„Mindannyian egy szimulált valóságban élünk” – állítja a Portsmouthi Egyetem fizikusa

Melvin Vopson szerint a fizikának van olyan törvénye, amely arra utalhat, hogy valóban a Mátrixban élünk.

Az elmélet, mely szerint mindannyian egy számítógépes szimuláció részei vagyunk, a Mártix-filmek óta igen nagy népszerűségnek örvend. Azt viszont, hogy ebből mi az igazság, számos kutató igyekszik megfejteni, köztük a Portsmouthi Egyetem fizikusa, Melvin Vopson is.

Az egyetem közleménye szerint, a tudós jelenleg is a fizika egy új törvényét vizsgálja, mely alátámaszthatja ezt a „Mátrix-elméletet”.

A hipotézis alapja, hogy az emberi interakciók mesterségesek, maguk az emberek pedig a videojátékok szereplőihez hasonlatosak. Ez az elgondolás egyébként az információfizika területéhez tartozik, amely úgy tekint a valóságra, mint az információk lényeges egységeinek összessége.

Melvin Vopson

Vopson professzor tanulmányai kezdetben azt mutatták, hogy az információ megtartja a tömeget, az univerzum legapróbb építőkövei – az elemi részecskék – pedig információkat tárolnak magukról, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberek a DNS-t hordozzák.

2022-es munkája arra ösztönözte a tudóst, hogy felfedezze a fizika egy új törvényét, ami képes előre jelezni a genetikai mutációkat az organizmusokban, valamint meg tudja ítélni a mutációk lehetséges következményeit.

A törvény a termodinamika második főtételén alapszik. Ez kimondja, hogy az entrópia, vagyis egy zárt rendszer rendezetlensége csak állandó lehet, vagy növekedni tud. A fizikus először úgy vélte, hogy az információ entrópiája idővel nő, de kiderült, hogy ezen rendszerek evolúciója vagy állandó marad, vagy csökken.

Vopson úgy véli új koncepciója szerint ez nemcsak a biológiai evolúcióra lehet érvényes, hanem mindenre a világegyetemben.

A tudós szerint, a felvetés a világegyetemben tapasztalható szimmetria elterjedtségét is indokolja.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a magas szimmetria megfelel a legalacsonyabb információs entrópiának, ami potenciálisan megmagyarázza a természet hajlamát a szimmetriára” – jelentette ki a tudós.

A megközelítés szerint a felesleges információt mind eltávolítja a természet, épp úgy, ahogy egy program esetében törlik a feleslegessé vált kódot. Ebből kifolyólag Vopson úgy véli, hogy az elmélet bizonyíték lehet arra, hogy számítógépes szimulációban élünk.

Vopson professzor nincs egyedül Mátrix-elméletével, hiszen előtte már több neves kutató és közéleti személy is hangot adott hasonló véleményének.

Ezeket a nézeteket osztja Elon Musk is, a Tesla, a SpaceX, a Neuralink és a The Boring Company társalapítója és vezetője, akit egy korábbi konferencián arról kérdeztek, miért gondolja, hogy ezeket a szimulációkat bárki is összekeverné a valósággal?

Musk nem maradt adós a válasszal:

„A szimulált valóság elméletet leginkább a következő hasonlattal tudnám szemléltetni: 40 évvel ezelőtt a Pong nevű videójáték mindössze két téglalappból és egy pontból állt. Manapság pedig fotorealisztikus 3 dimenziós „szimulációnk” van, melyet egyidejűleg több millió ember játszhat. Ha ilyen ütemben fejlődnek ezek a játékok, annak egyenes következménye lesz, hogy megkülönböztethetetlenek lesznek a valóságtól.”

források:

interestingengineering.com

dailymail.com

elmélet mátrix

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend