La Llorona legendája

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Legendák

La Llorona legendája a spanyol konkvisztádorok korából ered, és egy magas, vékony, zokogó asszonyról szól.

A fehér köntösbe öltözött asszony fejét hosszú, fekete hajzuhatag koronázza. Úgy tartják éjszakánként gyermekeket ragad el, hogy magával vonszolja őket víz alatti otthonába.

La Llorona, eredeti nevén Maria, egykoron egyszerű parasztlány volt, aki gazdag férfihoz ment nőül. Két fíúgyermekük születése sem tudta azonban megváltoztatni szoknyavadász, alkoholista férjét, aki egy idő után nem törődött vele, sőt azzal fenyegette meg, hogy elhagyja, és vagyonához jobban illő feleséget keres magának.

Maria többnyire magányosan töltötte napjait. Egy este két fiával a folyóparton sétált, amikor férje hintója elhajtott mellettük, ura mellett egy csinos ismeretlen nővel.

A kocsi lelassított, ám Maria férje csupán a gyermekekhez szólt, feleségét pillantásra sem méltatta, mielőtt újra a lovak közé csapott.

Maria úgy feldühödött, hogy megragadta a két kisfiút, levonszolta őket a vízpartra, és behajította őket a folyóba. Azonnal megbánta tettét, és mindent megtett, hogy megmenthesse őket, ám nem járt sikerrel.

Az összetört Maria ezután nem evett, nem ivott, egyre vékonyabb és vékonyabb lett, míg gyásza sírba nem vitte.

Szellemét néha szürkületkor lehet megpillantani, amint a Santa Fé folyó partján zokog, és mindörökké siratja két gyermekét.. Máskor a folyóparthoz közel, a leúsztatott fatörzsek között látták, míg esetenként némileg távolabb, a Yellowstone folyó montanai szakaszán tűnik fel.

la-llorona

Legendájának más változatai is léteznek, az asszony az egyikben fantom autóstoppossá változik.

A Santa Fé folyó mellékén húzódó utakon egyedül végighajtó autósoknak az út mentén álló, könnybe lábadt szemű asszony jelenik meg. Amikor felajánlják neki, hogy elviszik egy darabon, asz asszony elmeséli nekik rövid történetét.

La Llorona ilyen gyakori, ország- és államhatárokat figyelmen kívül hagyó felbukkanása lehet a magyarázata az Egyesült Államokban oly elterjedt, fantom autóstoppos történetek népszerűségének.

Más alkalommal nem síró asszony, hanem fehér ruhás, csinosan öltözött lány inti le a segítőkész autósokat. Az elhagyott úton, szakadó esőben stoppoló lány nagyon is valódinak tűnik, ahogyan bőrig ázva reszket a hidegben.

A sofőr elviszi őt a megadott címre, ám amikor megérkeznek, meglepve látja, hogy utasának nyoma veszett. A tanácstalan autós végül bekopogtat a házba, ahol az ott lakóktól megtudja, hogy valóban volt egy lányuk, ám tíz évvel korábban autóbalesetben életét vesztette.

Egyes sofőröknek még a lány sírját is sikerült felkutatniuk, sőt ha előző éjszaka kabátjukkal takarták be átfázott utasukat, azt gyakran a sírra helyezve, gondosan összehajtogatva látják viszont.

szellem

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend