Óriáshullámok lehetnek a felelősek a Bermuda-háromszögben eltűnt hajókért

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

A Southamptoni Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt évszázad során a Bermuda-háromszögben eltűnt mintegy száz hajó eltűnésének hátterében hatalmas méretű hullámok állhatnak.

A vizsgálat eredményeit a Sailing Scuttlebutt portál tette közzé.

A tudósok szerint, a helyi éghajlat sajátosságai miatt hirtelen fellépő óriáshullámok akár a 30 méteres magasságot is elérhetik, melyekkel szemben még a nagyobb hajóknak sem volt esélyük a túlélésre.

Az egyetem kutatói elemezték a Bermuda-háromszög egyik legrejtélyesebb esetét, melynek során a 165 méteres és 20 méter széles amerikai hadihajó, a USS Cyclops tűnt el nyomtalanul 1918-ban.

A USS Cyclops 1918-ban tűnt el nyomtalanul a Bermuda-háromszögben

A vizsgálat során lemodellezték, hogy a gigantikus hullámok milyen hatással lehettek a többezer tonnás monstrumra, és arra jutottak, hogy ilyen feltételek mellett az pár perc leforgása alatt elsüllyedt volna.

Simon Bosall, a tanulmány szerzője szerint valószínűleg más eltűnt hajók is hasonló sorsra jutottak:

„A Bermuda-háromszögben akár három erős vihar is megfigyelhető egy helyen. Egyszerűen ideális feltételek vannak az olyan óriáshullámok létrejöttéhez, melyek magassága akár a 30 métert is elérheti vagy meghaladhatja. Ezek potenciálisan romboló hatásúak minden hajó számára” – mondta a kutató.

Korábban is születtek már elméletek arról, hogy a Bermuda-háromszögben történt eltűnésekért természeti tényezők felelősek. 

Az egyik ilyen feltételezés szerint például a hajók tragédiáját a metántartalmú gázbuborékok okozhatják, melyek a kontinentális talapzat rétegeiből törnek elő és süllyesztik el a hajókat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gázbuborék- és az óriáshullám-hipotézis az eltűnt repülőgépek esetében már kevésbé lehet életképes.

forrás

Bermuda-háromszög

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend