A római dodekaéder rejtélye máig megoldatlan

Játék, csengő, orvosi készülék, esetleg díszítőelem? Szinte semmi bizonyos nem állítható a római kori tárgyról, amelynek rejtélye talán örökre megoldatlan marad.

A különös, tizenkét szabályos ötszöget alkotó tárgy többnyire bronzból, vagy kőből készült, mérete 4-11 centiméter között mozgott. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a rómaiak talán azért ásták el őket, hogy ezzel komoly fejtörés elé állítsák a jövő generációitnak kutatóit, de az is lehet, hogy ennek valami egészen egyszerű oka lehetett.

De vajon mit gondol erről a furcsa tárgyról a szakértő? „ Semmiféle titokzatos ötletem nincs erre vonatkozóan, de szerintem ez rendben van” – nyilatkozta Sebastian Heath, a New York-i Egyetem segédprofesszora. „A római régészetnek most nyilván nem ez a központi kérdése, de azért érdekes lenne megtudni, mik lehetnek ezek” – tette hozzá.

Néhányan úgy vélik, hogy ez volt a világ első csengője. „Ismerünk csengőket az ókorból, ezeket főként a ceremóniák során használták. Döntő bizonyítékunk azonban nincsen rá” – magyarázta a kutató. Egy másik elmélet szerint a dodekaéder orvosi célokat szolgált, felforrósították és megmasszírozták vele a sajgó testrészeket – Health ezt a teóriát sem zárná ki, de mint elmondta, ennek bebizonyítása ma már lehetetlen.

A halászhálóknál használt súly elmélete is továbbgondolásra készteti a szakértőt, bár Health szerint a ma ismert ilyen célú eszközök nem hasonlítanak a dodekaéderre. A tárgy cirádás díszítése viszont azt sugallja: lehet, hogy csupán díszítőelem volt.

„Ez egy kicsit minimalista felfogás. Idő kellett, hogy elkészítsék, ami kézzel történt, igaz, van a dizájnjában újra és újra előforduló elem” – mondta el Health, aki nem azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a tárgy gyerekeknek készült.

Health szerint mindegyik elmélet megállja a helyét, de az már most kijelenthető, hogy a római dodekaéder funkciója örökre rejtély marad.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend