Nan Madol fantasztikus romjai

Nan Madol

A felfedezők és az utazók beszámolói szerint Mikronézia, de talán egész Óceánia legrejtélyesebb szigete a Karolina-szigetekhez tartozó Ponape.

Ennek a kis, trópusi földdarabnak a partjai közelében találhatók a legendás városállam, Nan Madol aránylag épségben maradt, fantasztikus romjai.

A Nan Madol elnevezés, amelyet általában /Térségek helye”-ként szoktak fordítani, valójában olyasmit jelent, hogy “Hely, ahol az építmények között csak kevés az üres tér”.

Nan Madol építményei kilencvenkét mesterségesen kialakított szigeten állnak, amelyeket – hasonlóan Velence háztömbjeihez – hajózható csatornák választanak el egymástól.

A helyi hagyomány szerint, amelyet a régészeti leletek is alátámasztanak, egykor majdnem minden sziget valamilyen speciális célt szolgált.

A Harcosok szigete, Nan Dowas volt például a város központi erődítménye, itt táboroztak a király testőrei, és ide húzódott vissza háború esetén az uralkodó és családja.

nan madol

Nan Dowas hatalmas erődítménye – amelynek falai helyenként a tizennégy méteres magasságot is elérik – a hadsereg fővezérének fennhatósága alá tartozott. ezen a szigeten állt a börtön is, ahol a birodalom legveszélyesebb ellenségeit őrizték.

Voltak ezen kívül saját szigetei a papoknak és a varázslóknak, a harcosok különféle csoportjainak, a nagyobb arisztokrata családoknak, a művészeknek, a kézműveseknek, de még a halottaknak is.

Ez utóbbin, a ma Peimenkitel-sziget néven ismert temetkezőszigeten helyezték örök nyugalomra az elhunyt Nan Madol-i arisztokraták és főpapok bebalzsamozott és művészi szövésű gyékénytakaróba burkolt holttestét, miután a ma Konderek-sziget néven emlegetett halottbúcsúztató szigeten ünnepélyesen búcsút vettek tőlük.

A Nan Madol-i varázslók fennhatósága alá tartozó Teknősbéka-szigeten vagy a vele szomszédos Krokodil-szigeten a hagyomány szerint létezett valaha egy Peirot nevű kis víztároló medence, amely az európai mágusok és boszorkányok kristálygömbjeihez hasonlóan megmutatta a világ bármely pontjának élethű képét.

nan madol

Nan Madol valóságos történetéről persze igen keveset lehet tudni. A helyi hagyomány szerint kéttestvérr, Olasipa és Olosopa alapították a várost valamikor a mitikus ősidőkben.

A szigeteket és a rajtuk levő építményeket a hivatalos verzió szerint “munkások tíz- vagy százezrei építették” (bár Ponae mai lakói szerint némi varázslatra is szükség volt a több tonnás kőtömbök mozgatásához), ami arra utal, hogy jól szervezett, erős birodalom állt az építkezés hátterében.

A Chuchward tanaival szimpatizáló szerzők némelyike ezenkívül még azt is tudni véli, hogy Nan Madol közelében állt valaha Mu egyik metropolisza.

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

A Delhi vasoszlop rejtélye

A Delhi vasoszlop rejtélye

A vasoszlopra írt feliratok kiállták az idő próbáját, a világ egyik első kohászati alkotása, híressége az, hogy nem…

A delphoi jósda

A delphoi jósda

A jövendőmondásnak mindig is jelentős szerepe volt az egész történelem során, akárcsak a klasszikus mitológia számos történetében. Az…

A Csontváz-tó rejtélye

A Csontváz-tó rejtélye

Roopkund egy glaciális tó, (a jég felszínformáló munkájának eredménye) 5029 méteres magasságban található India  Uttarakhad nevű államában. A tó arról…

A Sivatagi Lélegzet

A Sivatagi Lélegzet

Némelyeknek földönkívüli űrhajóknak kialakított leszállóhely. Másoknak átjáró egy párhuzamos univerzumba, vagy egy dizájnra és szimmetriára fogékony jóindulatú istenség…

error:
Share via
Copy link