Aszteroidákból faragnának űrhajókat

Pilóta nélkül működő űrhajókká alakítaná át az aszteroidákat egy kaliforniai székhelyű vállalat, hogy aztán űrbéli bányatelepekre repülve értékes anyagaik kitermelhetővé váljanak.

A Made In Space nevű amerikai cég a közelmúltban kapott támogatást a NASA-tól abból a célból, hogy megvizsgálja, miként lehetne az űrsziklákat hatalmas autonóm űrjárművekké alakítani – olvasható a Space.com csillagászattal foglalkozó portálon.

Elképzeléseik a RAMA (Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata) projektben öltenek testet. „Ma képesek vagyunk arra, hogy a nyersanyagokat a Földről az űrbe juttassuk” – mondta a cég alapítója, Jason Dunn. „Ha azonban az erőforrások az űrben vannak, több probléma is felmerül: például honnan jönnek a nyersanyagok, hogyan juthatunk el hozzájuk és hogyan szállíthatjuk el őket a kívánt helyre? A projekt ezeket a kérdéseket kívánja megválaszolni” – tette hozzá.

Természetesen a program egy még nagyobb volumenű vállalkozást is megcéloz: nevezetesen azt, hogy a különböző űreszközöket helyben, a világűrben hatékonyan és gazdaságosan le lehessen gyártani.

Aszteroidából űrhajó: a terv

Első lépésként egy úgynevezett „maghajót” küldenének a kiszemelt földközeli objektumhoz. Megérkezvén a szerkezet elkezdene bányászni az aszteroidán, a kitermelt nyersanyagot pedig arra használná fel, hogy navigációs, energiatároló, meghajtó- és más kulcsfontosságú rendszereket építsen a leendő űrhajó számára. Az alkatrészek legyártását a 3D nyomtatási technológia tenné lehetővé (a cégnek egyébként komoly tapasztalata van ebben, a Nemzetközi Űrállomás két 3D nyomtatóját ugyanis ők gyártották le).

Miután a „jármű” elkészült, az aszteroidát a legközelebbi űrállomásra irányítanák, ahol kibányászhatnák belőle az értékes anyagokat. A vállalat úgy gondolja, hogy ez a megközelítés jóval költséghatékonyabb, mintha minden egyes űrsziklához külön befogó szondát küldenének.

Az átalakított aszteroida nem hasonlítana a tradicionális, sci-fi filmekben látott űrhajóra, egyszerű szerkezetet kell elképzelni – fedélzeti számítógépe például egy antiküthérai szerkezethez hasonló, fogaskerekekből álló analóg számítógép lenne, a meghajtórendszer pedig a haladási iránnyal ellentétes irányban, katapultként lődözne ki szikladarabokat.

Összegzésképpen Dunn egy olyan „aszteroida-űrhajót” akar építeni, ami már régóta használt és bevált technológián alapulna.

Csak sokára lehet ebből valami

A RAMA projektben megálmodott aszteroida-űrhajók nem a közeljövőben fognak megvalósulni. A Made In Space egyelőre 100 ezer dollárnyi összeget kapott arra, hogy úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányokat készítsen, ha sikerül meggyőzni a NASA-t, további 500 ezer dollárt kaphatnak a tervezés folytatásához. A legoptimistább becslés alapján az első „magűrhajó” valamikor 2030 végén repülhet a kiszemelt objektumhoz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend