A világ legfurcsább elhagyatott mozija egy sivatag közepén állt

0Shares
0 0

A francia férfi álma az egyiptomiak szabotázsa miatt nem vált teljessé.

A Vörös-tengerbe nyúló, Egyiptomhoz tartozó Sinai-félsziget homokos sziklái közt járva a sivatagi vándor könnyen egy jókora szabadtéri mozi romjai közt találhatja magát. Nem, ez távolról sem valamiféle, az éhhalál előtti képzelgés, hanem egy fura francia férfi álmának megvalósulása.

A mozira néhány évvel ezelőtt ráakadt, és a világnak azt bemutató észt fotós Kaupo Kikkas saját blogján mesélt a helyről, de annyi egészen biztossá vált, hogy annak ötlete egy fura francia férfi, az egyáltalán nem franciás nevű Dynn Eadel agyából pattant ki, aki már gyermekkorában eldöntötte, hogy mozit épít a sivatagba.

Sivatagi mozi

Az ötlet az évek alatt sem tisztult ki a fejéből, ezért Párizsban néhány befektetővel együtt kitalálta a részleteket. Egyedi vásznat építtetett, a székeket, a vetítőgépet és a többi szükséges holmit pedig egy öreg kairói moziból vásárolta meg.

Minden készen volt már a La Tête dans Les Etoies névre keresztelt mozi nagy megnyitójához, de Kaupo szerint a férfi egyetlen, igen fontos dolgot felejtett el: az egyiptomiak nem igazán szeretik, ha az európaiaknak náluk jobb ötlete támad.

Az nyitás előtti éjszakán a generátor véletlenül épp tönkrement, így a vetítés elmaradt, sőt, a helyet azóta sem nyitották meg, de mementóként továbbra is ott állt a sivatagban, közel a turistaparadicsom Sharm el Sheikh-hez.

2014-ben aztán számára is eljött a vég: valószínűleg a székeket és más szerkezeteket tartó fémváz miatt élelmes egyiptomiak szétszedték az egészet, ma pedig székdarabok borítják a területet.

Sivatagi mozi

forrás: Vaskor Máté/24.hu – Fotók: Kaupo Kikkas, Noha Zayed, MessyNessy Chic

0Shares
0 0
error: