Az állatjósláshoz köthető hiedelmek

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Rejtélyek

Ősidők óta köztudott, hogy sok állat rendelkezik jóslási képességgel. Környezetük tudatására szokatlan kommunikációt használnak. A különböző kimenetelű dolgokra meglepő viselkedésükkel, tőlük nem várt hangokkal hívják fel az emberek figyelmét.

A népi hiedelmek szerint halált jósol a bagoly, a kakukk, a vakondok, a menyét és a medve; tűzre figyelmeztet a kutya, a mókus, a harkály; szerencsétlenséget jelez előre a róka, a nyúl, a csóka, a holló és a varjú.

Rossz ómen a disznó és a ragadozó madarak, mert látványuk sikertelenségre utal. Viszont sikerrel kecsegtet, ha meglát az ember egy juhot.

Hírt kap az, aki észreveszi a marhát vagy a gólyát. Vendég jöttét sejteti a macska és a szarka; örömre céloz a seregély és a pacsirta, a férjhez menetelt pedig a legjobban a ló jósolja meg.

Számos állat kiváló időjós, de megérzik a földrengéseket, és a természeti katasztrófák jöttére ugyancsak reagálnak. A magyar néphitben is mindig fontos szerephez jutottak a jósló állatok például a szobába berepülő denevérről azt mondták, hogy szerencsétlenséget hoz a házra; az ember útját keresztező nyulat, vagy macskát pedig rossz ómennek tekintették.

Ha egy madár a csőrével kocogtat az ablakon, az azt jelenti, híreket fogunk hallani; a lakásba berepülő madár nagyon fontos üzenet hírnöke. Ha viszont az ablakon át a vörösbegy száll a szobába, a bentlakók valamelyikének a halálát jelzi előre.

A népi hiedelmek szerint az északról ide költöző madarak tragédiát jelentenek; a délről jövők jó termést hoznak; a nyugatról hozzánk látogatók jó szerencsét; a keletről érkező madarak szép szerelmet ígérnek.

Ha a szemtelen seregélyek tollazata nyár elején (tavasz végén) szépen fénylik, akkor a nyáron szép idő várható, ha fakó, akkor rossz lesz az idő a nyár során.

Ha egy madár valaki autóján pihen, jó ómen. Aki megeszi egy madár lábát, az csavargóvá válik, mondják a zanzibáriak. Akinek madárürülék hull a fejére, szerencsében reménykedhet, és nagy valószínűleg pénzt fog kapni.

jósok és jóslatok Rejtélyek az állatvilágban

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend