Japán varázslatos onsen fürdői

Az onsen japán specialitás: forró vulkanikus gyógyfürdő a természet lágy ölén. Ezek a misztikus légkörű és sejtelmesen gőzölgő fürdők egyediek a világon. Számos fajtája létezik, de mindegyik látványa magával ragadó.

Japán legnagyobb kincseinek egyike az onsenkultúra, ami a japán emberek hétköznapjainak mind a mai napig szerves része. Sőt! Terjed az onsenmánia. Vannak, akik hetente többször is ellátogatnak kedvenc hőforrásukhoz feltöltődni, de olyanok is akadnak, akik nem tudnak betelni a csodafürdőkkel, és egy akár nap több onsent is felkeresnek egymás után.

A vulkanikus területen fekvő országban legalább húszezer helyen, minden zegben-zugban, elsősorban a természetben, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatók ezek az ásványi anyagban gazdag gyógyvizes termálfürdők.

Japánban a fürdőzés az idők folyamán művészetté nemesült, saját etikettel. A fürdőzőnek előzőleg szappannal alaposan le kell mosakodni a fürdő előterében, majd már tisztán léphet be a közös medencébe, ahol hosszabb időt lehet tölteni. A medence vize a természetes hőforrás lévén kb. 45°C-os. A fürdőzők meztelenül ülnek be a medencékbe és relaxálnak, beszélgetnek, vagy csak a lenyűgöző tájat szemlélik pihenésképpen.

Csodálatos panoráma

A Maguse onsen a Japán Alpok hegyláncai között fekszik, és az egyik legnépszerűbb fürdőhely a turisták körében is. Már maga a panoráma is lélegzetelállító, és ha ez még egy forró vizes medencéből szemlélhetjük, talán megértjük, miért imádják annyira a japánok a kikapcsolódásnak ezt a különös módját, és bepillanthatunk abba, hogy mit is jelent az onsenkultúra.

onsen02

Az onsen gyógyhatásai

Az onsenek a kellemes kikapcsolódás mellett gyógyhatásukról is híresek. A forró termálfürdő rendkívül jól oldja a feszültséget, jó hatást gyakorol a reumatikus panaszokra, mérsékli az ízületi és hátfájás okozta panaszokat, stabilizálja az idegrendszer működését, javítja a vérkeringést, javítja a bőr rugalmasságát. A bőrt tisztítja és simává varázsolja. Felmelegíti és kiizzasztja a testet, így megfelelő méregtelenítő hatást biztosít.

Varázslatos kőmedence az erdő közepén

Folyóvízben is fürdőzhetünk a Norikura kőmedencéjében, mely a 3026m magas Norikura hegycsúcson, egy erdő közepén található.

onsen03

A fürdők kialakításánál mindig ügyelnek arra, hogy a remekmű ne zavarja meg a természet harmóniáját, sőt, ha lehet, a természetbe olvadjon a kialakított medence, akár a hegyek között, az erdő közepén, vagy épp az óceán partján tör elő az o-yo, azaz „a tiszteletre méltó forró víz”. Méretük is igen eltérő, az egészen pici egyszemélyes fürdőktől a kisebb tó méretű onsenekig mindenféle variáció létezik.

Onsen homokfürdővel

A Takegawara onsen a Meji-korból származik. Fürdője igen egyszerű, vize rendkívül forró. Helyi szokás szerint a fürdőzők egyszerűen csak kimennek egy vödörrel, és magukra öntik a vizet, majd beleugranak a hőforrásba. Aztán jöhet a pihentető homokfürdő, ahol csak leheverednek a sekély árokba, és nyakig betemetik magukat a forró homokkal.

Az egyik legnépszerűbb fürdő a zöldes vizű Takaragawa onsen, mely egy hegyoldalban bújik meg.

onsen04

A tejes kék Shirahone

A mély szurdokban megbúvó Shirahone onsen egyszerre bensőséges hangulatú és drámaian látványos.

Azt mondják, aki három napig fürdött a Shirahone forrásainak vizében, az utána három évig nem lesz beteg. Bármi is az igazság, a tejes kék színű kén-hidrogénben gazdag víz csodálatosan selymes.

onsen06

Hőforrás a sziklák között

Az onsen hagyomány legpuritánabb és legősibb módja, egy kis hőforrásban való elmélkedés. Ezeket a rejtett bensőséges onseneket csak a helyiek ismerik, és nem igen fedik fel titkukat az idegenek előtt.

onsen05

Onsen a tengerben

A több ezer szigetből álló Japánban nem ritka tengerparton kialakított onsenek látványa sem. A hőforrás vize itt összefolyik tenger sós vizével. Meditálásra és kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas helyek azok számára, akiket a tenger látványára és hullámzásának morajló hangjára vágynak.

onsen07

Beppu a paradicsomi fürdőhely

Beppu csodálatos fürdői között akad néhány, amelyek rejtve maradnak a turisták szeme elől. Ezeket a helyeket a helybéliek tartják fenn. A kékesfehér vizű tavat a július-augusztus folyamán feltörő természetes forrás táplálja. A képen látható onsen kialakítása egy japán kerthez hasonló, középen a kis szigettel.

onsen8

forrás: Fazekas Virág – noiportal.hu

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error: