Aszteroidákból faragnának űrhajókat

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Tudomány és technika

Pilóta nélkül működő űrhajókká alakítaná át az aszteroidákat egy kaliforniai székhelyű vállalat, hogy aztán űrbéli bányatelepekre repülve értékes anyagaik kitermelhetővé váljanak.

A Made In Space nevű amerikai cég a közelmúltban kapott támogatást a NASA-tól abból a célból, hogy megvizsgálja, miként lehetne az űrsziklákat hatalmas autonóm űrjárművekké alakítani – olvasható a Space.com csillagászattal foglalkozó portálon.

Elképzeléseik a RAMA (Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata) projektben öltenek testet. „Ma képesek vagyunk arra, hogy a nyersanyagokat a Földről az űrbe juttassuk” – mondta a cég alapítója, Jason Dunn. „Ha azonban az erőforrások az űrben vannak, több probléma is felmerül: például honnan jönnek a nyersanyagok, hogyan juthatunk el hozzájuk és hogyan szállíthatjuk el őket a kívánt helyre? A projekt ezeket a kérdéseket kívánja megválaszolni” – tette hozzá.

Természetesen a program egy még nagyobb volumenű vállalkozást is megcéloz: nevezetesen azt, hogy a különböző űreszközöket helyben, a világűrben hatékonyan és gazdaságosan le lehessen gyártani.

Aszteroidából űrhajó: a terv

Első lépésként egy úgynevezett „maghajót” küldenének a kiszemelt földközeli objektumhoz. Megérkezvén a szerkezet elkezdene bányászni az aszteroidán, a kitermelt nyersanyagot pedig arra használná fel, hogy navigációs, energiatároló, meghajtó- és más kulcsfontosságú rendszereket építsen a leendő űrhajó számára. Az alkatrészek legyártását a 3D nyomtatási technológia tenné lehetővé (a cégnek egyébként komoly tapasztalata van ebben, a Nemzetközi Űrállomás két 3D nyomtatóját ugyanis ők gyártották le).

Miután a „jármű” elkészült, az aszteroidát a legközelebbi űrállomásra irányítanák, ahol kibányászhatnák belőle az értékes anyagokat. A vállalat úgy gondolja, hogy ez a megközelítés jóval költséghatékonyabb, mintha minden egyes űrsziklához külön befogó szondát küldenének.

Az átalakított aszteroida nem hasonlítana a tradicionális, sci-fi filmekben látott űrhajóra, egyszerű szerkezetet kell elképzelni – fedélzeti számítógépe például egy antiküthérai szerkezethez hasonló, fogaskerekekből álló analóg számítógép lenne, a meghajtórendszer pedig a haladási iránnyal ellentétes irányban, katapultként lődözne ki szikladarabokat.

Összegzésképpen Dunn egy olyan „aszteroida-űrhajót” akar építeni, ami már régóta használt és bevált technológián alapulna.

Csak sokára lehet ebből valami

A RAMA projektben megálmodott aszteroida-űrhajók nem a közeljövőben fognak megvalósulni. A Made In Space egyelőre 100 ezer dollárnyi összeget kapott arra, hogy úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányokat készítsen, ha sikerül meggyőzni a NASA-t, további 500 ezer dollárt kaphatnak a tervezés folytatásához. A legoptimistább becslés alapján az első „magűrhajó” valamikor 2030 végén repülhet a kiszemelt objektumhoz.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend