A genetikus korong rejtélye – Évezredekkel ezelőtti embrió-tanulmányok?

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

A 2001-ben Bécsben megrendezett, „A megmagyarázhatatlan dolgok világa” című kiállításon bemutattak egy rendkívül érdekes kiállítási tárgyat, amely Kolumbiából származik és a bogotai Weilbauer Múzeum tulajdona.

A szóban forgó műtárgy neve „Genetikus korong„. A diszkosz formájú tárgy azóta nemcsak a laikusokat, hanem a szakembereket is izgalomban tartja.

A lidit kőzetbe gravírozott kis képmotívumok olyan bámulatos biológiai ismereteket tükröznek, amilyenekkel mi magunk is csak néhány évtizede rendelkezünk.

Az egyedülálló reliktum egy 22 centiméter átmérőjű és körülbelül 2 kiló súlyú fekete kő. A korong keletkezési idejét a Bogotai Egyetem geológusai egy prehisztorikus korszakra teszik.

A korong elő- és hátlapját domborműszerűen kialakított képszimbólumokkal és díszítményekkel látták el, amelyeket függőleges vonalak választanak el egymástól.

A korong szélén bevésett kígyószimbólum látható. Közepén lyuk van. Ez talán arra utalhat, hogy a tárgyat eredetileg rúdra erősítve forgatni lehetett. Vajon megfejthetők-e pontosabban a maradványon látható jelek? Mit jelenthetnek? Valóban genetikai-biológiai információkat hordoznak?

Genetikus korong

Jaime Gutierrez Lega professzor a diszkosz mai birtokosa 2000 tavaszán, Reinhard Habeck osztrák íróval folytatott beszélgetésében azt a nézetet képviselte, hogy a lemezen a kétéltűektől az emberig vezető evolúció ábrázolása látható:

„Felismerhetők rajta különböző részletek, mint pl. férfi spermiumok, női petesejtek, nemi szervek, a megtermékenyített petesejt, a magzat és a növekvő embrió. Az egyik elem két lényt mutat, ezek nyilván ikrek. A másik oldalon olyan jeleneteket láthatunk, amelyek talán a sejtosztódás és a különböző fázisú békalény képeiként értelmezhetők.”

Dr. Algund Eenboom orvosként viszont úgy véli, hogy itt nem genetikai ismeretekről, hanem egy ember keletkezéséről és fejlődéséről kapunk információkat. A korongon ugyanis az embriológia orvostudományi szempontjából – néhány mitológiai jellegű elidegenítés ellenére – azonosíthatók az emberi élet döntő fejlődési fázisai.

A külső gyűrű előlapján nem nehéz felismerni a korai embrionális stádiumban lévő magzatot a szikhólyaggal együtt. Ha a korongot egy óra számlapjának tekintjük és az óramutató 1 óránál áll, akkor ott a nemre jellemző továbbfejlődést megelőző, semleges embrionális stádium képét találjuk.

A két következő kép (2 és 3 óra-pozíció) a  nem szerinti, azaz női ill. férfi egyeddé válás részleteit ábrázolja. Az 5. ill. 7 óra-pozíció egy felhúzott térdű embriót mutat férfi ill. női alakban. Az összes fejszerkezeten különösen feltűnők az egymástól nagyon távol ülő szemek és széles orrszegmens. Ez minden korai embrionális fejstruktúra jellemző vonása.

A korong hátoldalán, a 11-óra szegmensben jobbra felismerhető egy megtermékenyítés előtti petesejt (szerkezet nélküli belsővel), mellette jobbra egy megtermékenyítés utáni petesejt, láthatólag megvastagodott sejtmembránnal, valamint most már világosan strukturált sejtmaggal. A 6 óra-pozícióban az ókori szobrász egy hármas tagolású spermiumot ábrázolt: látható rajta a fej, nyak és a farok.

genetikus korong

Hogyan tehettek szert az ókor orvosai erre a tudásra? Sok évszázaddal ezelőtt még az eurázsiai fejlett kultúrákban sem álltak rendelkezésre olyan mikroszkópok, amelyekkel a megtermékenyítés során lejátszódó folyamatokat részletesen figyelemmel kísérhették és rögzíthették volna. 

Felvetődik a kérdés, vajon a genetikus korong hamisítvány, vagy eredeti?

Dr. Rudolf Distelberger, a Bécsi Kincstár volt igazgatója egyike a nemzetközileg elismert, legtekintélyesebb drágakő-szakértőknek.

Ő volt az, aki még  “A megmagyarázhatatlan dolgok világa” kiállítás előtt megvizsgálta a lidit-korongot, és a következő eredményre jutott:

“A korong, összetevőit tekintve, felettébb komplikált darab. Van itt egy probléma, amelyet nem tudunk megmagyarázni, amely azonban érthetővé teszi, miért utasítja el néhány tudós és múzeumi szakértő a tárgyat, és miért tekinti hamisítványnak: Nem lehet besorolni az általunk jelenleg ismert dél-amerikai kultúrakörbe.

De hát miért hamisítana egy hamisító valamit, ami aztán sehová sem sorolható? Ennek semmi értelme. Az ember el akar adni valamit. Ha tehát valaki pl inkaedényt akar eladni, mert az értékes a műtárgypiacon, akkor egy inkaedény formájú tárgyat fog készíteni.”

A bécsi Természettudományi Múzeumban elvégzett további elemzések azt igazolták, hogy a tárgy nem mesterséges anyagból (pl. cementből), hanem liditnek nevezett, széntartalmú pigmenteket tartalmazó, természetes kovapalából készült.

Dr. Vera M. F. Hammer ásvány- és drágakőszakértő szakvéleménye szerint a tárgyon mállás nyomai találhatók.

Maga az anyag sem alkalmas hamisításra.

A pala könnyen hasad, ezért egyszerű eszközökkel is meg lehet munkálni. Azonban sokkal nehezebb a készítő számára, hogy kialakítson belőle egy 22 centiméter átmérőjű, kör alakú korongot, mivel a pala könnyen szilánkosodik, és a miniatűr képeket nagyon nehéz művészien kidolgozni rajta.

Amennyiben viszont a genetikus korong nem hamisítvány, akkor honnan származik? A pontos történelmi-kulturális besoroláshoz még további vizsgálatok szükségesek, jelenleg azonban a szakértők úgy vélik, hogy a műtárgy történelem előtti időkből származik.

régészet

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend