A maffia története – Uralom mindenki felett

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Háttérhatalom, Titkos társaságok

„A maffia gőg, arrogancia, kapzsiság, önzés, erő és uralom mindenki felett és mindenkivel szemben. A maffia nem elvont fogalom, nem irodalmi fordulat. (…) A maffia bűnszövetkezet, melyet nem írott szabályok, de fegyverek és könyörtelen törvények irányítanak. A vakmerő és nagylelkű „fenegyerek” mítoszát el kell felejtenünk, mert a maffiózó mindennek pont az ellentéte.”

Ezeket a szavakat Cesare Terranova olasz rendőrbíró mondta 1979-ben, röviddel meggyilkoltatása előtt.

A maffia nevének eredete

Az olasz maffia más néven is ismert: a „Cosa Nostra” kifejezés azt jelenti: „a mi ügyünk”. Eredetileg Szicíliában jött létre egymás kölcsönös védelmére (csakúgy, mint a triádok) a sziget spanyol megszállásának idején, bár egyes források az I. Károly király ellen 1282-ben kitört lázadással, a „szicíliai vecsernyével” is összefüggésbe hozzák.

A maffia (eredetileg mafia) szó egy lehetséges magyarázata is ehhez az eseményhez kötődik. A történet szerint egy szicíliai asszony lányát a vecsernye (az esti ima) ideje alatt megerőszakolta egy francia katona. Az asszony sikoltozva futott végig Palermo utcáin, és ezt kiáltotta: „Ma fia! Ma fia!”

A felkelés, amely az eseményt követte, hat héten át tartott, és a szicíliai francia lakosság jelentős hányadának pusztulásához vezetett. Egy másik magyarázat szerint a „mafia” betűszó, jelentése: Morte Francia Italia Anela, azaz „Itália a franciák haláláért kiált”.

A maffia ezt a védelmező szerepet átmentette Amerikába is, amikor a tizenkilencedik század végén, illetve a huszadik század elején olasz bevándorlók tömegei leltek új hazára a tengeren túl. Az olaszok jobban bíztak saját közösségük igazságszolgáltatásában, mint a helyi rendőrökében, akiket (nem ok nélkül) korruptnak tartottak.

A maffia tevékenysége manapság

A mai maffia bűnözői tevékenysége a fehérgalléros irányba tolódott el, csúcstechnikát használ, beszövi a világot, de a korai időkben a kenyérkereset alapja a zsarolás, az uzsorahitelezés, illetve a tilalmi évek alatt az alkohol-, majd később a drogcsempészet lett. A szerencsejáték is az ő asztaluk volt. Las Vegast például a maffia tette a játékosok Mekkájává.

Az évszázadok alatt a maffia elterjeszkedett egész Itália-szerte, mindenütt megalkotva helyi hálózatát, a „családokat” (ezeket a klánokat Szicíliában corchének hívják) Nápolyban például Camorra néven ismert a maffia, Apuliában a neve Sacra corona unita.

Egyes feltételezések szerint a maffia kulcsfigurái közül sokan tevékenykedtek a két világháború közt a fasiszta milíciákban, mások viszont menekülni kényszerültek, és Mussolini ellen harcoltak.

maffia
Al Capone

Az Egyesült Államokban letelepedett maffiózók virágkora Al Capone, „a sebhelyes” feltűnésével kezdődött, bár már a század legelején is jelen volt a szervezet minden nagyobb amerikai városban. 1931-ben aztán Al Caponét adócsalás vádjával bebörtönözték Alcatrazba, a maffia pedig áthelyezte a székhelyét New Yorkba, ahol öt család vált naggyá: a Bonanno, a Colombo, a Gambino, a Genovese és a Lucchese família.

Mint minden titkos szervezetnek, a maffiának is van beavatási szertartása, melynek során elégetik egy katolikus szent képét, amelyet előzőleg a jelölt vérével szennyeztek be. Mielőtt valakinek felajánlaná a szervezet a tagságot, a jelöltet hosszú ideig figyelik, és bűnözői képességeiről is számot kell adnia.

Ha megfelelőnek találtatott, kezdetben sgarrista, „gyalogkatona” lesz. Végrehajtandó utasításait a maffia hierarchiájának számtalan lépcsőfokán keresztül kapja – ez a rendszer védi a piramis csúcsán ülő capo criminit (a „Dont” vagy „keresztapát” – ez a kifejezés egyébként csak a hetvenes évek népszerű Francis Ford Coppola-filmje óta terjedt el), illetve jobbkezét, a consieglerét (a „tanácsadót”).

A maffia törvényei

A tagokat szigorú hallgatási törvény, az omerta („emberség”) köti. Akit elfognak, nem tehet vallomást, soha egyetlen társának a nevét sem árulhatja el. Aki ezt a törvényt megszegi, garantáltan a halál fia, aki viszont tartja a száját, az biztos lehet benne, hogy a családja nem szenved hiányt semmiben, míg ő raboskodik.

maffia
„Teflon Don” azaz John Gotti

A vendetta, vagyis a vérbosszú eszméje is központi eleme a maffia törvényeinek. A közösséghez való hűség mindenekfelett áll. Saját lábadon lépsz be, és koporsóban távozol – tartja a mondás.

Sok-sok év telt el, mire ezt a törvényt megszegte valaki. A Genovese család tagja, Joe Valachi törte át elsőként az omerta falát. 1963-ban bizonyítékokat szolgáltatott a maffia létezését firtató kongresszusi vizsgálóbizottságnak. Ez a lépés komoly hatással volt a szervezetre.

Az eset nem is ismétlődött meg egészen a kilencvenes évekig, amikor is az FBI gyilkosság, drogcsempészet és zsarolás vádjával letartóztatta a maffiózó John Gottit. Gotti alvezére, Salvatore „Bika Sammy” Gravano vallomást tett ellene, majd a tanúvédelmi program keretében eltűnt a világ szeme elől.

Gottit mindeddig „Teflon Don” néven emlegették, mert a nyolcvanas években háromszor állt bíróság előtt, de a vádak mindannyioszor leperegtek róla, s a rendőrség kénytelen volt újra és újra szabadon engedni.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend