Öt érdekesség, amit eddig még nem tudtál a Fehér Házról

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekességek

George Washington soha nem lakott a Fehér Házban

Bár George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke és Pierre L’Enfant várostervező együtt választotta ki a telket, ahol 1792-ben elkezdték építeni a Fehér Házat, Washington végül soha nem költözhetett be. Ennek egyszerű és szomorú oka, hogy az elnök meghalt, mielőtt az épület elkészült volna. Az építkezés nyolc évig tartott, 1800-ban fejezték be, George Washington viszont 1797-ben elhunyt.

Tom Hanks két kávéfőzőt is ajándékozott a Fehér Háznak

2004-ben az Oscar-díjas színész meghívást kapott a Fehér Házba, és meglepve tapasztalta, hogy az épület sajtóközpontjában nincs az újságírók és tudósítók számára kávéfőző. Nem volt mit tenni, neki kellett egyet vennie. Mikor 2010-ben ismét meghívást kapott, már sokkal előrelátóbb volt, és a leharcolt régi kávéfőző helyett vitt magával egy modernebb gyártmányt.

Kísért az exelnök

Azt beszélik, Abraham Lincoln szelleme még ma is a Fehér Házban kísért. Az évek során több itt megszálló vendég is beszámolt már megmagyarázhatatlan jelenségekről, sőt a legenda szerint Winston Churchill is találkozott az exelnök szellemével. Churchillnek az egyik kandalló mellett jelent meg a kísértet, miközben ő éppen lábfürdőt vett. A vérfagyasztó eset után Churchill nem volt többé hajlandó abban a hálószobában aludni.

Nem volt mindig Fehér Ház

A Fehér Ház eredetileg csak az épület beceneve volt, végül 1901-ben Theodore Roosevelt hivatalosan is bejegyeztette. Előtte többféle néven is emlegették, gyakran hívták például Elnöki Palotának is.

A nyugati szárny

1902-ben, Theodore Roosevelt döntött úgy, hogy elnöki irodájának a Fehér Házon belül új helyet kell találnia, annak érdekében, hogy a munkát és a családi életet könnyebben szét lehessen választani. Ekkor nagy átalakításokba fogtak, és létrehozták az akkor még csak Ideiglenes Vezetői Hivatalnak nevezett épületrészt, amit ma már mindenki nyugati szárnyként ismer. 1909-ben Roosevelt utódja, William Howard Taft tovább bővítette a nyugati szárnyat, és egy új, ovális alaprajzú elnöki irodát hozott létre, amit alakjáról Ovális Irodának neveztek el.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend