Ahogy Albert Einstein mondta: „Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat, vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.” Ez utóbbi látszik beigazolódni, hiszen a mágusok köztünk élnek.

1. Abraham von Worms (1362- ?)

A fehér mágus életéről nem sokat tudunk, a férfi Wormsban született, a XIV-XV. század fordulóján élt, varázslatos munkássága azonban a mai napig ismert a spiritiszták körében. Követői őrzik írásait, számtalan nyelvre lefordították őket, és ezek a művek az alapjai számos mágikus tannak.

Wormsi Abraham nem egy falusi kuruzsló volt, pápákat, uralkodókat is gyógyított és látott el tanácsokkal. Von Worms több mágikus területen is maradandót alkotott: feljegyzései között megtalálhatók a varázsitalok receptjei, az angyalokkal való kommunikáció módszerei, valamint leírta azt is, hogyan vehetünk rá szellemeket arra, hogy a segítségünkre legyenek.

2. Johann Georg Faust (1480-1540)

A világ talán legismertebb boszorkánymesterének baljós alakja – Goethe-n kívül – számos más művészt is megihletett. Németország déli részén sokan sarlatánként és szélhámosként tartották számon, pedig Faust valójában mágus, gyógyító és alkimista volt, aki nem mellesleg ki tudta olvasni a jövőt a csillagokból.

johan-georg-faust

A boszorkánymester a dél-német vidékeket járva piacokon, fogadókban „árulta” a tudományát. Faust halála épp olyan rejtélyes volt, mint az élete. A mágus a staufeni Oroszlán Fogadóban vesztette életét, amikor különböző vegyületekből próbált aranyat előállítani, de a keveréke felrobbant. A boszorkánymester holtteste a szemtanúk szerint olyan szörnyű állapotban volt, mintha maga az Ördög cibálta volna ki a lelkét a testéből…

3. John Dee (1527-1608 vagy 1609)

Anglia leghíresebb varázslója istenfélő keresztény volt. I. Erzsébet királynőnek adott tanácsokat, több tudományos területen is jeleskedett, kora egyik legismertebb matematikusa, geográfusa és filozófusa volt. A tudóst azonban már fiatalkorában elbűvölték a természetfelettinek tűnő, megmagyarázhatatlan dolgok. Vizsgálta például a drágakövek mágikus tulajdonságait, és kereste a perpetuum mobilék, az örökmozgók titkát. Dee azonban minél jobban elmerült a természettudományok tanulmányozásában, annál hevesebben kutatta az élet értelmét is.

john-dee

Halála előtt néhány évvel minden korábbinál szenvedélyesebben vetette bele magát a természetfeletti titkainak megismerésébe. A fejébe vette, hogy kifürkészi az angyalok titkát, és állítólag kommunikált is az égi lényekkel.

Az angol egyház vezetőit azonban egyáltalán nem nyűgözték le a tudós törekvései, és megvádolták, hogy fekete mágiát űz. Az egykor híres és elismert tudós egyedül és szegényen halt meg, élete és munkássága azonban olyan zseniális írókat inspirált, mint Shakespeare, Lovecraft vagy Umberto Eco.

4. Mathias Perger (1587-1645)

A dél-tiroli boszorkánymesterről már életében legendák születtek, halála pedig még híresebbé tette Mathias Pergert.

lauterfresser

A mágus valóban létezett, hiszen bírósági akták is fennmaradtak sokak által sátáninak minősített ténykedéséről. Perger utazó kereskedőként járta a hegyes-völgyes vidéket, portékái mellett azonban asztrológiai tanácsokat is adott. Ténykedését azonban a környék elöljárói és egyházi vezetői megunták, és koholt vádakkal börtönbe vetették. A fennmaradt vádiratokból kiderült, hogy Perger állítólag csak folyékony élelmet fogyasztott, kapcsolatban állt az ördöggel, és képes volt befolyásolni az időjárást. A boszorkánymestert először megkínozták, majd máglyán elégették.

5. Urbain Grandier (1590-1634)

A „Loudoni ördög” története tökéletes iskolapéldája annak, hogyan válik valaki boszorkánymesterré a világ szemében.

urbain-grandier

A Franciaországban élő Urbain Grandierre katolikus papként sütötték rá a gonosz bélyegét. Nem vetette meg a hölgytársaságot, és ez lett a veszte.

Néhány apáca ugyanis boszorkánysággal vádolta meg, Grandier évekre börtönbe került, majd Richelieu bíboros egyetértésével szabadon engedték.

Alig egy évig élvezhette csak a „Loudoni ördög” a szabadságot, amikor az apácák ismét megvádolták, és Grandier már nem kerülhette el a sorsát.

A papot olyan kegyetlenül megkínozták, hogy aláírta a beismerő vallomását, és végül máglyán elégették. A „Loudoni ördög” története több regényírót is megihletett, sőt, tragikus sorsáról még operát is írtak.

6. Arthur Edward Waite (1857-1942)

Ha rendszeresen kérsz útmutatást a tarotkártyától, akkor nem ismeretlen számodra Arthur Edward Waite neve.

arthur-edward-waite

Waite az Egyesült Államokban született, élete java részét azonban Nagy-Britanniában töltötte.

A hivatalnokként dolgozó férfi akkor fordult az akkor még névtelen tudomány, a parapszichológia felé, amikor kishúga hirtelen meghalt.

Waite eleinte még csak olvasott a témáról, majd hamarosan maga is publikálni kezdett, és elismert szaktekintéllyé vált.

A mágus mégis a kártyajóslás miatt vált világhírűvé, Waite saját tarotkártyát – Rider Waite Tarot – alkotott, amelynek elgondolkodtató ábráit Pamela Colman Smith festőművésznő készítette.

7. Gerald Brousseau Gardner (1884-1964)

Az angol mágus hivatalnokként és regényíróként kezdte a pályafutását, majd megalapította az egyik legismertebb újkori vallást, a Wicca-kultuszt. Gerald Brousseau Gardner életében egy ciprusi utazás hagyott mély nyomot, Gardner ugyanis úgy érezte, hogy egy előző életében már járt a varázslatos szigeten.

gerald-garner

Amint visszatért Angliába, megszállottan kezdte tanulmányozni a mágikus tanokat, majd beválasztották az ősboszorkányok csoportjába – mint kiderült, ő maga is egy réges régi varázsló család sarja volt. Gardner, alias Papa Wicca bejárta a világot, hogy eloszlassa a világban a boszorkányok és mágusok rossz hírét.

Eleinte csak Nagy-Britanniában, majd az Egyesült Államokban gyűjtött egyre több követőt maga köré. Gardner mindig nagyon élvezte, ha a középpontban lehetett, előadásokat, „miséket” tartott, gyakran teljesen meztelenül.

Gardnert 80 éves korában, 1964-ben egy tengeri hajóúton érte utol a halál. A vallásalapítót Tuniszban helyezték örök nyugalomra.

Kövess minket a Facebookon!

LEGÚJABBAK

error:
Send this to a friend