James Cameron, az 1984-es Terminator című film rendezője attól tart, hogy ami 40 éve még utópisztikusnak tűnt, az hamarosan valósággá válhat.

A mesterséges intelligencia térnyerése miatt világszerte egyre többen aggódnak. A legnagyobb riadalmat az kelti, hogy a fejlett technológiát már a hadiiparban is alkalmazzák.

Talán mindenki emlékszik a lassan 40 éves Terminator című film sztorijára: a mesterséges intelligencia által vezérelt gépek 2029-ből egy gyilkos robotot küldenek vissza 1984-be, hogy likvidálja azt a nőt, akinek gyermeke a későbbiek során a gépekkel szembeni ellenállás vezetője lesz.

Azok célja ugyanis nem kevesebb, mint az emberiség teljes kiírtása, és a világ feletti uralom átvétele.

Bár még van néhány évünk 2029-ig, többek szerint, a mesterséges intelligencia rohamos terjedése és etikátlan felhaszálása végett egyre közelebb kerülünk a filmbéli cselekményekhez.

Az említett film rendezője, James Cameron is aggodalmának adott a hangot:

„Véleményem szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a mesterséges intelligenciát bevonták a hadiipari fejlesztésekbe. Attól tartok, ez azt vonja maga után, hogy fegyverkezési versenybe kerülünk a mesterséges intelligenciával.” – „nyilatkozta a CTV Newsnak.

„Képzeljünk el egy olyan hadszínteret, ahol az intelligens gépek által irányított háború olyan sebességre kapcsol, melybe az emberek már nem tudnak beavatkozni. Én már 1984-ben figyelmeztettem mindenkit, de senki sem hitt nekem. Világunk pedig sajnos éppen erre tart, méghozzá rohamos sebességgel.”

„Úgy vélem ez elkerülhetetlen, mert nem lehet határok közé szorítani az önmagát fejlesztő elmét. A ­Terminátor-filmek épp erről szólnak, és mostanra világossá vált, nem is fantazmagória volt az általunk megalkotott történet. Bízom benne, hogy a világ katonai vezetői megfontoltan cselekszenek.” – tette hozzá a három­szoros Oscar-díjas filmren­dező.

Kövess minket a Facebookon!

error:
Send this to a friend