10 különös ősi jóslási technika

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Ezotéria

Mindenki ismeri a különböző kártyás, ingás, dominós és kristálygömbös jóslást, ám a múltban, főleg az ókorban, ezeknél sokkal egzotikusabb, színesebb, olykor gusztustalanabb módszerrel próbálták kikémlelni a jövőt az őseink.

Auguria – Madárjóslás

madárjóslás

Az ókori rómaiak egyik nagy kedvence a madárjóslás volt, méghozzá úgy, hogy tanulmányozták a madarak repülését, szokásait és hangjait. Egész pontosan ezt az augurok tették, akiket „madárjósok”-nak vagy „jóspapok”-nak szokás fordítani és akik külön testülettel rendelkeztek.

Sokszor az sem volt mindegy, milyen madár volt, ugyanis ha egy háború kimenetelére voltak kíváncsiak, akkor csirkékkel történt a jóslás. A papok szétszórták a gabonát a csirkék előtt, akik lelkesen elkezdetek felcsipegetni és mind ezek összességéből olvasták ki a várható eredményt és még az is kiderült belőle, melyik a legalkalmasabb nap a hadművelet indítására.

Általában úgy történt a madárjóslás, hogy a papok felverték a figyelősátrat, azután feltették az isteneknek szánt konkrét kérdést, hogy milyen ügyben kérik ki véleményüket. Végül csak figyelniük kellett, hogy milyen fajta madarak, mennyi és honnan érkeztek a látótérbe és ebből állapították meg, hogy az istenek támogatják-e azt a bizonyos dolgot, amiről érdeklődtek.

Oszteomancia – Csontjóslás

csontjóslás

A csontjóslás volt az egyik legelterjedtebb jóslási szokás. Az afrikai zulu nemzet a szétszórt csontok alakzatából jövendölt. Az ókori Kínában, a kérdéseket belefaragták vagy festették csontokba, esetleg teknős kagylókba, amelyeket aztán addig melegítettek, amíg megrepedtek. A látnok pedig értelmezte a repedés mintáját és méretét, hogy megtalálja a választ. A korai skótok slinneanachd-nak nevezték a sajátos oszteomanciájukat, amelyben egy megfőzött állat vállcsontjával konzultáltak.

Alfitomancia – Kenyérjóslás

kenyérjóslás

Az ókori világban, az alfitomancia nagyon népszerű módszer volt a bűncselekmények megoldására. A gyanúsítottakat leültették körbe, és mindenkinek adtak egy darab áldott kenyeret vagy árpából készült süteményt. Az ártatlan gond nélkül megette. A bűnösnek gyomorfájása lett, emésztési gondjai vagy egyszerűen megfulladt. Persze könnyű lenne azt mondani, hogy a kenyereket megmérgezte egy bíró vagy bárki más, hogy biztos meglegyen a bűnös…

Gasztromancia – Gyomorzaj jóslás

gyomorzaj jóslás

Az ókori görög gasztromancia jövendölése a gyomorból érkező hangokon alapszik. Természetesen ez esetben is tapasztalt látnokok elemezték az emésztés zajait. Egyesek szerint ez a jóslás volt a hasbeszélés előfutára.

Margaritomancia – Gyöngyjóslás

gyöngyjóslás

A margaritomancia egy ősi jóslási módszer, amihez egy gyöngyre van szükség, amit melegíteni kell, és annak hatására elugrik vagy összetörik. A régiek a gyöngyöt különösen mágikusnak találták, hiszen ez az egyetlen drágakő, ami élőlény által keletkezik. De mivel ez már akkor is egy igen drága jóslás volt, csak különleges esetekben éltek a használatával.

Például amikor meg akarták ismerni egy bűnös ember kilétét. Egy vasedényben melegíteni kezdték a gyöngyöt, miközben a jós hangosan olvasta a gyanúsítottak nevét. Ha a személy nevénél a gyöngy elindult az illető felé, akkor kézre is került a bűnös! Egy másik verzió szerint, a hevítés alatt álló gyöngy csak akkor kezd el mozogni, ha a bűnös ember a közelébe ér.

Antropomancia – Ember áldozati jóslás

ember áldozati jóslás

Az antropomancia egy igen hátborzongató jóslási forma és meglehetősen barbárnak fog tetszeni. Ugyanakkor az ókorban teljesen bevett szokás volt az emberi áldozat a világ szinte minden táján, hiszen hitük szerint ezzel csillapították az istenek dühét vagy kérték az áldásukat. A jóslás abból állt, hogy a feláldozandó ember vagy néha állat, hogyan viselkedik a halál pillanatában. Mennyi és milyen hangokat ad ki, hogy helyezkedik el a teste a földön, a vér folyásának az iránya. Az egyik leghíresebb antropomanciával született jóslat a római író Suetonius szerint, Spurinna látnok így figyelmeztette Júliusz Cézárt, hogy óvakodjon a március 15-től.

Miomancia – Egérjóslás

egérjóslás

Sok ősi kultúrában, az egerek és patkányok szerencsétlenség és katasztrófa jelei voltak. Ugyanakkor mégis képesek voltak a jóslásra. A miomancia jóslatai abból születtek, ahogy egy meghatározott területen az egerek mozgását és hangjait figyelték. Lehet, hogy neked túl undorító vagy mérhetetlenül cuki, hogy az egérkék futkosását nézd, de az ókori rómaiak nagy becsben és templomokban is tartották őket. Állítólag miomancia jelezte az első római polgárháborút
és Fabius Maximus hadvezér végzetét.

Daktilomancia – Gyűrűjóslás

gyűrűjóslás

Biztos előtted van egy jósnő, akinek kendő van a fejére borítva, meglehetősen hivalkodóan van festve és ezer ékszer csillog a nyakában és az ujjain. Hát, lehet nem ok nélkül vannak így felszerelkezve. Sok változata ismert a daktilomanciának, de az egyik legnépszerűbb formája a középkori Európából származik.

Ez hét gyűrű szükséges, és mindegyiknek másik anyagból kell lennie, amelyek megfeleltek a hét napjaihoz társított fémeknek. Aztán felfüggesztették őket valamire, alattuk pedig egy abc tábla volt található, és a betűkhöz hozzá érő gyűrűk adták meg a látnoknak a válaszokat.

Molibdomancia – Olvasztott fémjóslás

olvasztott fémjóslás

Ezt a fajta jóslást, először a görög és a római birodalomban terjedt el, majd utána a skandináv országokban. Egyszerűen csak meg kell olvasztani a fémet, – például ónt vagy ólmot – amit aztán a hideg vízbe öntünk.

A fém azonnal megkeményedik bizarr formákban, és ezekből lehet kiolvasni a jóslatot. Nem muszáj őstehetségesnek lenned hozzá, hogy kipróbáld, Finnországban úgyis újévi hagyomány, ahol a család minden tagja kap egy kis darab patkó alakú ónt, hogy megjósolhassa a jövőjét. De a modern jósasszonyok ma már gyertyaviasszal is megcsinálják ezt a műveletet.

Szkatomancia – Ganajtúróbogár általi jóslás

ganajtúró bogár jóslás

Kétségkívül számos ősi kultúrában ismerték a látnokok és jósok ezt a fajta technikát, akik az ürülékben látták a szerencsét. Az egyiptomiak kezdték el először alaposabban kiművelni a szkatomanciát, ahol megfigyelték a ganajtúró bogarak viselkedését, mozgását, sebességét, beleértve magát az ürülékgolyót is és annak gördülési nyomait.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend