Kollektív intelligencia – A szintézis igénye

64Shares

Minden élő faj különböző finomságú szövedékkel kapcsolódik fajtársaihoz. Ez alól a szabály alól az ember sem kivétel. Gyakran jövünk rá, hogy gondolataink azonosak meghitt barátainkkal vagy munkatársainkkal, mivel a szoros kapcsolatban vagy közelségben álló elmék közös, egybegubancolódó gondolati alakzatokon osztoznak.

Az emberiség kollektív tudata felébredőben van, mégis szükségünk van ösztönzőkre, amelyek aktiválják lappangó képességeinket. A hírközlés globálissá válása távoli eseményekről értesít, amelyek az egész Földön együttérzést vagy egyéb érzelmeket keltenek.

Többek között ezt nevezzük kollektív intelligenciának, míg mások a globális agy névvel illetik. Az egyénenként kibocsátott gondolati képződmények bekerülnek ebbe a közös rendszerbe. Nem mindegy hát, mennyire szándékosak a cselekedeteink, mivel az ilyenek sokkalta hatékonyabbak és mélyrehatóbbak.

Fajunk közös tudata máris, így féléber állapotban is létezik. A kollektív tudatosság eléréséhez nem szükséges, hogy valamennyi elme tudatos legyen. A tudatosság exponenciális hatásosságot mutat, amelynek csúcsgörbéje viszonylag kevés “felébredettet” is képviselhet széles tömegek helyett.

Ezért van az, hogy a történelem menetét is kevesen befolyásolták. Nem meglepő ezek után, hogy nem egy nagy történelmi személyiség tudatosan kiaknázta a kollektív tudatot, vagy legalábbis ennek képviselőjeként lépett fel. Így beszél erről Doug Engelbarr feltaláló:

“A világ legnagyobb problémáival az a helyzet, hogy közösen kell szembenézni velük…Amennyiben nem leszünk kollektíve okosabbak, elvesztünk.”

László Ervin, a rendszerelméletben gondolkodó tudós a következőképpen határozza meg a globális agyat:

“A globális agy, az a kvázi-idegi energia és információ feldolgozó hálózata, amelyet a Földön élő több milliárd ember egymás között zajló interakciója alkot. A kapcsolódás egyszerre történik magán, illetve nyilvános szinteken. A globális agyban lezajló kvantumugrás egy hirtelen és alapvető átalakulást eredményez az ember egymás közötti, illetve a természethez fűződő viszonyában, és ugyanígy hirtelen és alapvető  átalakulást okoz a természet valóságát illető legmodernebb felfogásban is. Ez a két váltás hozza el a “valóság forradalmát” a társadalomban és a tudományban egyaránt.”

Ez a fajta gondolati forradalom hatalmas előnyökkel jár most, az átmenet korában, amennyiben párhuzamos evolúciós változásokat tesz lehetővé. 

Pierre Teilhard de Chardin jezsuita pap és filozófus így vélekedik erről:

“A világ evolúciós struktúrájára utalva, csak az összekapcsolódás segítségével találhatjuk meg a személyt. Szintézis nélkül nincs elme.”

Gondoljuk csak meg, hogy a lényegi, alapvető változások eddig is kellő számú ember tudati váltásával valósultak meg a történelemben, nem pedig felülről jött rendelkezések következtében.

rejtelyekszigete.com

Newton első törvénye az imádságról

Newton első törvénye az imádságról

„Azáltal, hogy megválasztod a gondolataidat és eldöntöd, hogy melyik érzelmi folyamatot engeded szabadjára és melyiket erősíted fel, befolyásolhatod…, hogy milyen…

A 21 grammos lélek hipotézise

A 21 grammos lélek hipotézise

“A lélek súlya?” Az azonos című filmben is fölvetett teóriával kapcsolatosan többen feltették már nekem azt a kérdést, hogy a…

6 misztikus, ősi rúna emléktárgy, amelyeken a mai napig agyalnak a tudósok

6 misztikus, ősi rúna emléktárgy, amelyeken a mai napig agyalnak a tudósok

A legendák szerint az ősi rúnákat Odin főistennek köszönhetik a skandinávok. Ám ezek a misztikus jelek nem csak kommunikálásra szolgáltak,…

A halhatatlan lélek

A halhatatlan lélek

A világmindenségben egyetlen lélek létezik, minden ebből a lélekből áramlik szét. A lélek nem háromdimenziós forma, hanem valamely más dimenzióban lévő…

Az idegenek nem úgy néznek ki, mint ahogy elképzeljük őket

Az idegenek nem úgy néznek ki, mint ahogy elképzeljük őket

Az idegenek kinézetéről általában a kicsi, zöld, vagy szürke emberkék jutnak eszünkbe, nagy fejjel és hatalmas szemekkel: egy tanulmány szerint…

Bungle Bungle – Nyugat-Ausztrália varázslatos homokkősziklái

Bungle Bungle – Nyugat-Ausztrália varázslatos homokkősziklái

A bennszülöttek Álomidő néven ismert teremtéstörténetei leírják a mitikus folyamatot, amelynek során Ausztrália létrejött. Ezek a történetek a táj fizikai…

error:
Share via
Copy link