Álomvilág vagy kollektív tudatalatti?

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Parapszichológia

A nyugati orvostudomány és az ősi, spirituális gyógyítási technikák hívei és gyakorlói között gyakran mély szakadék tátong. Azt hihetnénk, ez a szakadék nem áthidalható, holott akár egy pszichológiai vagy éppen egy antropológia felfedezés is közelebb hozhatja a két tábort egymáshoz.

Carl Gustav Jung munkássága és eredményei éppen ilyen hidat jelentenek. Jung a kollektív tudatalatti „felfedezésével” egy olyan elméletet dolgozott ki, ami után mind az orvostudománynak, mind az ezotéria hívőinek be kell látniuk, hogy sok egyezés van gondolataik között.

Tény, hogy az elmélet fogadtatása nem volt egyszerű, sőt heves ellenkezést váltott ki a kor orvosaiból. Még a gyerekcipőben járó pszichoanalízis hívei is ellenkeztek, pedig Jung elméletének a helyességét épp ők, pontosabban Freud módszere igazolta.

Carl Gustav Jung és Sigmund Freud

Már maga a tény, hogy gyakorlatilag szinte egy időben egymástól függetlenül dolgozták ki elméletüket a psziché és az agy ilyetén működéséről, is azt igazolta, hogy világunk több, mint amennyit a két szemünkkel látunk belőle.

Furcsa egybeesés, hogy egy nagyon hasonló világszemlélettel már korábban találkoztak emberek a világ túlsó felén. Igaz, ők nem voltak abban a helyzetben, hogy ezt a nyilvánosság elé tárják.

A távoli Ausztráliába a XIX. században még érkeztek fegyenchajók. Az embertelen körülmények miatt sokan próbálkoztak szökéssel, ám csak kevesen jártak sikerrel. A civilizációba csak néhányuknak sikerült visszatérni, leginkább azért, mert örökre elítéltek maradtak.

Akivel nem végzett valamilyen betegség vagy a mostoha természet, azok a bennszülöttek között éltek tovább. Az ők, illetve utódaik beszámolója során bontakozott ki az úgynevezett Álomvilág képe.

A bennszülöttek hite szerint egykoron az emberiség az Álomvilágban élt, ahol nem volt háború és az ember békében élt a természettel is. A hatalmas távolságok sem okoztak problémát: a különböző törzsek tagjai mentálisan, telepatikusan társalogtak egymással.

A mai Queensland és a keleti partvidék őslakosai ugyanazokat az isteneket tisztelték. Jelképrendszerük megegyezett, hasonlóképpen vadásztak stb. Az antropológusok később leírták, hogy az aboriginalok a mai napig a közös eredetben hisznek, sőt önmaguktól származtatják az egész emberiséget. Amit a nyugati ember a kollektív tudatalattival ír le, az számukra nemcsak természetes, hanem az élet maga már több évezrede.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend