Isla de las Muñecas – A szellembabák szigete

Mexikó fővárosától néhány kilométerre, Xochimilco csatornáinak környékén található a világ egyik leghátborzongatóbb turistacélpontja, a szellembabák szigete.

A helyi legenda szerint a szigetet egy leánygyermek szelleme kísérti, aki az egyik kígyókkal teli csatornában vesztette életét mintegy 50 évvel ezelőtt.

A mexikói-medence jelentős részét foglalta el hajdanán a Xochimilco-tó. Később a tavat lecsapolták, mesterséges szigeteket hoztak létre, amelyeket csatornák választanak el egymástól. A csatornákon hajózni rendkívül népszerű a helyiek és a turisták között egyaránt. Az egyik ilyen kis sziget, a babák szigete, ami valójában egy úszó kert.

szellembabak-szigete06

Don Julian Santana, a sziget akkori gondnoka egy kislány holttestére bukkant a folyóban. A lány halála annyira megviselte őt, hogy a pár nappal később megtalált játékbabáját feltette egy fára, a lány iránti tisztelete jeléül. Hitte, hogy a gyermekjáték enyhít majd a kislány fájdalmán, ahogy a sajátján is.

don-julian-santana
Don Julian Santana

Julian úgy érezte, a kislány szelleme a szigeten rekedt, és figyeli őt. Hogy kiengesztelje, újabb és újabb babákat hozott, és akasztott fel a fára.

Később már rögeszméjévé vált, és elkezdte felhalmozni a játékbabákat a szigeten.

don-julian-santana02

szellembabak-szigete07

Mindenét, még a saját termesztésű növényeit is eladta, hogy babákat vehessen a halott kislánynak.
Egyesek szerint csak azért tette, hogy megvédje a kislány szellemét, ami – a helyi legendák és Julian szerint is – még mindig ott bolyongott. A helyiek szerint gyakran lehetett gyermeksíráshoz hasonló hangokat hallani a sziget felől.

szellembabak-szigete02

A helyi legendák szerint a babákban ma is a gyermek lelke lakozik, teljes szélcsend idején is néha megmozdulnak, és suttognak az arra járóknak.

szellembabak-szigete08

A történetet még jobban ködösíti, hogy Julian 2001-ben meghalt, mégpedig ugyanúgy és ugyanazon a helyen, ahol a kislány is.

szellembabak-szigete03

Ezután a történetet felkapta a sajtó és innentől évről évre turisták egész hada keresi fel a szigetet. Persze a legtöbbjük nem mer partra szállni, így többnyire csak a csónakból nézik meg ezt a nem mindennapi jelenséget. A szigetnek pár éve saját honlapja is lett, ahol mindenféle információt meg lehet találni a történetével kapcsolatban.

Több ezer baba lóg a fákon, kerítésen vagy csak simán karóba húzva, melyek száma folyamatosan nő, az újonnan hozottak miatt.

szellembabak-szigete04

szellembabak-szigete05

A nem mindennapi történettel rendelkező sziget rengeteg kíváncsiskodót vonz a világ minden tájáról, ezért nem véletlen, hogy a helyiek is meglátták a szigetben a fantáziát, és továbbszőtték az amúgy is félelmetes történetet, még több turistát odavonzva ezzel.

A rengeteg mosolygós, szem és végtagok nélküli, pókhálós baba még ma is félelmetes látványt nyújt az odalátogató turistáknak, akik babonából nap mint nap gyarapítják e rémisztő sziget nem mindennapi lakóinak számát.

forrás: szellemvarosokavilagban.blog.hu

játékbaba Mexikó

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

error:
Send this to a friend