Vihart kavart az amszterdami temetkezési kiállításon az „öngyilkosság-automata”

sarco kapszula

Nagy tömeget vonzott az amszterdami temetkezési vásáron bemutatott öngyilkosság-gondola, a Sarco.

A 3D-s nyomtatóval készített eszköz egy gombnyomásra megtelik nitrogénnel, így a halni vágyó személy viszonylag zökkenőmentesen jut át az árnyékvilágba. A találmány igencsak megosztotta a látogatókat.

A szarkofágról elnevezett „Sarcot” az öngyilkosságra való jog általános elismeréséért küzdő ausztrál Philip Nitschke, illetve a holland Alexander Bannink fejlesztette ki, majd készítette el egy 3D-s nyomtató segítségével. Az átlátszó üvegű gondola alatt egy koporsó is van.

„A  meghalni óhajtó személy megnyom egy gombot, s a kapszula megtelik nitrogénnel. A bent fekvő rövid ideig szédülést érez, ám gyorsan elveszti az eszméletét és meghal” – mondta Nitschke, aki szerint találmánya sokakon segíthet.

sarco-kapszula

„Számos olyan ország van, ahol a törvény csak a segítséggel elkövetett öngyilkosságot tiltja. Aki öngyilkos akar lenni, csak megnyom egy gombot, s nem kell a vonat elé állnia” – magyarázta a feltaláló, aki közölte, még az év vége előtt megkívánja építeni a Sarco első működő prototípusát.

Az amszterdami temetkezési vásárra kilátogatóknak egyelőre be kellett érniük azzal, hogy egy, a Sarco mellé helyezett virtuálisvalóság-szemüveg segítségével képzelhetik el, milyen érzés lehet a szarkofágban feküdni és a halálra várni. Többeknek tetszett a találmány, ám a tömegben sokan voltak, akik elborzasztónak találták a „Sarcót”.

„Őrület, marhaság, egyáltalán nem érdekelne a működő Sarco” – idézte a The Guardian című napilap az egyik látogatót.

forrás: hvg.hu/The Guardian

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend