogy mindenki megismerje a szeretetet. Nyíltan beszélj, különben azt fogják hinni, hogy rejtegetnivalód van. Őszintén szólj, hogy senki se érthessen félre. Gyakran szólj, hogy szavaid eljussanak mindenkihez. Tiszteletteljesen szólj, hogy senki se fosztassék meg a tisztelettől. Szeretetteljesen szólj, hogy minden szavad gyógyíthasson. Énrólam szólj minden szavaddal. Tedd egész életedet ajándékká. Soha ne feledd, te magad vagy az ajándék. Légy ajándéka mindenkinek, aki életedbe lép, és akinek életébe te belépsz. Óvakodj attól, hogy bárkinek az életébe lépj, ha nem lehetsz ajándéka is egyben.

Deepak Chopra

A rossz dolgok nem történnek meg velünk; mi hívjuk őket, hogy tanulhassunk belőlük.

A szerelembe esés, bár spontán módon történik, korántsem véletlenszerű – a spirituális életben nincsenek véletlenek, csak még fel nem ismert minták.

Aki többet ad, többet fog kapni, mivel keringésben tartja életében a világegyetem bőségét.

Bár a lélek nem helyhez kötött, mégis a testnek nevezett ujjlenyomatban lakozik.

Minden vágy magában hordozza spontán beteljesülésének mechanizmusát. A vágy színtiszta lehetőség, amely igyekszik megnyilvánulni.

Sadhguru

A figyelem olyan mint a fény. Bármire rávilágít ami ott van.

A spiritualitás nem a képesség hiánya. Nem arról szól, hogy mit nem tudsz megtenni, hanem mindarról, amit meg tudsz tenni.

Az emberi elmét leszámítva az univerzumban nincs olyan dolog, ami ne lenne egységben minden mással.

A haragod nem a másik emberről szól, hanem arról, hogy elvesztetted az irányítást önmagad felett.

A boldogság természete olyan, hogy minél jobban hajszolod, annál messzebbre kerül. Itt az ideje, hogy megállj és befelé tekints, mert minden tapasztalat benned történik, nem rajtad kívül.

Először is magadat kell fantasztikussá formálnod; ezután tudsz fantasztikus dolgokat tenni.

Nem számít, mit hoz számodra az élet, szabadon dönthetsz arról, hogy hogyan reagálsz rá. Ha mindig élsz ezzel a választási lehetőséggel, akkor sikeres ember vagy.

Ne vedd halálosan komolyan az életet. Ez egy rövid színdarab.

Az egészség nem csak a betegség-mentességről szól, hanem arról, hogy a tested minden sejtje kicsattan az élettől.

A sértődés, a harag, a féltékenység, a fájdalom, a depresszió olyan méreg, amelyet te iszol meg, mégis azt várod, hogy valaki más haljon bele. Az élet nem így működik. A legtöbb embernek egy egész élet kevés rá, hogy ezt az egyszerű igazságot megértse.

Rhonda Byrne

Azt vonzzuk magunkhoz, ami bennünk lakozik. Minden külső körülmény, minden ember és minden helyzet, amelyet vagy akit bevonzunk és megtapasztalunk, a bensőnket visszhangozza. Hát nem nagyszerű-e a mindenség rendje?

Bármiféle érzéseket melengetsz is magadban, ezek vonzzák be a holnapodat. Az aggodalom újabb aggodalmat vonz. A szorongás több szorongást. A boldogtalanság több boldogtalanságot. Az elégedetlenség több elégedetlenséget.

Tudtad, hogy amennyiben életed nem változna, nem is léteznél? Univerzumunk és benne minden állandóan változik, mivel az Univerzum színtiszta energia. Márpedig az energia csupán akkor létezik, ha mozog és változik. Ha az energia mozgása megszűnne, az egész Univerzum és benne az Élet is mindenestől eltűnne.

A vonzás természeti törvény. Mint ilyen, épp annyira pártatlan és személytelen, mint a gravitáció. Működése kiszámítható és egzakt.

Nagyon fontos, hogy életed minden mozzanatáért hálás legyél. Sokan csupán arra az egy dologra összpontosítanak, amit szeretnének, és elfelejtenek köszönetét mondani mindazért, amijük van.

Lisa Nichols

A te táncodat senki más nem táncolhatja, a te dalodat senki más nem énekelheti, és a te történetedet senki más nem írhatja meg. Hogy mi vagy és mit csinálsz, az most, ebben a pillanatban dől el!

Ne feledd: arra születtél, hogy teremts, hogy értéket hozz a világba. Hogy fejlődj, hogy több és jobb légy, mint tegnap.

Mozgó célpontot nehezen találhatsz el. A bizonytalanul megfogalmazott célok lehetetlenné teszik a biztos eredmény elérését.

Szeretni az életedet és megélni a szeretetet – ez maga a jólét legigazabb megnyilvánulása.

Te vagy saját sorsod alakítója. Te vagy a forgatókönyvíró. Te találod ki a sztorit. Te forgatod a tollat, és az eredmény mindig tőled függ.

Michael Bernard Beckwith

A gyógyulás annak az esszenciális egésznek az erőteljes megnyilvánulása, ami már most is bennünk rejlik. Semmi pluszt nem kell hozzáadnunk magunkhoz, inkább arról van szó, hogy elengedjük azt, ami elfedi a gyógyulást. Ami ilyenkor történik, olyan érzés, mintha hazaérkeznénk. Hazatérsz ahhoz az esszenciális egészhez, amiben azelőtt volt részed, hogy elmédet megzavarta volna a félelem és az aggódás. A gyógyulás az egész megnyilvánulása.

A teremtés folyamatos. Minden egyes alkalommal, amikor valaki hosszasan vagy tartósan gondol valamire, egyben teremt is. Egészen bizonyos, hogy gondolatai nyomán előbb-utóbb megvalósul valami.

Érző univerzumban élünk. Éppen ezért, ha csak intellektusunkkal hiszünk vágyaink megvalósulásában, de nincs meg bennünk a megfelelő érzelmi háttér, nem érhetjük el azokat. Éreznünk is kell őket.

Most, ebben a pillanatban is elkezdheted egészségesnek és gazdagnak érezni magad. Érezheted a téged körülvevő szeretetet, még ha közvetlen környezetedben épp nem is találod. Az univerzum válaszolni fog a belőled áradó dallamra, rá fog hangolódni legbensőbb érzéseidre, és azoknak megfelelő dolgokat küld vissza hozzád.

Uralkodó gondolataidat saját magad vonzod be – akár tudatosan, akár tudattalanul. És épp itt van a bökkenő!

Joe Dispenza

Hiszek abban, hogy létezik egyfajta felsőbb értelem, egy láthatatlan tudat, ami mindannyiunkban ott van, és aminek az életet köszönhetjük. Ez tart meg, ez védelmez, és ez gyógyít meg minket minden pillanatban.

Sokan csak úgy tudunk felébredni, ha valaki vagy valami felébreszt minket.

A legnagyobb hazugság, amit mondtak nekünk, hogy lineáris lények vagyunk, akik lineáris életet élnek. Dimenzionális lények vagyunk, akik dimenzionális életet élnek.

A változásban az a legnehezebb, hogy ne ugyanazokat a döntéseket hozzuk meg, mint tegnap.

A megszokott gondolatok mindig a megszokott döntésekhez vezetnek. A megszokott döntések a megszokott viselkedést eredményezik. A megszokott viselkedés a megszokott tapasztalatokhoz vezet. A megszokott tapasztalatok a megszokott érzelmeket váltják ki bennünk. A megszokott érzelmek pedig ismét a megszokott gondolatokat eredményezik.

Anyag és elme nem különálló létezők, a tudatos és tudattalan gondolatok és érzések pedig nem mások, mint a sorsunkat irányító tervrajz alkotóelemei.

Ahová helyezed a figyelmedet, oda helyezed az energiádat.

Az emberek nem olyannak látják a dolgokat, amilyenek azok a valóságban, olyannak látják őket, amilyenek ők maguk. Amikor egy új szemüveget helyezünk az „agyunkba”, és ezen az új szemüvegen keresztül szemlélhetjük a világot, mellékhatásként az új lehetőségeket is meglátjuk.

A tudás megszerzése még nem jelenti azt, hogy meg is tapasztaltunk valamit. Ha képes vagy meglátni az új lehetőséget vagy potenciált, elérkezett az ideje annak, hogy kezdj is valamit az új tudással.

Úgy nem lehet új jövőt teremteni, hogy az ember önnön múltjában él. Ez egyszerűen képtelenség.

Joe Vitale

Mindent, ami most körbevesz téged – beleértve azokat a dolgokat is, amelyekkel elégedetlen vagy -, te vonzottál magadhoz. Tudom, hogy ezt nem könnyű megemészteni. Most bizonyára valami ilyesmi jár a fejedben: „Én ugyan nem vonzottam magamhoz az autóbalesetet. Sem azt az akadékoskodó ügyfelet, aki megkeseríti az életemet. Az adósságról nem is beszélve.” Az én tisztem megmondani neked, hogy de bizony, ezeket mind te vonzottad magadhoz. Ezt a tényt a legnehezebb elfogadni, de amint sikerül, az ember egész élete megváltozik.

Ne halogass…! Ne akadékoskodj! Ne kételkedj! Ha ott a lehetőség, az impulzus, az ösztönös késztetés, cselekedj! Ez a feladatod.

A spiritualitás arról szól, hogy teljes felelősséget vállalunk bármiért, ami velünk történik.

Fontos, hogy mindig tudatosan válogasd meg a gondolataidat. Ez valójában nagyon élvezetes, hiszen magad lehetsz saját életed remekműve! Egy igazi Michelangelo vagy, akinek Dávidja nem más, mint saját maga.

Amint ekezdesz másképp gondolkodni mindarról, amid van, újabb jó dolgokat vonzol magadhoz. Vagyis még több olyat, amiért hálás lehetsz. Ha most körülnézel, talán azt mondod: „Nincs meg az autó, amit szeretnék. Nincs meg a ház, amit szeretnék. Nincs meg a házastárs, akire vágyom. Nincs meg az egészség, amire vágyom” Állj! Vissza, vissza! Ezek mind olyan dolgok, amelyek hiányoznak az életedből! Inkább összpontosíts arra, hogy mi mindened van, amiért hálás lehetsz. Például, hogy van szemed, amellyel képes vagy elolvasni ezt a könyvet. Vagy vannak ruháid. Ha elkezded megélni a hála érzését, hamarosan más jó dolgoknak is örülhetsz majd.

(A cikket támogatta, az Idézetek Neked weboldal.)

spiritualitás

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend