A fáraók hatalmi jelképei

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Ősi civilizációk

A hatalom jelképeinek folyamatossága a háromezer évig tartó monarchia történetében az ókori egyiptomi társadalom stabilitását s hagyományőrző jellegét mutatja.

Néhány kivételtől eltekintve a korona, a jogar és a többi, hatalmat reprezentáló tárgy dinasztiáról dinasztiára öröklődött.

Koronák

Az ókori Egyiptomban a korona kettős célt szolgált: politikai és vallási jelentősége is volt. Ezért ábrázolták gyakran az istenségeket is koronával, amely az emberiség feletti uralmukat szimbolizálta.

Az egyesítés előtt Alsó-Egyiptom és Felső-Egyiptom uralkodói különböző koronát viseltek, mindkettő a patrónus istenséget jelképezte.

Shuty

Két hosszú toll egyesítésével jött létre Amon isten koronája. A Két Ország egységét is szimbolizálja. Az Újbirodalom korában a királyi házhoz tartozó nők viselték, s néhány papnő.

Felső-Egyiptom fehér koronája a keselyűistent, Nekhbetet szimbolizálta, Alsó-Egyiptom vörös koronája pedig a kígyóistent, Wadjetet. A két ország egyesítése révén jött létre a kettős korona, mely a fáraóknak a „Két ország” feletti uralmát jelképezte. Az újbirodalom kezdetén a korona a fáraó dinasztikus eredetét bizonyította.

A királyi korona mellett más koronákat is használtak szigorúan szertartási és vallási célokra.

Desheret

Vörös, cilinderszerű korona, egy felfelé nyúló „karral’: első részén gömbölyű kidudorodással, mely a méhekkel, a dinasztiák szimbólumaival köthető össze. Alsó-Egyiptom koronája volt.

Hedjet

Hosszúkás turbán, mely Felső-Egyiptom királyait szimbolizálja. A thébai dinasztiák koronája.

Khepresh

A kék koronának litargikus szerepe volt. A fáraók akkor viselték, mikor áldozatot mutattak be az isteneknek.

Atef

Ezt a koronát is vallási szertartásokhoz használták. Ozirisz istenre és Herishef istenre utal, tetején egy gömbbel.

A hatalom további jelképei

A legfőbb királyi hatalmat nem csak a korona szimbolizálta. Jelképek, jogarok, diadémok, fejdíszek és más luxustárgyak szintén a kiterjedt kelléktár részét képezték, melyeket a király és családtagjai azért viseltek, hogy alattvalóikat tiszteletteljes távolságtartásra intsék.

A hatalom kifejezésében különös jelentőséggel bírt a jogar. Mindegyik jogarnak önálló jelentése van, a kormányzás egyes aspektusaira vagy a vallási életre utal, telve szimbolikus jelentésekkel.

A pásztorbotra emlékeztető jogar (heka) és az ostor formájú jogar (nejej) nemcsak a hatalmat és az igazságszolgáltatást jelképezte, hanem a fáraót Ozirisz istennel azonosította, aki a legendák szerint valamikor ezeket a hatalmi jelképeket hordta.

Luxus

Amint a mellékelt, Tutanhamon hagyatékában talált szandálon látjuk, a költséges kivitelezés az uralkodó minden ruhadarabját jellemezte.

Nemesz

Fejdísz, mely a fáraó mindennapos tevékenysége során a koronát helyettesitette. Szalaggal erősítették a fejre.

Diadém

Nemesszel vagy anélkül a királyi méltóság kifejezésére szolgált. Alkalmanként haználták a fáraó fiai.

Ureusz

Wadjet kígyóisten megjelenítése, a fáraók védelmezője, akik emberként egyedüli viselői lehettek ennek a szimbólumnak.

Rituális szakáll

A hamis szakállt a faraó jelentős eseményeken hordta. Ez Ozirisszel, Egyiptom mitikus alapítójával azonosította.

„Sejem” jogar

A király, a királyi család és a nemesség rangját és mágikus hatalmát szimbolizálta. A kép Nefertari királynőt ábrázolja a sejem-jogarral.

Pásztorbot és ostor

A királyság jelképei. Ezek az eszközök a fáraót népe vezetőjeként szimbolizálják.

Egyiptom fáraó szimbólum

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend