Az elmozdított kövek átka

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

A világszerte ismert ősi hiedelem szerint semmi jó nem származik régi kövek vagy eltemetett kincsek megzavarásából: a világ minden táján találkozhatunk ilyen történetekkel.

Néhány kutató hisz abban, hogy ezek a mélyről jövő és elterjedt hiedelmek valós hatást is kifejthetnek: mítoszokat kelthetnek életre, és meg is erősíthetik őket.

A skóciai Aberdeenshire-ben található Syrie-kastély is egy átok sújtotta hely. A közeli folyóban van egy kőcsoport, amelyet „Zokogó Kövek” néven ismernek, és amelynek egyik darabja hiányzik. A hiedelem szerint addig nem lesz Syrie-nek örököse, amíg a hiányzó kő elő nem kerül.

A Boszorkány szikla

1944-ben, amikor a kéttonnás „Boszorkány sziklát” arrébb rakták az angliai Essexben lévő Scrapfaggot Greennél lévő kereszteződésnél, hogy kiszélesítsék az úttestet, különös dolgok történtek. Egy hatalmas szikladarabot találtak a helyi söröző előtt, csirkéket a nyúlketrecekben, a nyulak pedig az udvaron szaladgáltak, a templomharang összevissza kongott, 30 döglött birkára és két lóra bukkantak az egyik földön, egy épületállványzat póznái pedig úgy inogtak, mint a gyufaszálak. A sziklát visszarakták a helyére, és annak rendje, módja szerint visszatért a nyugalom is.

Az ausztrál őslakosok szent sziklái

1980-ban egy 30 tonnás sziklát szállítottak el Devil’s Marbles-ból az ausztrál sivatagban lévő Tennant Creek, egy elszigetelt bányászváros melletti parkba. A Warramungu törzsbeli őslakosok szerint a Marbles-ból átjozott kő az úgynevezett „Álomkorból” – amikor az ősi szellemek létrehozták a világot – visszamaradt ereklye, és ha bármi módon megzavarják őket (mármint a létrehozó szellemeket), annak betegség és halál az eredménye.

Az-észak ausztráliai Devil’s Marbles az őslakosok egyik szent helye

A szikla eltávolítása után számos őslakos gyereknek fekélyes lett a lába, és a törzs legidősebb tagja, Mick Taylor figyelmeztetett, hogy „valaki meg is halhat”, ha nem teszik vissza a szikát a helyére. 1981 márciusában Mick Taylor, 50 éves korában, agyhártyagyulladásban meghalt. Ezután a város beleegyezett, hogy visszahelyezzék a sziklát.

A Mauna Loa vulkán baljós kövei

Az újvilágban is megtalálhatók azok az átkok, amelyek szent kövek elmozdítása miatt következnek be. 1977 nyarán egy férfi a feleségével és négy gyermekével ellátogatott a hawaii Mauna Loa vulkánhoz. Gyűjtögettek néhány követ a vulkánról, a helybéliek azon figyelmeztetése ellenére, hogy ezzel feldühítik Pelét, a vulkánistennőt, aki hagyományosan megjelenik, hogy figyelmeztessen a hamarosan bekövetkező kitörésre.

Röviddel azután, hogy a család hazatért, a vulkán kitört és Pele minden bizonnyal nagyon dühös lehetett, mert néhány hónap leforgása a családból az egyik fiú vakbélgyulladást kapott, megműtötték a térdét és eltörte a csuklóját. Testvére kificamította a bokáját, továbbá eltörte a karját, a harmadik fiú elkapott egy szemgyulladást és szemüveget kellett hordania. Húguknak kitört két elülső foga, amikor elesett.

1978 júliusában a család elküldte a köveket egyik barátjuknak Hawaiira és megkérték, hogy tegye vissza a helyükre. De a szerencsétlenségek csak folytatódtak. Később az egyik fiú megvallotta, hogy nála még van három kő. Visszaküldték azt is, és megszűntek a bajok.

A kanadai Ontarióban lakó Allison Raymond és családja szintén hoztak el köveket a vulkántól. Az asszony elmondta a riportereknek: „A férjem frontális ütközésben vesztette életét, édesanyám pedig rákban halt meg. Kisebbik fiamat hasnyálmirigy-gyulladással vitték kórházba, és állapota egyre rosszabbodik. Aztán eltörte a lábát. A lányom házassága majdnem tönkrement, és csak akkor tért vissza a szerencsénk, amikor visszaküldtem a köveket.”

A Mauna Loa vulkán

A figyelmeztetések ellenére Nixon Morris, egy texasi fakereskedő 1979-ben hazavitt egy követ a Mauna Loáról. Nem sokkal hazatérésük után leesett a háztetőről, a villám belecsapott egy antennába és több háztartási gép tönkrement, felesége pedig megbetegedett.

Aztán Morris eltörte a csípőjét és egyik combcsontját, miközben egy betörővel hadakozott. A család macskája éppen az autó motorházteteje alatt aludt, amikor a felesége beindította a motort: ennek következtében a macska egyik oldaláról eltűnt a szőr. Ezután Morris unokája elesett és két helyen eltört a karja.

Morris elmondta, hogy kétfelé törte a követ, és az egyik darabot odaadta egy barátjának, majd hozzátette:

„Visszaadta a követ, miután két év alatt négy autót tört össze.”

A férfi később visszaküldte a baljós köveket Hawaii-ra.

Jon Erickson, a hawaii Volcanoes Nemzeti Park természettudósa elmesélte, hogy volt olyan nap, amikor 40 követ kapott vissza olyan turistáktól, akik a további bajok elkerülése végett mielőbb meg akartak szabadulni a szerencsétlenséget hozó kövektől.

átok

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend