Az indián átok, mely szerint „minden amerikai elnök, akit nullával végződő évben választanak meg, hivatalában fog meghalni”

1809-ben az USA nyugat felé terjeszkedett. lndiana kormányzója William Harry Harrison volt. A Fort Wayne Egyezményben Harrison számos amerikai indián törzset győzött meg, hogy adják át az USA kormányának legnagyobb kincsüket: a hatalmas földterületeket.

Harrison egymás ellen uszította a már amúgy is ellenséges törzseket, és rávette őket, hogy nagyon alacsony fizetségért váljanak meg földjeiktől. Néhány esetben erősebb törzsek, mint például a Wea, jutalmat kaptak, hogy erőltessék rá az egyezményt a gyengébb törzsekre, mint például a kickapoo.

Ez a „ráerőltetés” akár fenyegetés, erőszak, sőt gyilkosság formáját is ölthette. A shawnee törzsfőnök, Tecumseh hamarosan úgy érezte, mindnyájukat becsapták, és kincseket, a földet etikátlan módszerekkel ellopták tőlük.

Tecumseh és fivére, Tenskwatawa együtt szövetségre vezették az észak-amerikai indián törzseket, hogy ellenálljanak az USA nyugat felé való terjeszkedésének. Tenskwatawa spirituális vezető volt, nem harcos. Úgy nevezték, „a Próféta”. Tenskwatawa vezette fivére seregét Harrison serege ellen 1811. november 7-én Tipecanoe-ban, amíg Tecumseh úton volt új szövetségeseket keresni.

Végül az indiánok vesztettek, mert nem volt elég muníciójuk. Harrison 1840-ben elnök lett. Addigra már rengeteg indián gondolta úgy, hogy csúnyán rászedték őket. Átadták a legbecsesebb kincseiket, és az ígért fizetséget réges-rég elfelejtették.

A Próféta nyilvánosan elátkozta Harrisont és minden jövendő amerikai elnököt, bosszúból, amiért ellopták az indiánok földjeit. Tenskwatawa azt mondta, hogy minden elnök, akit nullával végződő évben választanak meg, mint ahogy Harrisont, hivatalában fog meghalni. Ez egy húszéves ciklust eredményez, ha működik… és sok ezer ember hisz benne.

Harrison 1841-ben tüdőgyulladásban halt meg hivatalában. Lincoln volt a kővetkező. A minta óramű pontossággal folytatódott, egészen Ronald Reaganig és George W. Bushig, akik mindketten túléltek egy merényletet.

Az elnökök, akiket olyan évben választottak meg, amire vonatkozott az átok és hivatalukban haltak meg, valamint az év, amikor elnökké választották őket: William Henry Harrison, 1840; Abraham Lincoln, 1860; James A. Garfield, 1880; William McKinley, 1900; Warren G. Harding, 1920; Franklin D. Roosevelt, 1940; John F. Kenncdy,1960.

Ami azt illeti, az egyetlen olyan amerikai elnök, aki hivatalában halt meg, és nem egy „elátkozott” évben választották meg, Zachary Taylor volt, aki 1848-ban lett elnök, és 1850-ben halt meg.

átok indián

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: