A világ leghosszabb természetes kőhídját a Google Föld programmal fedezték fel

Szerző képe

Rejtélyek Szigete

Érdekes helyek

Kínában déli részén, a Vietnammal határos Kuanghszi tartományban található a Tündérhíd nevű természetes boltív, melyet a karsztvidéken kanyargó Buliu folyó vájt bele mészkőbe.

A lenyűgöző sziklahíd Kínán kívül jóformán ismeretlen volt. A világ leghosszabb természetes hídjait nyilvántartó társaság csak 2009-ben szerzett róla tudomást, amikor az egyik tagjuk a Google Föld térképeit böngészte, és feltűnt neki a folyó fölött húzódó boltív, melynek a létét egy odalinkelt Panoramio fotó is megerősítette.

A Természetes Boltív és Híd Közösség teljesen lázba jött a felfedezéstől, és rögtön meg is szerveztek egy utat Kínába. 2010 októberében megállapították, hogy a kőhíd fesztávolsága körülbelül 120 méter, azaz messze ez a legnagyobb ilyen képződmény.

A második leghosszabb kőhíd 88 méteres, és az Egyesült Államokban, Utahban található, ahonnan még számos másik híd is felkerült a hivatalos toplistára.

A Tündérhíd nehezen megközelíthető, a Buliu nevű faluból gumicsónakon szoktak leereszkedni hozzá, és az utasok garantáltan eláznak, amikor áthaladnak a sebes sodrású zúgókon. A kevésbé bátrak persze lentről is megközelíthetik a helyet kényelmesebb bambusztutajokon.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend