Különös hangokat hallanak az inuitok Kanada északi területén

Megmagyarázhatatlan eredetű csengő, néha búgó hangokat hallanak Kanada északi területén az inuit vadászok és halászok. Elmondásuk szerint a hangok mintha a sarki tengerfenékről jönnének.

A furcsa jelenség több helyen észlelhető volt, ráadásul olyan területeken is, amelyek az inuitok vadászterületei.

Ezeken a helyeken általában tömegesen vonulnak át a tengeri emlősök. Idén azonban szinte egyáltalán nem jöttek, ami arra utal, hogy a különös hanghatás elijeszti őket. A hangot hajósok is hallották, és ők is úgy tippeltek, hogy az a tengerfenékről ered.

Természetesen több elmélet is napvilágot látott, egyesek nyersanyag-kitermelő vállalatok szonáros kutatását sejtik a háttérben, de vannak, akik szerint a Greenpeace környezetvédő szervezet rejtett el valamit a tengerben, hogy meghiúsítsa a vadászatot.

Ugyanakkor mind a gyanúba került cégek, mind a Greenpeace határozottan tagadják, hogy bármit is csinálnának a tengerben. A helyi hatóságok biztosan nem adtak engedélyt ilyen tevékenységre.

A szóbeszéd felkeltette a kanadai fegyveres erők figyelmét is, ezért egy CP-140 Aurora tengerészeti járőrgépet küldtek a helyszínre.

cp-140-aurora

A tengeralattjáró-vadászatra is alkalmas gép megvizsgálta a területet, de nem észlelte a hangot, sem másmilyen víz alatti anomáliát.

A katonai kutatás óta nem érkezett újabb jelentés a rejtélyes hangról.A kanadai védelmi minisztérium szerint nem kizárt, hogy tengeralattjárók okozzák a jelenséget, de ezt valószínűtlennek tartják.

Igaz ugyan, hogy az orosz katonai erődemonstrációk megsokasodtak az utóbbi években, de ez sem indokolná, hogy az alapvetően rejtőzésre tervezett búvárhajók hónapokon keresztül működtessék aktív szonárjukat.

 forrás:hvg.hu

Legújabb cikkek

Ezek is érdekelhetnek

A Csontváz-tó rejtélye

A Csontváz-tó rejtélye

Roopkund egy glaciális tó, (a jég felszínformáló munkájának eredménye) 5029 méteres magasságban található India  Uttarakhad nevű államában. A tó arról…

Számítógép az univerzum?

Számítógép az univerzum?

Az ötlet elvileg nem új. Már sci-fi írók is pedzegették a témát. Elképzelésük szerint a világmindenség voltaképpen egy…

Dim Mak – A halál érintése

Dim Mak – A halál érintése

Aki már látott karatemestert téglarakásokat, deszkákat, cserepeket vagy betontömböket egyetlen ütéssel széttörni, tanúsíthatja a megfelelően edzett és felkészített…

Látogatók a jövőből?

Látogatók a jövőből?

Az alábbi történet, Jenny Randles, Time Storms (Időviharok) című könyvében jelent meg. Pennines (Nagy-Britannia), 1942 Az Észak-Angliában élő…

error:
Share via
Copy link