A 23-as számmal kapcsolatos egybeesések

A számmisztika, a babona vagy a tudomány is állíthatja egy számról, hogy valami miatt különleges. A 23-as például sokak szerint ilyen, és miközben rajongói bizonyítékait olvasgatjuk arról, hogy miért van kitüntetett helye a 23-nak a számok sorában, néha tényleg egészen bizarr dolgokra akadhatunk.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül –  a 23-as számmal kapcsolatos érdekesebb egybeesések olvashatók:

Arthur Flegenheimer  alkoholcsempész egy másik bűnözőt,  Vincent Collt ölte meg, aki épp 23 éves volt és New Yorkban, a 23. utcában történt az eset. Életfogytglani börtönbüntetést kapott az elkövető, de 23 év elteltével feltételesen szabadlábra helyezték.

Egy Hans Seisel nevű chicagói egyetemi professzor édesanyja a 23-as szám alatt lakott, nagyszülei házszáma egy másik utcában szintén 23 volt. Minő „véletlen” maga Seisel egy másik városrészen, ugyancsak a 23-as szám alatt lakott, és ügyvédi irodája is egy ilyen számú épületben volt.

Mialatt édesanyja nyaralását élvezte Monte Carlóban, egy olyan könyvet olvasott, melynek főhősnője a 23-as számmal hatalmas vagyont nyert a ruletten. Kis idő múlva a professzor édesanyja – a regény szereplőjéhez hasonlóan – szintén jókora összeget nyert a 23-as számmal az egyik helyi kaszinóban.

Shakespeare Április 23.-án született 1564-ben és 1616 Április 23.-án halt meg. Az első hivatalos portfolió 1623-ban jelent meg róla.

23-as szám rejtélye

Az 1930-as évek két hírhedt bankrablóját, Bonnie-t és Clyde-ot 1934. május 23-án lőtték le Ranger Sailes városának közelében. A kabalában neveik kezdőbetűinek értéke: 2-3.

 1973. július 23-án az Illuminatis című trilógia egyik szerzőjének, Robert Anton Willsonnak az az érzése támadt, hogy szíriuszi lények akarnak kapcsolatba lépni vele.

Nem sokkal később megtudta, hogy összefüggés van a Szíriusz és július 23 között, mivel az ókori Egyiptomban a papok ezt a napot választották a csillagnak szentelt szertartásokhoz.

A következő héten Willson megvette a Time című amerikai magazint. Egyik cikkében a hetilap hosszasan taglalta Robert Temple, A Szíriusz titka című művét, melynek írója azt a véleményt hangoztatta, hogy Kr. e. 4500 körül a Szíriusz és a Föld között kapcsolat létesült a Közel-Keleten.

A szerző William Burroughs megszállottja volt a 23-as számnak. Élete során összeismerkedett egy hajóssal, aki Spanyolország és Marokkó között vezetett egy kompot. Clark kapitány egy napon azt mondta Burroughs-nak, hogy 23 éve nem volt balesete. Még azon a napon a komp elsüllyedt és a kapitány életét vesztette.

Míg Burroughs az eset furcsaságán elmélkedett, a rádióban bemondták, hogy a 23-as számú, New York és Miami között közlekedő járat lezuhant, a pilóta neve: Clark kapitány. Az esetek akkora hatással voltak Burroughs-ra, hogy élete hátra lévő részében minden alkalmat rögzített, amikor a 23-as számmal bármilyen formában találkozott.

Különös társaság

A 23-as szám misztikus erejében hívők csoportja a 23rdians (kb. 23-aiak), akik az élet számos területén megjelenni látják a számot. Szerintük jelentősége van annak, hogy 2 osztva 3-mal 0,666-ot ad eredményül, ami egyesek szerint a sátán száma, hogy Charles Dawrin a Fajok eredetét 1859-ben publikálta (1+8+5+9=23), vagy hogy Hiroshimára 8:15 perckor dobták le az atombombát (8+15=23).

A 23rdians egyik legszélesebb körben ismert elmélete szerint a szeptember 11-i terrortámadás dátuma is üzenettel bír (2+0+0+1+9+11=23), bár a támadást vizsgáló hivatalos szervek szerint a terroristák véletlenszerűen választották ezt az időpontot, sőt eredetileg egy későbbi időpontra tervezték a támadást.

23-as szám a filmekben

Az Airport című katasztrófafilmben a merénylő a 23-as számú széken ül. A Monthy Pythin film, a Brian élete végén a Kálváriánál 23 kereszt látható. A Die Hard 3-ban a vonat a 23-as állomáson siklik ki. A Coen testvérek filmjének főszepereplője a Big Lebowski-ban mindig a 23-as pályát használja a bowling teremben. A Lostban a szereplőket kísértő számsorok egyik száma, amit be kell ütniük a számítógépbe, hogy elkerüljék az ismeretlen sorsot, a 23-as.

A 23-as számmal kapcsolatos rejtélyek a filmipart is megihlették, 2007-ben Jim Carrey főszereplésével egy izgalmas thriller is készült.

23 és az ember

Az ember átlagos fizikai bioritmusa 23 napos ciklusokra bontható. Minden szülőtől 23 kromoszómára van szükség ahhoz, hogy az emberi élet elkezdődhessen: az emberi testekben a sejtmagok 46 kromoszómát tartalmaznak, 23 párból. Mind a pete, mind a spermium 23-23 kromoszómát tartalmaz, melyek egyesülnek és osztódni kezdenek, hogy létrehozzák az embriót.

A születésnap paradoxon szerint legkevesebb 23, véletlenszerűen kiválasztott emberre van szükség ahhoz, hogy már 50%-nál nagyobb legyen az esélye annak, hogy van közöttük kettő, akinek ugyanazon a napon van a születésnapja.

23 a történelemben

Julius Caesar halálának körülményeit a legrészletesebben Damaszkuszi Nikolausz dokumentálta – ő azt írja, hogy a császárral összesen 23 késszúrás végzett. A templomos lovagoknak, a katonai szerzetesek sorrendjének, akik végül kibuktak a Vatikánból és a Szent Grál összeesküvés-elméletekkel hozták összefüggésbe őket, 23 nagymesterük volt.

A legelső elküldött morze üzenet egy bibliai idézet volt: „Mit mívelt isten?” (Mózes IV. könyve, 23:23). A 23-as a telegráfusok kódján azt jelenti: a vonal megszakad.

számmisztika

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend