Zöld lámpát kaptak az emberi génkísérletek

Az embereken alkalmazott génmanipulációs eljárások segítségével akár még a rák is könnyebben legyőzhetővé válhat.

A génmanipulációs eljárások elég komoly lökést kaptak az elmúlt évtizedekben, ám az igazi mérföldkő az, hogy a sokak által vitatott CRISPR génszerkesztő módszer esetében megtörténik az első klinikai vizsgálat, melynek célja, hogy emberi immunsejtekkel hatékonyabban lehessen küzdeni a rák ellen.

A kutatási terv, mely részletezi az eljárás főbb folyamatait, pár nappal ezelőtt lett elfogadva, és legfontosabb momentuma, hogy ez lesz az első olyan projekt, melyben embereken tesztelik a CRISPR-módszert.

crispr

Ám az első próbák alkalmával még nem az a cél, hogy rögtön áttörés szülessen a rák elleni kutatásban, sokkal inkább az, hogy megvizsgálják, mennyire biztonságosan használható az eljárás.

Az első próba 18 páciens bevonásával történik, akik mindegyike a három ráktípus egyike ellen küzd. Az eljárás lényege, hogy a levett vérmintákból kiválasztják a T-limfocitákat, és vírus felhasználásával olyan DNS-szekvenciát juttatnak beléjük, melyek felveszik a harcot a rákos elváltozásokkal. Amikor ez kész, a módosított sejteket bejuttatják a véráramba.

A CRISPR-Cas9 az elmúlt néhány évben forradalmasította a genetikát, köszönhetően a gyors, de mégis pontos DNS-célzásnak, amivel lehet vágni, és más géneket hozzáadni.

crispr

A kutatók szerint a könnyű és gyors eljárás a genetikai megbetegedések terén teljesen új lehetőségeket nyit. Ettől függetlenül azonban biztosan lesznek olyanok, akik szerint ezt az egészet nem lenne szabad hagyni, mint ahogyan sokan tiltakoznak az oltások ellen is, azok egyértelmű haszna ellenére. – forrás:24.hu

error:
Share via
Copy link