Tai-chi az egyensúly helyreállításáért

A Tai chi noha valójában egy belső stílusú harcművészeti irányzat, mégis leginkább egészség megőrző, egészség javító hatása miatt gyakorolják világszerte. Legkiemelkedőbb egészségügyi jelentősége, hogy a belső energiánkat egyensúlyban tartva képes hatékonyan megelőzni szinte bármilyen betegséget.

Ha az egyensúly felborul

Az emberi testben az energia mindig újratermelődik, megújul, és szabadon áramol a test minden részében. A tai-chi orvoslás elmélete szerint, mely a teljesség elvét követi, a betegség a testen belüli energia zavarainak és rendellenességeinek fizikai megnyilvánulása.

Adott betegség jelzi, hogy az energiaáramlás kiigazításra szorul.  Ha egy gondolkodásmód vagy érzelem a szokásunkká válik, ez kimerültséget, egyensúlyhiányt okoz a meridián hálózatban és egészség romláshoz vezet. Ilyenkor az egyes szervekbe vér- és qi-tolulás lép fel, más szervek viszont nem jutnak elegendő vérhez és qihez.

Hogyan segít a tai-chi az egyensúly helyreállításában?

A Tai chi mozgásrendszer a feszült és egyensúlyhiányos testben megrekedt életerőt szabadítja fel, biztosítja az életet jelentő csi energia szabad áramlását a test egészében. Ez segít fenntartani a jin és jang erők egyensúlyát a szervezeten belül, ezáltal segít helyreállítani és fenntartani a természetes egészségi állapotot.

A mozdulatok visszavezetik a qit a meridiánokon keresztül, továbbá segítenek testünknek felszívni és hasznosítani az elfogyasztott táplálékból származó energiát.

A különböző taoista és buddhista iskolák ugyanazokat a testrészeket mozgatják meg ugyanabban a sorrendben. Mindennek alapja a test felosztása öt alcsoportra. Eszerint a következő testtájak léteznek:

 • belső,
 • külső,
 • elülső,
 • hátsó,
 • középső.

Először magunk elé képzeljük a belső szerveket és ezáltal keresztüláramoltatjuk rajtuk a csí energiát. A külső testzónák (bőr, haj, stb.) hasonlóképpen frissíthetők fel. A csi elölről hátrafelé áramlik és forrása, középpontja a test közepe. A csi körbekering a szervezetben, belülről kifelé, és elölről hátra halad, majd visszatér a középpontba, s útközben a test minden pontját érinti.

A megmozgatható testrészek szintén öt alcsoportra különíthetők el. Ezeket a következő sorrendben kell gyakorlatoztatnunk:

 • fej
 • törzs
 • kar, kéz és ujjak
 • lábszár, lábfej és lábujjak
 • visszatérés a középpontba

A csi áramlásának útját követve az életerőt körbemozgatjuk a szervezetben. A csi mozgatásának is ötféle módja van:

 • fel-le
 • előre-hátra
 • oldalra
 • a középpont felé
 • a külső pont felé

A Tai chi élettani hatásai

A Tai chi mozgásrendszer gyakorlásával testünk izzadás nélkül kerül tökéletes állapotba. A szív nyugodt marad, a légzés pedig mély és teljes a mozgások során, mely által több oxigén jut a vérkeringésbe.

A Tai chi által hasznosul a tüdő teljes befogadóképessége, jótékony hatással van a központi idegrendszerre, az emésztőrendszerre, a légző rendszerre és a kiválasztó rendszerre.

A testünk legfontosabb része a központi idegrendszer, mely a gerinc aljától az agyig terjed. Ennek feladata, a külvilágból és testünk belsejéből érkező információk és reakciók továbbítása az agyba. A központi idegrendszer hatékony működése érdekében fontos, hogy gerincünket mindig egyenesen tartsuk a Tai chi alatt.

 • Javítja a vérkeringést
 • Javítja a tartást és egyensúlyérzéket
 • Fejleszti az erőt és rugalmasságot
 • Stressz oldó, nyugtató hatású
 • Kiegyensúlyozottá tesz
 • Biztosítja a test és a lélek egyensúlyát
 • A rendszeres gyakorlás növeli az energiaszintet, szervezetünk egészére jótékonyan hat, ide értve az ínszalagokat, ízületeket, gerincet, kötőszöveteket, belső szerveket.

Tai Chi

Kinek ajánlott?

A Tai chi mozgásrendszert életkortól és egészségi állapottól függetlenül bárki gyakorolhatja. Ez az öngyógyító módszer egyaránt alkalmas fizikai és mentális egészségünk helyreállítására. Különösen ajánlott mozgásszegény életet élőknek, mert kíméletesen edzi szervezetünket.

Fizikailag nagyon aktív emberek számára viszont nagyon jó szabályozóeszköz, segít lecsillapítani a testet egy normál működési állapotra. Terápiás célra is kitűnően használható, számos betegség közvetett megszűnését eredményezheti, rendszeres gyakorlása révén.

A megfelelő orvosi kezelést nem helyettesíti, de többek között segíthet az olyan betegségben szenvedők egészségének és életminőségének javításában, mint a rossz vérkeringés, magas vérnyomás, ízületi gyulladás, hátfájdalmak, légzőszervi problémák, emésztési rendellenességek, Parkinson-kór, Scelrosis Multiplex, fibromyalgia.

Taoista tai-chi

A taoista tai-chi elnevezésű mozgásrendszer Moy Lin-shin taoista szerzetes által összeállított egészségmegőrző gyakorlatsor, mely a Tai Chi Chuan harcművészet ún. „tradicionális hosszú forma” nevű gyakorlatsorán alapul. A gyakorlatsort Moy mester Torontóban kezdte el oktatni 1970-ben. Moy Lin-shin egyik fő tanára Leung Jee-peng (Liang Tzu-peng, 1900-1974) volt, a Liu He Ba Fa és más kínai harcművészetek instruktora, a Sanghaj-ban lévő Ching Wu Harcművészeti Akadémia tanára.

Moy mester egészségjavító és egészségmegőrző szándékkal állította össze a Taoista tajcsi formát, mellőzve a Tai Chi Chuan lényegét adó páros gyakorlatokat és a harcművészeti alkalmazásokat.

A Taoista tajcsi gyakorlatsor majdnem teljesen megegyezik a Jang-formával, 108 egymást követő, koncentráció által ellenőrzött, lassan végrehajtott mozdulatból áll, s az alapító szerint csakúgy mint a Jang stílusú tajcsicsuan esetében, a testet és a lelket ellazítja, javítja a koordinációt, valamint javítja az egészséget és a mozgékonyságot.

A lágy, fordító és nyújtó mozdulatok oldják a feszültséget és felfrissítik a gyakorló energiarendszerét. Bár nem bizonyított, de az iskola tanítása szerint jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, a csontrendszerre-, valamint az izom- és idegrendszer állapotára és a teljes szervezet működésére.

Korhatárra való tekintet nélkül bárki végezheti. A stílus gyakorlatát önkéntes, képzett instruktorok tanítják, szerte a világon.

Felhasznált irodalom:Martin Palmer: Jin és jang

forrás: taoistataichi.hu / eljunktudatosan.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend