Highly Sensitive Person – A túlérzékeny ember legfontosabb jellemzői

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekességek

Észrevetted, hogy a szokásosnál többet törődsz másokkal? Mindig nyugalomra és békére vágysz? A kaotikus helyek nyugtalanítanak?

Intuitív módon mélyebben érzékeled a valóságot, mint a körülötted levő emberek?

Többek között ezek a tulajdonságok jellemzők a túlérzékeny, azaz a HSP (Highly Sensitive Person) típusú emberekre, akiknek az idegrendszere érzékenyebb, és akik nagyobb intenzitással érzékelik az apró részleteket és a környezetükben végbemenő változásokat.

Mélységesen zavaró számukra, ha túl sok inger éri őket. Lehetséges, hogy ez a személyiségtípus mindig is létezett a történelem során, de csak a legutóbbi időkben ismerték fel, és azóta tanulmányozzák.

Az is lehetséges, hogy korunkban gyakoribbak ezek a személyiségtípusok, hiszen ma eddigi történelmünk legingergazdagabb társadalmában élünk, ezért sokkal könnyebben megtörténik, hogy bizonyos emberek érzékszervei egykettőre csordultig telnek ingerekkel.

Ezek az emberek különösképp intuitívak, de ha nem tudják jól irányítani az érzelmeiket, és ha ennek nincsenek tudatában, akkor túlterhelődnek és összeomlanak.

Következzen néhány rájuk jellemző tulajdonság:

Érzelmeik nagyobb intenzitásúak. A valóságot intuitívabb módon, s a lehető legnagyobb részletességgel érzékelik.

Nagyon jó megfigyelőképességgel rendelkeznek: elemeznek minden részletet egy szobában, egy ruhán, a művészetben, a klímatudományban vagy a másik ember lelkiállapotában.

Könnyebben elfáradnak s érzik magukat kimerültnek, amikor túl sok inger éri őket.

Nagyon empatikusak, képesek mások helyébe képzelni magukat, és sokat törődnek másokkal.Könnyen elérzékenyülnek.

Közülük sokakra jellemző egyfajta félénkség.

Óvatosabbak, és hosszabb ideig fontolgatják, mielőtt belevágnának valamibe vagy szembenéznek egy kihívással.

Nagyon biztosnak kell lenniük valamiben ahhoz, hogy döntést hozzanak, vagy belefogjanak valamibe, ezért rengeteg adatot gyűjtenek előzetesen, s csak ezek részletes elemzése után döntenek.

Az információ feldolgozása során minden árnyalatot, minden mélységet mérlegelnek, sokszor perfekcionisták, mert a részletekre is nagy gondot fordítanak.

Nagyra értékelik a jó modort, és maguk is különösen ügyelnek a viselkedésükre.

Érzékenyebbek a kritikára; nehezükre esik elfogadni, ha negatív véleményt kapnak.

Nagy intenzitással érzékelik a finom árnyalatokat, a zajokat, a szagokat, a hőmérsékletet.

Ez a személyiségtípus megtalálható a férfiak és a nők között is, de utóbbiak közt gyakoribb.

Valójában az utóbbi években ez a tünetegyüttes egyre gyakrabban található meg a férfiak körében, akik sok esetben nem tudják, hogyan alkalmazkodjanak ehhez az érzékenységhez.

Gyakoribb közöttük a szorongás és a depresszió kialakulása, mivel sebezhetőbbek mind a külvilág, mind a belső világuk irányából.

Ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk alkalmazkodni, tudniuk kell, hogy melyek az őket leginkább korlátozó helyek, s milyen személyiségtípusok vagy helyzetek hatására blokkolnak le legkönnyebben.

Túlérzékeny gyermek szüleiként meg kell tanulni, hogyan kezeljük a gyereket anélkül, hogy túlvédő mechanizmusokat alkalmaznánk, de ugyanakkor megértsük azt, hogy miért túlzottak a reakcióik bizonyos helyzetekben.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend