A Memnón szoborkolosszusok három óriási, különálló egységből állnak. Az alsó kőtömb, amelyen a trónust és a kolosszust elhelyezték, mintegy 2000 tonnás, egy tömbből kialakított kő.

A trón, amelyen a kolosszus ül, szintén egy tömbből van kialakítva – amelynek megközelítő súlya 4000-5000 tonna – akárcsak a Memnón szobrok teste, amelyeknek földtől mért magassága mintegy 26-28 méter.

A szobrok hatalmas fejrésze szervesen hozzátartozik a testhez. Teljes súlyuk szintén megközelítheti az 5000 tonnát. Összességében a Memnón kolosszusok darabonként legalább 10 000 tonnát képviselnek.

Vajon milyen technika lehetett az, amely 4000-5000 tonnákat egy tömbben mozgatni tudott vagy felemelni akár 20-30 méter magasságba is?

Ez a feladat még a mai technika számára is feladná a leckét.

Ha emberi közreműködés révén keletkeztek a Memnón kolosszusok, akkor jogosan tehetjük fel a kérdést, hol van az a technika, illetve annak nyomai, amellyel ezeket a szobrokat és több ezer tonnás egységeiket mozgatták, egymásra rakták.

Fontos és figyelemre méltó tényező, hogy a Memnón kolosszusokat alkotó óriási sziklatömbök egy teljesen sík terepen találhatók.

A közel 30 méteres Memnón szobor vajon hogy kerülhetett oda, ahol van, mivel nincs hegy mögötte, amiből kifaragható lett volna.

A Memnón szoborkolosszusokkal kapcsolatosan felmerülő kérdések egyre bonyolultabbá válnak. A kolosszusok sík terepen való elhelyezése és odakerülése, azok egy tömbből való kialakítása legalább olyan érdekes és rejtélyes összefüggéseket foglal magába, mint a piramisok története.

Kövess minket a Facebookon!

error:
Send this to a friend