Vándorló Istenek – A lakandonok tudása

A még ma is beszélt számos maja nyelv egyike a lakandon. A mai lakandonok „igazi nyelvnek” (hax t’an) nevezik nyelvüket.

Biztos, hogy már a pre-kolumbiai korban, a klasszikus maja korszakban is beszélték – azt azonban nem tudni, hogy melyik régióban.

Néhány régész feltételezi,  hogy a lakandonok Yucatánból származnak, és a spanyol hódítás idején Chiapasba, Dél-Mexikó járhatatlan esőerdejébe menekültek.

Mások úgy vélik, hogy a lakandonok mindig is a „Selva Lakandona” trópusi területén éltek, és a palenque-i arisztokrácia leszármazottai.

Akárhogy is van, a mai lakandon kultúra történelmi Ariadné-fonala közvetlenül Palenque-be és a klasszikus majákhoz vezet.

Sok minden, amit a korai gyarmatosítás idejéből ránk maradt kevés jegyzetből és kéziratból a maja népek kultúrájáról tudunk, még mindig elevenen él a lakandonoknál.

A szóbeli hagyományokra csak egy fogalmuk van: tsikbal, „az elmesélt dolog”. Az istenek eredetéről és tevékenységéről szóló minden beszámoló ebbe a kategóriába tartozik. Az úgynevezett „Vándorló Istenekről” azt mesélik a lakandonok:

„Az úgy van, hogy a Vándorló Istenek, sőt az igazi istenek is jaguárrá változnak. Ha őket látod, nem embereket látsz, jaguárokat látsz. Ők olyanok, mint a jaguárok.”

Ez a leírás egyértelműség tekintetében nem hagy kívánnivalót maga után. Istenek, akik jaguárokká változnak, akik úgy néznek ki, mint a jaguárok.

lakandonok

Ha a lakandonok magukat a nemes nagymacskákat istenítenék, akkor teljesen fölösleges volna a „mint” szócska.

„…csak nagyon ritkán látjuk az erdő igazi jaguárjait. Ha látod, megölöd őket.”

Itt az indián elbeszélő pontos határokat von.

„Ha nagyon sok jaguárt látsz, hatalmas jaguárokat, akkor nem igazi jaguárokat látsz. Ezek Vándorló Istenek, ezek a Szivárvány Urai, akik idejöttek az erdőbe. Itt kóborolnak, itt vándorolnak az erdőn keresztül. Sosem látod a Szivárvány Urait emberekként, mindig jaguárként látod őket. Pontosan olyanok, mint a jaguárok, de nem azok. Olyanok, mint az emberek, de mi nem emberekként látjuk őket.”

Istenek, akik olyanok, mint az emberek, és akik hatalmas jaguárok megjelenési formáját öltik magukra? Annyira ijesztően és fenyegetően néztek ki az idegenek, mint a jaguárok?

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a lakandonok Kassán-holkának nevezik egyik istenüket. A név jelentése: „Az égi ajtó őre”.

A K0500 jelzésű edény „csillagharcosainak” sisakjain lévő „jaguárelemek” semmiképp sem mondanak ellent az ábrázolás archeo-SETI-hipotézis értelmében történő interpretációjának.

A földönkívüli dimenzió a „cargo-kultuszok” (ahogyan azt a bennszülöttek ünnepelték fejlett technikájú civilizációkkal való találkozásaik után, miközben pl. a pilótákban isteneket láttak) által nyer értelmet.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend