A rejtélyes Costa Rica-i kőgolyók

666Shares

A Costa Rica-i kőgolyók a jelenkor egyik régészeti rejtélye, mert eredetük, keletkezési idejük és céljuk ismeretlen.

Kétségkívül mesterséges eredetűek. Manapság mintegy 300 különböző méretű kőgolyó található a Diquís-deltában. Készítőinek közmegegyezés szerint a kihalt Diquís-kultúrát tartják.

A gömbök a néhány centiméteres átmérőtől a 2,14 méteresig fordulnak elő, a nagyobbak súlya elérheti a 15 tonnát. Sokuk anyaga, ami a bazaltéhoz hasonló kémiai összetételű, de vele ellentétben durva szemcséjű és mélységi magmás kőzet.

Nagyjából egy tucat gömb anyaga mészkő, és további egy tucat homokkőből készült. Többségük anyaga gránit.

Alakjuk a tökéletes, mértani gömbtől alig tér el. A golyókon nincsenek bevésett jelek vagy díszítések. A közelükben nem találtak olyan szerszámokat, amikkel elkészíthetők lettek volna. Nincsenek félkész állapotban lévő kőgolyók.

Costa Rica-i kőgolyók

Már a 19. században felfedezték őket, de az első tudományos leírás csak 1930-ból származik. Azóta sok követ elmozdítottak eredeti helyükről, részben a mezőgazdaság érdekében (a United Fruit Company tevékenysége nyomán), jó néhányat megsemmisítettek a kincsvadászok, akik a belsejükben tévesen aranyat vagy gyémántot sejtettek. Manapság sokuk hivatalok közelében, közparkokban vagy magánkertekben van elhelyezve, csak mintegy egy tucat maradt az eredeti helyén.

Az első tudományos közleményt a kövekről Doris Stone írta, a United Fruit Companymenedzserének lánya. Ez 1943-ban jelent meg az American Antiquity című tudományos közlönyben, ahol felfigyelt rá Samuel Kirkland Lothrop, aki a Peabody Museum of Archaeology and Ethnology nevű intézetnél dolgozott, ami a Harvard Egyetemhez tartozott.

costa ricai kőgolyók

2010-ben a University of Kansas kutatója, John Hoopes felkereste a helyszínt, hogy megállapítsa, alkalmasak-e a UNESCO Világörökség besorolására, 2014-ben pedig a kőgolyók felkerültek a Világörökség listájára.

Újabb hazug hír röppent fel a C-vitaminról! – Dr. Lenkei Gábor reagált

Újabb hazug hír röppent fel a C-vitaminról! – Dr. Lenkei Gábor reagált

Időről időre megjelenik a sajtóban valamilyen hazugság a vitaminokról. Most éppen a C-vitamin van terítéken. Többen is kértek, hogy reagáljak…

Egyeseknek bálnacsalád, másoknak lezuhant űrhajók jutnak eszükbe a Thaiföldön található lenyűgöző sziklaképződményekről

Egyeseknek bálnacsalád, másoknak lezuhant űrhajók jutnak eszükbe a Thaiföldön található lenyűgöző sziklaképződményekről

A “Három Bálna Szikla” (Three Whale Rock) Thaiföldön, Bueng Kan tartományban található és a Hin Sam Wan hegység részét képezi.…

Dr. Joel D. Wallach – A hosszú élet titka

Dr. Joel D. Wallach – A hosszú élet titka

Dr. Joel D. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek.(Egy moszkvai előadás szövege lett felvéve, a fordító…

Az Armando Valdes incidens

Az Armando Valdes incidens

1977. április 24-én egy kis csapat újoncot kétnapos hadgyakorlatra küldtek a chilei Putre kisvárosa mellett fekvő barátságtalan terepre azzal a…

error:
Share via
Copy link