Így jósoltak az ókori Egyiptomban

582Shares

Már az ókori Egyiptomban ismeretesek voltak a különböző jóslási formák és jósnők is tevékenykedtek szép számban.

Elterjedt jövendölési forma volt a myomantia, melyhez patkányokat és egereket használtak. Az állatok sikolya és magatartása a gonosz jelenlétére figyelmeztetett.

Amikor a legendák szerint Sennaherib asszír király megtámadta Egyiptomot, katonái felfedezték, hogy tegezeiket és íjaikat patkányok rágták meg. A következő reggelen sokan megfutamodtak, sokukat pedig az egyiptomiak ölték meg.

A patkányt Egyiptomban a pusztítás szimbólumaként tartották számon. Később ez a fajta jóslás az ókori Rómában is népszerű jövendölési formává vált.

A jóslást bárki művelhette, nemcsak a papok vagy papnők. Volt jóslásfajta, mely a népszerű Senet játékot használta fel. Jósoltak álmokból vagy egy tál vízbe dobott kövekből is. A jóstál körülbelül rizsestál nagyságú, speciálisan erre a célra készített, violaszínű vagy zöld edény volt, melyre hieroglifákat festettek, növényi eredetű tintákkal.

A tálra felkerülhetett Bes, Bastet vagy Hathor neve háromszor felróva, miközben az istennőre és a kérésre koncentráltak. Majd vízzel felszentelték és megáldották a tálat.

Ha tudni akarták, hogy mi lesz egy terhes nő születendő gyermekének a neme, egy árpa és egy búzaszemet mártottak az asszony vizeletébe, azután mindkettőt külön edénybe helyezték el. Ha a búza kelt ki előbb, akkor fiút várhattak, ha az árpa, akkor lányt.

Gyakran hívták hozzá segítségül Meshenet-et, a születési sors istennőjét. Az Újkorban a Hathorok jelentek meg a szülésnél, az a két tagból álló női csoport, akik nevüket Hathorról,a  mennyek királynőjéről kapták, és arról voltak híresek, hogy pszichikus képességeikkel újszülött gyermekek jövőjét jósolták meg.

hathor-szobor

Kinyilvánították azt is, milyen módon fog meghalni. A Hathorok félelmetes hatalmával csak más istenek segítségével, vagy mágikus erőkkel tudtak szembeszállni. A Hathorokat fiatal nőkként ábrázolták, akik kezükben tamburindobot tartottak, fejükön a napkorongot és Hathor szavait viselték.

A legnépszerűbb jóshelyek, orákulumok Karthágóban és Busirisben voltak.

A sors és a végzet fogalmát az egyiptomiak a sai szóval jelölték. Meshenet mellett a másik fontos sorsistennő Renenet volt, a szerencse és a jósors megszemélyesítője. Úgy tartották, hogy a születési sors már nem változtatható meg, ez az istenek rendeltetése.

Az istenek fölött azonban már nincs hatalma a végzetnek. A predesztináció elve igen sok teológiai vitát eredményezett a különböző korokban.

Az angyalhaj-jelenség

Az angyalhaj-jelenség

Az UFO-megjelenések helyén igen nagy gyakorisággal található egy furcsa anyag, az úgynevezett “angyalhaj”. Ez egy pókháló vékonyságú, könnyű, szürke szál. A…

Az Univerzum mérnöke

Az Univerzum mérnöke

Tesla életének utolsó, mintegy csaknem negyedszázada, nem kevésbé volt termékeny, mint az előző hatvan év. Sőt, ekkorra már olyan mértékű…

Tiltott régészet – Michael A. Cremo előadása (videó)

Tiltott régészet – Michael A. Cremo előadása (videó)

Az elmúlt két évszázadban, a kutatók által talált csontok és leletek azt mutatják, hogy olyan emberek mint mi, léteztek a…

Amikor délben köszöntött be az égen az éjféli sötét

Amikor délben köszöntött be az égen az éjféli sötét

1780. május 19-én New England lakói arra ébredtek, hogy gyanús sötét köd lebegi be a reggeli napfényt. A leereszkedett hajnali…

Hét lépés az ego befolyásának legyőzésére

Hét lépés az ego befolyásának legyőzésére

Hét javaslat következik, amelyek segítségedre lesznek, hogy túllépj az önteltség mélyen gyökerező elképzelésein. Egytől egyig az a rendeltetésük, hogy megakadályozzák…

Különös hangokat hallanak az inuitok Kanada északi területén

Különös hangokat hallanak az inuitok Kanada északi területén

Megmagyarázhatatlan eredetű csengő, néha búgó hangokat hallanak Kanada északi területén az inuit vadászok és halászok. Elmondásuk szerint a hangok mintha…

error:
Share via
Copy link