Cenote – Az Áldozat Kútja

Az észak-mexikói Yucatán-félszigeten lévő maja romvárost, Chichén Itzát felkereső 19. századi utazók érzékelték az ottani cenote, avagy víznyelő baljós auráját.

A majdnem 60 méter átmérőjű, sötétzöld színű vízfelület egy természetes, 20 méter mély mészkőmedence alján található, amelynek függőleges oldalai éppen csak annyi fényt biztosítanak, hogy a hasadékokban és kiugrókon nőjön valamicske növényzet.

aldozat-kutja02

„Misztikus hatás látszik áradni belőle – írta egy korai látogató -, összhangban a történelmi beszámolóval, miszerint [a kút] zarándokhely volt, és hogy áldozatképpen embereket dobtak bele.”

A 20. század elején végzett kutatások alapján a legendák igaznak bizonyultak.

A cenote mélyéről legalább 42 ember maradványait emelték ki, akiket a túlvilági üdvösségre vonatkozó hiedelmek miatt áldoztak fel.

aldozat-kutja03

De mára, több mint 500 évvel azután, hogy az utolsó áldozat meghalt a vizében, a kút a hozzá kapcsolódó baljóslatú képzetek zömét elveszítette. A rettenetnek vége, a hely pedig mélységes béke érzetét sugározza.

A cenote központi szertartáshely szerepét töltötte be a városban, amely a Kr. u. első évezred végén a hanyatlás küszöbére ért maja civilizáció fő ékessége volt.

Chichén Itzá az itzák fővárosa volt, amely népet a több száz mérfölddel északnyugatra, Közép-Mexikóban kialakult tolték kultúrához fűzik szálak.

aldozat-kutja04

Sikeres kereskedők, és harcosok voltak, gazdagságukat fennmaradt míves, rézből, jádéból, obszidiánból és aranyból készített használati tárgyak ezrei bizonyítják, amelyeket főleg a cenote vizéből emeltek ki, ahová az isteneknek szánt áldozatként dobták őket.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend