Percy Fawcett és az elveszett város

Percy Harrison Fawcett alezredes, aki akkor tűnt el rejtélyes módon, mikor expedíciójával a dél-amerikai őserdőkben járva az elveszett birodalom után kutatott, naplójában így ír erről:

„Chilében él egy hagyomány a Ciudad de los Césares – a császárok városáról, amely csaknem azonos az El Grán Paititi-vel.

Ebben a történetben viszont a fejlett kultúrájú és szervezett rendben élő nép városa a magas Kordilleráknak valamelyik rejtett völgyében terül el.

Amikor Észak-Chilében hallottam erről, a titkos völgyet dél felé, az Aconcagua irányában képzelték el, amikor délen beszéltek erről a völgyről, akkor viszont azt mondták, hogy északon keressem.

A város utcái ezüsttel vannak kikövezve, a házakat aranytető borítja. A lakosok jótékony elszigeteltségben élnek egy felvilágosult uralkodó áldásos vezetése alatt, és a hely körül valami mágikus hatalom őrködik, amely a kívülről jövők közül csupán a választott kevesek előtt teszi láthatóvá a helyet, de láthatatlan marad minden nemkívánatos kalandor előtt. Állítólag még a legutóbbi, a mostani időkben is többen keltek útra a Ciudad de los Césares felkutatására, de mindannyiuknak nyoma veszett.”

perry-fawcett-ezredes
Percy Harrison Fawcett

Fawcett és két társa 1925-ben tűnt el a Xingu vadonjában. Az első mentőexpedíció három évvel később indult útnak a felkutatásukra, George M. Dyott vezetésével. Dyott és emberei a Kuliseu folyónál élő nafaqua indiánok falujában néhány olyan tárgyra bukkantak, amelyet megítélésük szerint Fawcett hagyott hátra, s mivel e tárgyak azt sugallták, hogy tulajdonosukat és társait megölték és kirabolták az indiánok, az expedíciót befejezettnek tekintették.

Ezután még öt expedíció indult útnak, hogy Fawcett nyomára bukkanjon, vagy egyértelműbb bizonyítékokat szerezzen haláláról. Ezek közül három eredmény nélkül tért vissza, kettő pedig szintén eltűnt az őserdőben.

Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes megteremtője szintén hitt a dél-amerikai ősvadon mélyén rejtőzködő vagy onnan „nyíló” titokzatos birodalomban, őszintén lelkesedett Fawcett utolsó vállalkozásáért, és az ő első utazásainak alapján, a vele folytatott beszélgetések hatására írta meg az Elveszett világ című fantasztikus regényét, amely az ősvilági szörnyekkel teli Maple White földjén játszódik.

Josue Logan spanyol író 1962-ben megjelent Amazónia titkai című könyvében azt írja, hogy Fawcett felesége továbbra is kapta férje telepatikus üzeneteit, és több médium is kapcsolatot létesített az alezredessel, aki a híresztelésekkel ellentétben nem halt meg, hanem eljutott az elveszett városba.

Brian Fawcett, aki sajtó alá rendezte apja útinaplóit és levelezését, szintén nem tartja kizártnak ezt a lehetőséget:

„Sikerülhetett áttörniük a vad törzsek gyűrűjén, és elérhették céljukat. Ha így történt, és ha igaz az a hagyomány, hogy az ősi faj utolsó maradványai menedékhelyüket valóban harcias és vérszomjas, vad törzsek gyűrűjével vették körül, milyen kilátásai lehetnek a visszatérésének, ha így betörtek az évszázados titok gondosan őrzött szentélyébe?”

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend