Nem találtak jelentős agyi elváltozásokat azoknál az amerikai diplomatáknál, akiket a feltételezések szerint hangfegyverrel támadtak meg

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Hírek

2016-ban a kubai fővárosba érkező amerikai diplomaták többek között erős fejfájásról, hányingerről és fáradtságról számoltak be. A rejtélyes jelenség „Havanna-szindróma” néven vonult be a köztudatba. – írja a The Independent című brit lap.

Akkoriban úgy vélték, a képviselők valamilyen irányított hangfegyver hatásainak voltak kitéve, a támadók pedig állítólag azt kívánták elérni, hogy a két ország közötti tárgyalások megszakadjanak.

Hasonló tapasztalatokról számos amerikai küldött beszámolt azóta, de nem csak Kubából, hanem a világ más országaiból is.

A National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) napokban közzétett tanulmányából kiderül, hogy az érintettek panaszaira nem találtak egyértelmű orvosi magyarázatot.

„Ezeknek a személyeknek valós tüneteik vannak, és egy nagyon nehéz időszakon mennek keresztül” – mondta Dr. Leighton Chan, a NIH rehabilitációs gyógyászatért felelős vezetője.

Az MRI-vizsgálatok azonban nem találtak jelentős eltéréseket a Havanna-szindrómás betegek és az egészséges, de hasonló munkakörben dolgozók agyának térfogata, szerkezete vagy fehérállománya között.

Ugyanígy negatív eredményekkel zárultak az agyi sérülésekre és degenerációkra vonatkozó tesztek is.

A szakemberek szerint ugyanakkor mégsem zárhatók ki teljesen azok az átmeneti károsodások, melyek a tünetek kezdete után érhették a páciensek agyát.

Jó hír viszont, hogy a vizsgálatok nem jeleztek olyan jellegű markereket, melyek egy súlyos agyi trauma vagy akár egy stroke után kimutathatók.

De a kérdés, ami 2016 óta foglalkoztatja a rejtélyek kutatóit, továbbra is fennáll: mi okozza ezeket a furcsa panaszokat?

A teoretikusok a kezdetek óta azt gyanítják, hogy a heves rosszulléttel járó „támadások” mögött az oroszok, vagy más nemzetek állhatnak.

Ugyanígy gondolja Dr. David Relman, a Stanford Egyetem munkatársa is, aki 2022-ben tagja volt annak a kormány által kinevezett testületnek, amely a kubai incidenst vizsgálta.

„Az ember elsőre talán azt mondaná, hogy semmi komoly nem történt ott. Ezt azonban felelőtlenség lenne ilyen határozottan kijelentenünk”. – nyilatkozta Dr. Relman

Ezzel szemben az amerikai hírszerző ügynökségek tavaly azt közölték, hogy semmi jelét nem találták annak, hogy egy ellenséges hatalom keze lenne a dologban. Helyette azt sugallták, hogy a szindróma oka, a fel nem ismert betegségekben és a különféle környezeti tényezőkben keresendő.

Néhány beteg erre reflektálva azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy betegségüket, illetve az azzal járó tüneteket elbagatellizálja.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi folyóirat hétfői vezércikkében, egy kutató újabb vizsgálatokat javasolt a Havanna-szindrómás személyekkel kapcsolatban, utalva a NIH által végzett kutatások hiányosságaira.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend