A Jersey-i Ördög legendája

Minden legenda közül, mely az amerikai telepesektől származik, a legtovább élő és legfondorlatosabb a Jersey-i Ördög legendája.

A Jersey Pine Barrens egy kiterjedt lápos, erdős terméketlen talaj, ahol még mindig szenvedés a túlélés. Nos, itt garázdálkodik az ördög…

A népszerű legenda szerint 1735-ben Mrs. Jane Leeds leverten vett tudomást arról, hogy terhes a 13-ik gyermekével. Elhatározta, hogy ha a gyermek megszületik a Devil (Ördög) nevet adja neki. A legenda szerint, amikor a gyermek világra jött, groteszk szörnyeteggé változott, akinek hüllő teste, bőr denevérszárnya, hosszú villás farka és ló feje volt. Gyorsan kirepült a házból, és eltűnt a környező mocsárvilágban.

Ördögűzés a nyugalomért

Az elkövetkező pár évre az Ördögöt okolták sok csapásért. Állítólag kutyákat, macskákat és más kisebb háziállatokat ragadott el és felfalta őket. Gyermekek eltűnéséért is okolták, és feltételezték, hogy elapasztotta a tehenek tejét és megölte a halakat a folyóban.

Felnőtt emberek kezdtek félni a bestiától, és érthető módon nem akartak sötétedés után kilépni a házból. 1740 körül a Jersey Pine Barrens lakosai már mindent megtettek volna egy kis nyugalomért. Egy helyi lelkipásztort rávettek, hogy hajtson végre ördögűzést a teremtményen – remélték, hogy az áldás majd távol tartja a Jersey-i Ördög zsákmányszedését legalább 100 évig. Sajnos azonban, a Jersey-i Ördög 60 év után ismét megjelent.

jersey-devil02b

Szemtanúk, akik látták az Ördögöt

Az egyik leghihetőbb szemtanú az amerikai haditengerész, Stephen Decatur parancsnok volt. 1800-ban meglátogatta a Hanover Vasműveket, hogy megvizsgálja az ágyúlövést, amit produkáltak. A tesztlövés alatt észrevett egy furcsa szörnyet, amint a vasmű felett repült. Az ágyú elsült, eltalálta a szörnyet, de az tovább folytatta úját.

Néhány évvel később, a korábbi spanyol király, Joseph Bonaparte, aki a francia Napóleon császár testvére volt, egy házat bérelt Bordertown mellett. Elmondta, hogy látta a Jersey-i Ördögöt, amikor vadászni volt a Pine Barrensben.

jersey-devil03b

1840-ben az Ördög teljes erejében még egyszer visszatért, és elkezdte zsákmányszedését a vidéken. 1909-ig rengetegen látták – rendőrök, postások és más tiszteletreméltó állampolgárok találkoztak vele szemtől szembe.

A bestia általában repült, még csak nem is úgy nézett ki, mint akit meglőttek vagy megsérült. A jelenség a XX. század folyamán folytatódott, és aktivitásának csúcsát 1960-ban érte el, amikor is több apró állatot ragadott el a lény.

Az utolsó hivatalos megjelenése 1993-ban volt, amikor egy erdőőr, John Irwin látta felbukkanni az úton. Néhány percig bámultak egymásra, mielőtt az ördög elmenekült, s bár számos jutalmat felajánlottak annak, aki elkapja, eddig még senkinek sem sikerült.

Számos nagy ragadozó madár van, amelyek ezen a területen élnek, így a szkeptikusok azt mondják, az emberek ezeket látják, csak nem tudják beazonosítani. A területen történt fejlesztések miatt az utóbbi időben egyre kevésbé látni a teremtményt. Annak ellenére, hogy New Jersey lakosai óvatosak, mégis remélik, hogy meg van még valahol, vándorol a történelmi Pine Barrens területén.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend