Capoeira – Játékos harcművészet

Néhány éve Magyarországon is hódít a capoeira. Az oktatók hatéves kortól várják a gyerekeket, akik nem csak testi, de szellemi nevelésben is részesülnek, brazil dalokat tanulnak és megismerik az ősi hangszereket.

Akinek megtetszik a sajátos ritmus- és mozgásvilág, kitartóan fog tanulni. Körben álló, tapsoló, doboló emberek, a körön belül pedig két küzdő fél, akik akrobatikus, táncszerű mozdulatokat, ütéseket, rúgásokat mutatnak be a zene ritmusára. Ez a capoeira-edzés leglátványosabb része, a roda. A gyakorlatok, a zene és a hozzájuk kapcsolódó filozófia elválaszthatatlan.

Capoeira

Rabszolgák küzdősportja

A capoeirát Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák alakították ki önvédelmi célból. Az 1930-as években jöttek létre az első iskolák. A capoeira hamarosan brazil nemzeti sporttá vált, de harciassága helyett egyre inkább a művészi oldalát hangsúlyozták.

Capoeira

Mai formájában testi érintés szinte nem is létezik, a küzdő felek csak a levegőbe rúgnak-ütnek. Magyarországon szervezett csoportokban lehet megtanulni a capoeira alapjait. Nem kell előképzettség, szívesen látnak kicsiket és felnőtteket is.

Néhány alkalom után eldől, hogy valaki megszereti-e a capoeirát vagy sem. Ha megtetszik a sajátos mozgás- és ritmusvilág, a gyerek kitartóan fog tanulni. Bár a látványos elemek könnyűnek tűnnek, a háttérben komoly munka áll.

Ez a sport minden testrészt megmozgat, különös tekintettel a mély hátizmokra, amelyek a sok üléstől egyeseknél visszafejlődnek.

Így kezdődik…

Az edzés bemelegítéssel és nyújtással kezdődik. Ezután következik a régi mozdulatok felidézése,  illetve az újak megtanulása. Az órát a jogo (játék) zárja, amikor a tanítványok rodát (kört) alkotnak, énekelnek, táncolnak.

Capoeira

A körbe két játékos lép, erőteljes mozdulatokkal, rúgásokkal és ütésekkel küzdenek egymással, összhangban a zene ütemével. Nagy szerepet kap a rögtönzés, mindenki szabadon válogathat a tanult elemek közül.

Erős, összetartó közösség alakul ki a csoportokon belül. Érdemes a kicsiket minél hamarabb beíratni, hiszen amellett, hogy mozognak egy jót, valódi barátokra lelhetnek.

A capoeirások megtanulják a hagyományos brazil dalokat, megismerik az ősi hangszereket. A számolás és a gyakorlatok neve is portugál, ezáltal a gyerekek egy új nyelv alapjait sajátíthatják el.

forrás: astronet.hu

Harcművészetek

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend