A labinkiri ördög – Oroszország saját ”Loch Ness-i szörnye”

Oroszországban sok mély és titokzatos tó található, amelyekben a helyi legendák szerint rejtélyes szörnyek élnek. Az egyik ilyen állítólagos lény otthona sokak szerint, a Labinkir-tó.

Földrajzilag a Labinkir-tó Jakutföld keleti részén fekszik. Nem könnyű ide eljutni. A legközelebbi település 150 km-re található. Ha pedig figyelembe vesszük az év nagy részében itt uralkodó nehéz időjárási körülményeket, a jó utak hiányát, akkor világossá válik, hogy a tudósok miért nem tudták eddig megvizsgálni a Labinkir-tó fenekét és annak rejtélyes lakóját.

Timur Ivancov, a ”Rettenthetetlen utazók klubjának” alapítója megosztotta tapasztalatait a labinkiri szörnyről:

„A helyiek szerint időtlen idők óta itt él el ősi és nagyon veszélyes teremtmény, amely különösen erőszakos és vérszomjas. Ezért is nevezték el ördögnek. Azt mondják, elég méretes, barna színű és hatalmas a feje. Halakkal táplálkozik, de magával ragadhat kutyát, szarvast és még akár embert is. Azt híresztelik, emberek tűntek el azon a helyen, de szerintem ezekkel a helyi mesékkel csak ide akarják vonzani a turistákat.”

Ugyanakkor a labinkiri ördögről szóló legendák régi időkre nyúlnak vissza, a sajtóban először 1958-ban említik meg, amikor a ”Jakutföldi fiatalság” újság felvetette a kérdést a tóban élő ”furcsa állatról”. Igazi hírnévre azonban csak 1960-ban tett szert az ”ördög”, amikor Igor Akimuskin biológus a ”Föld Körül” nevet viselő legrégebbi ismeretterjesztő országos magazinban megjelentett egy cikket erről.

Egy évvel később pedig kiegészítette az anyagát Viktor Tverdohlebov geológus naplórészleteivel. A tudós meg volt győződve arról, hogy a saját szemével látta a labinkiri ördögöt, igaz, nem a Labinkir-tóban, hanem a vele szomszédos Kapu-tóban. A következőket írta:

„Egy kicsivel a víz fölé emelkedett egy sötétszürke ovális állati test. A sötétszürke háttéren világosan kitűnt két szimmetrikus világos folt, amelyek egy élőlény szemére hasonlítanak, a testéből pedig valami botszerű dolog állt ki… Talán egy úszó? Csak egy kis részét láttuk az élőlénynek, de a víz alatt egy hatalmas, masszív test rajzolódott ki.

Előttünk volt kétségtelenül a világ egyik legerősebb ragadozója: a vadsága érezhető volt minden mozdulatával, az egész alakjával. A parttól száz méterre megállt az állat. Hirtelen a vízbe csobbant, hullámok keletkeztek és nem látszódott, hogy mi történik. Eltelt talán egy perc, mire az állat eltűnt, elmerült. Nem volt kétséges: láttuk az ”ördögöt”, a környék szörnyszülöttjét.”

labinkiri ördög

Az idei év elején a ”Föld körül” újság elővette archívumát és egy expedíciót küldött a Labinkir-tóhoz annak reményében, hogy rátalálnak a legendás szörnyre.

A szélsőséges időjárási körülmények ellenére a csapatnak sikerült néhány merülést végeznie, amely során nem bukkantak rá a labinkiri ördögre. A kutatók azonban nem esnek kétségbe: biztosan benne, hogy csakúgy, mint a Loch Ness-i szörny, úgy a Labinkir-tó szörnye is képes jól elrejtőzni.

forrás: hungarian.ruvr.ru

Loch Ness-i szörny

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend