Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

fekete-cica

Ősidők óta köztudott, hogy sok állat rendelkezik jóslási képességgel. Környezetük tudatására szokatlan kommunikációt használnak. A különböző kimenetelű dolgokra meglepő viselkedésükkel, tőlük nem várt hangokkal hívják fel az emberek figyelmét.

A népi hiedelmek szerint halált jósol a bagoly, a kakukk, a vakondok, a menyét és a medve; tűzre figyelmeztet a kutya, a mókus, a harkály; szerencsétlenséget jelez előre a róka, a nyúl, a csóka, a holló és a varjú.

Rossz ómen a disznó és a ragadozó madarak, mert látványuk sikertelenségre utal. Viszont sikerrel kecsegtet, ha meglát az ember egy juhot.

Hírt kap az, aki észreveszi a marhát vagy a gólyát. Vendég jöttét sejteti a macska és a szarka; örömre céloz a seregély és a pacsirta, a férjhez menetelt pedig a legjobban a ló jósolja meg.

Számos állat kiváló időjós, de megérzik a földrengéseket, és a természeti katasztrófák jöttére ugyancsak reagálnak. A magyar néphitben is mindig fontos szerephez jutottak a jósló állatok például a szobába berepülő denevérről azt mondták, hogy szerencsétlenséget hoz a házra; az ember útját keresztező nyulat, vagy macskát pedig rossz ómennek tekintették.

Ha egy madár a csőrével kocogtat az ablakon, az azt jelenti, híreket fogunk hallani; a lakásba berepülő madár nagyon fontos üzenet hírnöke. Ha viszont az ablakon át a vörösbegy száll a szobába, a bentlakók valamelyikének a halálát jelzi előre.

A népi hiedelmek szerint az északról ide költöző madarak tragédiát jelentenek; a délről jövők jó termést hoznak; a nyugatról hozzánk látogatók jó szerencsét; a keletről érkező madarak szép szerelmet ígérnek.

Ha a szemtelen seregélyek tollazata nyár elején (tavasz végén) szépen fénylik, akkor a nyáron szép idő várható, ha fakó, akkor rossz lesz az idő a nyár során.

Ha egy madár valaki autóján pihen, jó ómen. Aki megeszi egy madár lábát, az csavargóvá válik, mondják a zanzibáriak. Akinek madárürülék hull a fejére, szerencsében reménykedhet, és nagy valószínűleg pénzt fog kapni.

Legújabb cikkek

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

Magyarország erőhelyei és a Pilis-rejtély

2022-12-086 perc olvasási idő

Spirituális szempontból erőhelynek nevezzük azokat a helyeket, ahol érezhető módon erősebb életenergiák vannak jelen. Ha tehetjük, keressük fel…

Ezek is érdekelhetnek

Az Ebla Táblák rejtélye

Az Ebla Táblák rejtélye

Az ősi Ebla Szíria északi részén volt, kb. félúton a modern Hamath és Aleppo városoktól. Az ásatások ezen…

A Mátrix fogságában

A Mátrix fogságában

Az elmúlt évek egyik legtöbbet vetített és komoly érdeklődést kiváltó filmje a Mátrix (The Matrix) volt, amelynek forgatókönyve…

Oroszország titkos aktái

Oroszország titkos aktái

A Szovjetunió egy baljós, zárt világ volt, tele titkokkal, mendemondákkal és bizonytalansággal. A vasfüggöny lehullása után aztán az…

error:
Share via
Copy link