Titanic – Titokzatos balsejtelmek

Sok ezer olyan megérzés, felfoghatatlan jelenség van, amelyek többé-kevésbé valóra válnak. A legtöbbje a személyes történések szintjén marad, akadnak azonban köztük világszerte ismertek, amelyeket bizonyíthatóan még az események bekövetkezte előtt tettek közzé.

A leghíresebb balsejtelem tulajdonképpen egy rövid regény. Morgan Robertson amerikai író tizennégy évvel a katasztrófa előtt részletesen ismertette a Titanic hajótörésének a történetét.

Morgan Robertson

Ihletett munka

Morgan Robertson 1861-ben született. Tengeri történetekre szakosodott, és igazán nem érdemelte meg, hogy ennyire megfeledkezzenek róla. Könyvei közül csak egyetlenegy az, amely – habár nem a legjobb műve – még ma is bizonyos posztumusz hírnevet biztosít számára.

Ez a Futility (Hiábavalóság) című, 1898-ban írt könyve.  A rövid regény az ember gyöngeségét ábrázolja a végzet erőivel szemben. “Az ember által épített legnagyobb óceánjáró” hajó, a Titan hajótörésének a történetét beszéli el a mű.

Ez a hajó, mielőtt utasai többségével együtt elsüllyedne, egy jéghegynek ütközik. A fedélzeten nincs kellő számú mentőcsónak. Az egybeeséseknek ezzel nincs vége: nagyon érdekesek a részletek hasonlóságai is.

Jöjjön most néhány ezek közül, zárójelben a Titanic drámájára vonatkozó adatok olvashatók:

Az óceánon való átkelés ideje április (1912. április 10.); a hajó 70 000 tonnás (66 000); 800 láb hosszú (882,5); három hajócsavarral rendelkezik (szintén három); maximális sebesség 24-25 csomó (szintén); maximális befogadóképesség kb. 3000 utas (hasonlóképpen); 2000 utas a fedélzeten (2230); 24 mentőcsónak (20); 19 vízhatlan válaszfal (15); három kazán (úgyszintén); a hajó jobb oldalát szakította föl a jéghegy (szintén).

Nos, a Hiábavalóság című könyvet 9 évvel a Titanic megépítése előtt írták, akkor, amikor még föl sem merült a hajó építésének a gondolata. A szerző tehát tényleges adatokra valóban nem támaszkodhatott.

titanic

Morgan Robertson egész életében azt állította: valamilyen “asztrális munkatárs” ihlette a művet. Ez azt jelenti, hogy valamilyen szellem irányította irodalmi munkásságát. Ez az egyetlen válasz, amelyet a fikció és a valóság közti különleges egybeesésekre tudott adni.

Annak ellenére, hogy a regényt a katasztrófa után ismét kiadták, nem aratott sikert rendkívüli megérzésével. az olvasók előnyben részesítették a szenzációs igazi részleteket a kitalált regénnyel szemben, amelyet már amúgy is furcsának minősítettek.

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

Az elátkozott szarajevói autó

Az elátkozott szarajevói autó

Ferenc Ferdinánd főherceg, olyan autót akart, ami lenyűgözi az embereket, amikor feleségével, a szépséges Hohengurgh hercegnővel ellátogat a…

A Síró Fiú átka

A Síró Fiú átka

Az elátkozott tárgyak évszázadok óta népszerű téma az emberek körében. Sokan állítják, hogy személyesen tapasztaltak rejtélyes jelenségeket, miután…

Ötezer éves lombikbébik

Ötezer éves lombikbébik

Nincs új a nap alatt – mondták a régi rómaiak, és részben talán igazuk is volt. Hiszen például…

error:
Share via
Copy link