A Baalbek-i rejtély

Baalbek romjai Libanonban, Damaszkusztól északra, a Bejrut-Homs útvonal és vasút mentén, 1150 méter magasságban találhatók.

I. sz. 1. és 2. századában Augustus római császár a már meglevő görög romokon pazar templomokat építtetett, amelyeknek romjait ma az egész világból érkező turisták megcsodálják.

Baalbek csodája és titka valójában se nem görög, se nem római eredetű. Amikor a rómaiak előtt a görögök itt templomot építettek és a helységet Héliopolisznak (a Napisten városa) nevezték el, már ők is meglévő romokra építkeztek!

Baalbek

Baalbeket Bá’li néven először már i.e. 804-ben említik asszír kéziratokban. – Akárcsak Tiahuanaco, a valódi Baalbek is technikai létesítmény lehetett, egy hatalmas terasz, amely kőtömbökből van összeillesztve. Ezen tömbök többségének oldalhossza 20 méter, és mintegy 200 tonna nehezek.

Baalbek

Hirdetés

Baalbek

Baalbek megoldatlan rejtélyei

Ez a lapostető ősrégi, nincs is történelmileg dátumozása. A görögök is, a rómaiak is már felhasználták.

A legmerészebb fantáziával sem lehet kigondolni, hogy hagyományos magyarázatváltozatokkal, hogyan is volt lehetséges ennek a kőzetnek a szállítása?

Fahengereken? Szánokon? Ferde síkokon? Homokpályákon? Amit Felső-Egyiptomban és más helyeken kis jóakarattal még le lehet nyelni, az a Baalbek-i kőtömbök esetében egyszerűen komédiává válik.

Baalbek

A korai ókor semmilyen általunk ismert technikai segédeszközével nem lehetett volna elmozdítani ezeket a hatalmas tömböket.

Az ősrégi Baalbek-i szentély Baal teremtő istenségre nyúlik vissza. Az Uragit-i epikus szövegekben Baalt úgy dicsőítik. mint “az Ég Urát”, vagy a “Hegyen Trónolót”.

Baalbek

Baal ugyanaz az alak volt, mint Babilonban Bel, Bel pedig azonos volt Marduk és Enlil istenségekkel. Enlil a “legek istene” volt, egy ékírás szerint magvával megtermékenyítette Mésziámtéa földi leányzó ölét. A mitológia bezárja a kört.