A Csikung a kínai gyógyászat szemlélete, amely a mozgást, meditációt és légzésszabályozást kombinálja a Csi áramlásának fokozására.

A régi kínai írásokban a Csi létfontosságú elemként jelenik meg, amely létrehozza és egyesíti a világmindenséget. Ez az energia áthatja az egész mindenséget.

A Csi a jin és a jang, az univerzum két ellentétes erejének egymásra hatásából származik. Gyakran „energia”, „életerő”, „lélegzet” vagy „életerő-lélegzet” néven fordítják le. A kung szó azt jelenti „munka” vagy „módszer”. A Csikung tehát „az energia művelését” jelenti.

A kínaiak hite szerint az Ég és a Föld minden élőlény szülői. Az emberek és az összes többi érző lény az Ég és a Föld között él, így magától értetődően mind az ivadékaik.

A belső Csinek, életerőnknek köszönhetően élünk, amelyet szüleinktől kapunk és halálunkkor elveszítünk. Amíg életben vagyunk, a Csit táplálja a légzés, az evés, a fizikai és szellemi aktivitás.

Amellett, hogy a Csit légzéssel és evéssel tápláljuk, szabályozhatjuk megfelelő testgyakorlatokkal és meditációval. A Csi ugyanúgy kering szervezetünkben, mint a vér vagy a nyirok. Ha nem tartjuk fenn a Csi megfelelő keringését, elzáródások és pangás alakulhatnak ki. Ha a Csi nem kering megfelelően, testünk nem tud tökéletesen működni és így súlyos betegség vagy krónikus egészségügyi ártalom léphet fel.

A Csikung és a meditáció kapcsolata

A Csikung gyógyító tevékenységét erőteljes meditatív és metafizikai vonatkozások jellemzik, amelyek segítenek bennünket a szüleinktől kapott Csi fenntartásában, növelésében, és az univerzum alapvető Csi energiájához való hozzáférésben.

A Csikung közvetlenül a Csi energiával foglalkozik, a test, az elme és a lélek összhangjának létrehozása céljából. Egyes Csikung gyakorlatok segítenek Csi tartalékaid növelésében; mások elősegítik a Csi mozgatását és keringtetését.

csikung

A Csi energiájának alkalmazásával a Csikung segít a betegségek megelőzésében és gyógyításában; egyúttal szellemi kapcsolatot hozhatsz létre a természettel és a világmindenséggel. Kitartó gyakorlással megtanulhatod, hogyan adhatod át a csidet másoknak, hogy segíthess nekik kimerült energiájuk feltöltésében.

A Csikung elismeri és alkalmazza a kínai gyógyászat meridián-rendszerét – a Csi útját -, és összekapcsolja azt a fókuszált meditáció erejével. Finom mozgássorai idővel erőt és vitalitást teremtenek, egyúttal erősítik az immunrendszert. Azáltal, hogy a Csikung a fizikai és légzőgyakorlatokat vizualizációval és az akarat összpontosításával kombinálja, a szellemi, testi és spirituális fejlődés erőteljes eszközévé válik.

A három kincs

A taoista hagyományok szerint három „kincs” létezik, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez. Ezeket úgy ismerjük, mint Jing, Csi és Shen; fordításuk általában „esszencia”, „energia” és „szellem”. A nyugati világban a Csi a legismertebb, azonban a kínai gyógyító művészetek végső célja mindhárom kincs táplálása.

A Jing vagy esszencia genetikai örökségünk. Ez az energia melyet testünk tárol, és amely segít leküzdeni a stresszt mindennapjaink során. Kapcsolatban van a nemi hormonokkal és egyéb mirigyek hormonjaival. Szellemi frissességünket és általános fizikai erőnket is a Jing szabályozza. A kínaiak szerint a Jing a vesékben tárolódik.

Amikor a Jinged erős, fiatalos maradsz. Amikor gyenge, fizikai és szellemi hanyatlást vagy rövidebb életkort eredményezhet. A Jing az élet során természetes úton elhasználódik, azonban károsíthatja az állandó stressz és túlterheltség, az érzelmi labilitás, a drog- vagy alkoholfüggőség, a krónikus betegségek és a túlzott nemi aktivitás is.

A Csi a második kincs, amely a vitalitás és a belső energia forrása. Az élet ellentétes erőinek – a jinnek és a jangnak – állndó kölcsönhatásából következően változások következnek be, amelyek lehetővé teszik az élet fennmaradását. A Csi a jin és a jang aktivitásának eredménye. A Csire jellemző a mozgás, a táplálás és a védelem. A Csikung a Csi-energiával való foglalkozásra épül.

A Shen, a harmadik kincs, a szellem, amelyik irányítja és áthatja a Csit. A Shen énünk legmagasabb szintű megjelenését tükrözi, és mint szeretet, együttérzés, nagylelkűség, türelem, lelkesedés és bölcsesség jut kifejezésre.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend