Frederick Valentich, egy húszéves ausztrál pilóta, nyomtalanul eltűnt 1978. október 21-én este, miután egy UFO-val találkozott, és máig sem került elő. Ez az ausztrál történelem legnagyobb UFO-rejtélye azóta is.

Frederick Valentich Melbourne-ből King Island felé tartott Victoria partjainál. Utolsó üzenetét este 7:12-kor vették. A fehér 182-es Cessna egyetlen darabját sem találták meg, ahogy a pilótát sem.

A világban azóta is számtalan történet kering az esetről olyanok részéről, akik a közelben sem voltak, újságíróktól, akik mindenről írni akarnak, sőt olyan „professzoroktól” is, akik a „lehetetlent” kutatják, és fontosnak tartják, hogy ideáikat környezetükre erőltessék.

Nem Frederick Valentich volt az egyetlen, aki különös tárgyról tett jelentést Bass Strait fölött azon a napon és éjszakán. A kutatók több mint ötven megfigyelést regisztráltak a körzetben előtte és utána is.

A végzetes eltűnést megelőzően számtalan telefonáló jelentett különös fényeket az égen Melbourne és Victoria fölött. Egymástól több száz kilométerre lakó emberek egybevágó történeteket mondtak el kerek, tengeri csillag-alakú és ezüst szivar formájú ismeretlen tárgyakról, amelyek lassan mozogtak az égen minden látható csóva, szárnyak és hang nélkül.

Frederick Valentich és a melbourne-i repülési szolgálat párbeszéde

Ez a dokumentum Valentich és a repülési szolgálat párbeszédének részleteit tartalmazza (SZ – szolgálat; DSJ – a repülőgép hívójele).

1906:14

DSJ – Melbourne, itt Delta Sierra Juliet. Van forgalma ötezer alatt?
SZ – Delta Sierra Juliet, nincs forgalom.
DSJ – Delta Sierra Juliet, én úgy látom, mintha lenne egy nagy repülőgép ötezer alatt.

1906:44

SZ – Delta Sierra Juliet, milyen típusú a repülőgép?
DSJ – Delta Sierra Juliet, nem tudom azonosítani, négy fény, azt hiszem, leszállófények.

1907:31

DSJ – Melbourne, itt Delta Sierra Juliet, a repülőgép most halad el legalább ezer lábbal fölöttem.
SZ – Delta Sierra Juliet, roger, ez egy nagy repülőgép? Erősítse meg.
DSJ – Izé… nem tudom, a sebességéből ítélve… van a közelben valamilyen katonai repülés?
SZ – Delta Sierra Juliet, nincs repülőgép a közelben.

1908:18

DSJ – Melbourne, most kelet felől közeledik.

1908:41

DSJ – (mikrofon bekapcsolva két másodpercig) Delta Sierra Juliet, úgy látszik, mintha játszana velem, fölém repül kétszer-háromszor olyan sebességgel, amit nem tudok azonosítani.

1909

SZ – Delta Sierra Juliet, roger, mi az aktuális szintje?
DSJ – A szintem négy és félezer, négy-öt-nulla-nulla.
SZ – Delta Sierra Juliet, és megerősíti, hogy nem tudja azonosítani a repülőgépet?
DSJ – Megerősítem.
SZ – Delta Sierra Juliet, roger, várakozzon.

1909:27

DSJ – Melbourne, Delta Sierra Juliet, ez nem repülőgép, hanem… (mikrofon bekapcsolva két másodpercig).

1909:42

SZ – Delta Sierra Juliet, le tudja írni, milyen az a… repülőgép?
DSJ – Delta Sierra Juliet, most megy fölöttem, hosszú formájú (mikrofon bekapcsolva három másodpercig) …csak annyit tudok, akkora a sebessége, hogy (mikrofon három másodpercig bekapcsolva). Most éppen előttem van.

1910

SZ – Delta Sierra Juliet, roger, és milyen nagy lehet a… a tárgy?

1910:19

DSJ – Delta Sierra Juliet, Melbourne, úgy látszik, mintha állna. Most éppen körözök, és az a dolog is köröz a fejem felett. Zöld fénye van, és valami fémes anyaga, kívülről mindenütt fénylik.
SZ – Delta Sierra Juliet.

Frederick Valentich UFO-esete

 1910:46

DSJ – Delta Sierra Juliet (a mikrofon három másodpercig bekapcsolva). Most eltűnt.

1911

DSJ – Melbourne, tudják, milyen repülőgép volt ez? Katonai?
SZ – Delta Sierra Juliet, nyugtázza, hogy a… repülőgép eltűnt.
DSJ – Ismételje.
SZ – Delta Sierra Juliet, ott van még a repülőgép?
DSJ – Delta Sierra Juliet; ez (két másodpercig bekapcsolt mikrofon) …most közelít délnyugat felől.

1911:50

DSJ – Delta Sierra Juliet, a motor kihagy. Huszonhárom-huszonnégyre állítottam, de köhög.
SZ – Delta Sierra Juliet, roger, mi a szándéka?
DSJ – Mi a szándékom… fú… King Islandre megyek… fú… Ez a furcsa gép megint fölöttem lebeg (két másodpercig bekapcsolt mikrofon). Lebeg, és ez nem repülőgép.

1912:28

DSJ – Delta Sierra Juliet. Melbourne! (a mikrofon tizenhét másodpercig bekapcsolva).

 Hivatalos magyarázatot nem találtak rá, mi volt az a furcsa hang, ami megszakította Frederick Valentich utolsó közleményét.

frederick valentich-ufo-esete03

A Valentich-ügy szinte tökéletes másolata annak, amit egy négyfős személyzet élt át egy katonai helikopter fedélzetén majdnem pontosan öt évvel előbb, 1973. október 18-án.

Lawrence Coyne kapitány az ohiói Mansfield közelében repült 2500 lábon, amikor egyik társa szólt neki, hogy egy objektum közelít veszélyes kurzuson.

Coyne lenyomta a gépet 1700 lábra. Az UFO pontosan a helikopter elé helyezkedett, amely 100 csomóval repült.

A pilóta meglepve tapasztalta, hogy a gépe emelkedik, bár a kormányok süllyedő pozícióban voltak. 3500 lábon az objektum egy puffanással elszakadt a helikoptertől.

lawrence-coyne
Lawrence Coyne

Coyne közben próbált a közeli repterekkel kapcsolatba lépni, de sem UHF, sem VHF frekvenciája nem működött, iránytűje pedig lassan forgott körbe.

Az objektumot egy szivarhoz, vagy valami hasonló hosszú tárgyhoz hasonlította, a fordulékonyságát is épp olyannak írta le, mint Valentich.

A műszereket később bevizsgálták, nem találtak hibát. Larry Coyne és személyzete visszatért, hogy elmondhassa a történetet, Frederick Valentich viszont soha.

Bass Strait körzetét katonai és civil gépek kutatták, UFO-szakértők pedig olyan szemtanúkat hallgattak meg, akik aznap repülő tárgyakat észleltek. Néhány példa ezekből:

Currie, King Island, d.u. 2: Tiszta volt az ég, csak egy nagy felhő látszott fölöttem. Ebből a felhőből jött elő egy tárgy, hasonlított egy óriás golflabdához, körülbelül negyedakkora volt, mint a hold. Fehér vagy ezüst volt a színe. Lassan haladt nyugat felé a tenger irányába.

Aztán megállt 70 fokkal a horizont fölött, majd visszafelé mozgott abba az irányba, ahonnan jött. Szél nem volt. A felhő egy helyben állt. Az UFO volt az egyetlen, ami mozgott az égen. King Islandről azon a hétvégén nem engedtek fel ballonokat sem.

A fenti eset észlelése után alig egy órával szivar alakú objektum-párt jelentettek, amely Victoria felett nyugatról keletre haladt, Bass Strait közelében. Utoljára délután félöt körül látták őket, akkor színük hirtelen ezüstről fehérre változott, s egy lassú félkört leírva elsuhantak észak felé. Méretüket körülbelül egyharmadára saccolták, mint egy Boeing 747-esé, két ezüst sugár kapcsolta össze őket.

Valentich és a melbourne-i szolgálat este 7:06-tól 7:12-ig kommunikált, amikor is egy megmagyarázhatatlan hang hirtelen megszakította az adást. Eközben húsz ember húsz különböző helyről figyelt meg Bass Strait körzetében egy zöld fényt, ugyanabban az irányban, és ugyanakkor, ahol és amikor a pilóta mondta.

Két fiú az utcán kis kézi rádiójukon keresztül beszélgettek, amikor egy csillag formájú objektumra lettek figyelmesek a fejük fölött, alacsonyan. Kissé gyorsabban mozgott, mint egy repülőgép, amely leszállni készül. Mindketten pulzáló, zümmögő hangot hallottak felőle.

Rádióik először statikusan recsegni kezdtek, aztán megszakadt az adás, bár közel voltak egymáshoz. Az UFO távozása után a kapcsolat helyreállt. Szerintük a csillag alakú tárgy szélei fényes, fehér fénnyel voltak pöttyözve.

Egy egész különleges megfigyelést jelentettek 1978. október 23-án, két nappal Valentich eltűnése után. Este 9-kor két család éppen összepakolt, hogy hazamegy a tengerpartról, amikor egy szivar formájú fény közeledett gyorsan, alacsonyan, a Port Philip-öböl fölött, Bass Strait felől.

Amikor az öböl felénél járt, az UFO vakító fehér fénysugarat bocsátott ki. Ezt követően egy kisebb vörös fény tűnt fel, amely levált a nagyobb testről. A nagy UFO elszáguldott észak felé, a kisebb vörös pedig lassan jött a part felé, ahol a kilenc ember állt meredten.

Ennek is tengeri csillag formája volt vörös fénypontokkal a csillagok csúcsán. Mély zümmögést hallatott, amint elhaladt mellettük. Egy mérfölddel odébb megállt a levegőben néhány percre, majd nagyon gyorsan elrepült Bass Strait felé, amerre a kivilágított, nagyobb UFO is távozott.

Frederick Valentich

Frederick Valentich egy UFO-val találkozott?

Néhány évvel később bizonyosodni látszott, hogy Frederick valóban UFO-val találkozott. Négy tanú jelentkezett, akik azt állították, látták a repülőgépet együtt az UFO-val, amely a Cessna fölött repült.

Közeli barátaiknak merték csak elmondani, mert féltek, hogy kinevetik őket, de már annyira nyomta a lelkiismeretüket, hogy végül mégis beszámoltak róla.

Az esetet még ma is érdemes tanulmányozni, összehasonlítva másokkal, ahol hasonló jellegzetességek történtek, mint például mágneses hatások, gyújtáskimaradás a motorban, kommunikációs zavarok és a többi.

Én biztos vagyok benne, hogy Frederick Valentich és Cessnája eltűnését egy UFO okozta. Azt nem tudom, hogy felfelé, lefelé távozott-e, vagy elemeire esett szét. Az UFO-ról érkező elektromágneses hatás leállíthatta a motorját, hisz jelentette is, hogy „köhög”, lehet, hogy a vízbe zuhant.

Az is lehet, hogy a rejtélyes hang, ami félbeszakította utolsó adását, a repülőgéptől származott, amely éppen darabjaira hullani készült. Végül az is lehet, hogy a rádiófrekvenciáját szándékosan tették használhatatlanná… de kik? Talán sosem fogjuk megtudni.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend